Call of Duty: Advanced Warfare - Teszt


Teszteltük a Call of Duty Advanced Warfare című játékot...

Kezdhetném azzal a Call of Duty: Advanced Warfare írásos bevezetőjét, hogy a Call of Duty franchise egy meglehetősen alapozó stílus, legalábbis az FPS műfajban. Na meg azzal is, hogy az Activision évente ki ad egy részt belőle. Sokan rajonganak érte, még azok is, akik nem szeretik a műfajt, mert egyszerűen egy jól bejáratott és hírneves "márkanévről" van szó. A kiadó ezzel nagyon is tisztában van, de az üzlet, az üzlet, pláne, ha mocskosul megy is nekik. Ugyan az idő bőven eljárt a sorozat felett, éppen ezért nem is igazán tud forradalmi újítást felmutatni játékmenet szempontjából, de a fejlesztők ennek ellenére mégis minden évben le tudnak tenni az asztalra egy olyan Call of Duty részt, mely során a filmszerű, szinte már moziélményt diktáló cselekmények alapján a szánk tátva marad. Az elmúlt évtized során a legjobb részek a rajongók és jómagam véleménye alapján a Call of Duty, a Call of Duty 2, a Call of Duty: Modern Warfare, illetve a Call of Duty Modern Warfare 2 játékok sikerültek a legjobbra, míg a többi rész csak úgymond "mellékvágányon" futott, de legalább a történet minőségével kiemelkedtek és valamilyen szinten népszerűek, lásd a sztori orientált CoD: Black Ops első vagy második részét (véleményem szerint a franchise legjobb történetvezetésével rendelkeznek a Black Ops epizódok), vagy a Call of Duty Ghosts-ot. Igaz utóbbi, vagyis a Ghosts című produkciónak csak az újító sztorija és a szférája sikeredett meglehetősen látványosra és mondhatni epikusra, míg a többjátékos szekciója szánalmasan gyengére sikerült, és a COD szériát ezzel tulajdonképpen a mélypontra rántotta le, valamint megbecstelenítette az eddig igen jól működő COD márkanevet is. A kooperatív része pedig az elfogadható szintet hozta az Extinction módbeli szörnyes támadásával. Természetesen nem kellett sokat várnunk az Advanced Warfare bejelentésre, amivel engem speciel Kevin Spacey karakterszínésszel, illetve a látványvilággal fogtak meg a készítők. Adtak egy újabb reményt, hogy na most... Hátha most sikerül egy Modern Warfare színvonalú sztorit és játékmenetet összehozni. Bár azt meg kell jegyezzem, ez a jetpackes ugrálós jelenetek az előzetes promóciós videók alapján számomra nem tetszettek túlságosan, hiszen idén eleget ugrálhattunk, repülhettünk a levegőben a Titanfallban is. Eljött a tesztelés ideje, vajon sikerült a Sledgehammer Games-nek a Ghosts hibáit túllépnie? Tesztünkből kiderül.


Az Advanced Warfare története szerint a nem túl távoli jövőben, a 21. század második felében egy Mitchell nevezetű zsoldos katonát alakítunk, akivel azonnal egy koreai bevetésen találjuk magunkat a társainkkal karöltve. Észak-Korea bevonult a dél-koreai fővárosba, Szöulba, és az amerikai hadsereg speciális szakaszaként Mitchellék feladata az ellenállás, Az ázsiai akció persze balul sül el, ahogy az lenni szokott, ugyanis Mitchell elveszíti legjobb baka-haverját (William Robert Irons-t), és súlyosan lesérül a bal karjára is. Mitchell élete az elesett katonák tiszteletére megtartott temetésen kap egy új kezdetet, mivel a Föld egyik legnagyobb privát katonai szervezete, az Atlas Corporation egy meglehetősen jó ajánlattal áll elő számára. Az Atlas Corp. vezére, Jonathan Irons egy felújított, erős katonai "testet" ígér hősünknek. Tulajdonképpen Mitchell helyzetét látván semmilyen vesztenivalója nincs a gondolkodáson. Azonnal igent mond és csatlakozik az eddig még titkolt és nem ismert nagyhatalomra vágyó katonai szervezethez. Az Atlas kiképzőbázisában, illetve a főhadiszállásában nagyrészt világméretű, globális szintű mentőakciókat, terrorelhárítási hadjáratokat, politikai befolyásolást és más egyéb hasonló hadműveleteket terveznek meg, majd hajtanak végre a speciális zsoldosok segítségével. A globális nukleáris terrorban Hádész ellen irányuló támadások csak egy elterelő hadműveletnek bizonyul, hiszen a helyzet koránt sem jó az Atlas-nál, ugyanis a vezérnek világuralomra törő terve van... Innentől kezdve nem szeretném tovább részletezni a történetet. A Sledgehammer Games szerintem kiváló történetvezetést generált, főleg egy olyan Kevin Spacey karakterszínésszel, akit a világon szinte mindenki ismer. A készítők az Atlas Corp. vezetőjének karaktermodelljét egy az egyben az Oscar-díjas színészről mintázták le, és mondanom sem kell, hogy a híres hollywoodi színész a hangját is kölcsönözte Jonathan Irons karakterének.


Az Advanced Warfare próbál újítani a játékmeneten - és sikerül is neki, hiszen az Exo-skeleton segítségével könnyedén átugorhatjuk a kisebb objektumokat, az épületeket, illetve az ellenség eszén is túljárhatunk, vagy éppen megzavarhatjuk lövöldözés közben. De ezek mellett a mesterséges külső váz emberfeletti erőt, gyors futást, csuklyázást, falmászást és láthatatlanságot biztosít a főhősünknek, Mitchellnek. Utóbbi különösen hasznos lehet, hiszen a lopakodás során egy-két küldetés erejéig nélkülözhetetlen lesz a láthatatlanság használata. Minden küldetés után fejlesztési pontokat kapunk, amiket az Exo váz tökéletesítésére költhetjük el. Megnövelhetjük például a kiegészített testünk fizikai sebzésvédelmét, fejleszthetjük az akkumulátorunk tartamát, több gránát tárolási helyet vagy jobb fegyvercélzási sebességet is bekalibrálhatunk a pontok elköltésével. A fegyverek választéka a szokásos Cod felhozatalát ígéri, némi sci-fi környezettel megfűszerezve. A sztenderd assault, submachine, rakétavető és mesterlövész fegyverek mellett már használhatjuk az Atlas katonai szervezet által kifejlesztett lézerpuska prototípusát is. A gránátfélék az Advanced Warfareben teljesen másképpen működnek. A gránát az eldobás alatt megáll a levegőben, majd a repeszei hőkövetős módjára becsapódik a legközelebbi ellenfélbe. A gránátvető is hasonló elven működik, szinte már céloznunk sem kell, a löveg biztosan célt talál magától is, de a modern kor már csak ilyen, nem igaz?! A felhozatalt erősíti a katonai kütyük használata is, amik közül kiemelném a zajcsökkentő aknát, mely lehelyezése után letompítja a hanghullámokat a közelben, Ezt általában Breach&Clear-nél használjuk. Maga a sztori játékmenete egyébként ízig-vérig látványos, pörgős és ami nagyon fontos, moziszerű élményt kínál a CoD (visszatérő)rajongóinak. A küldetések minősége nagyon színvonalas és meglehetősen változatos, hiszen a fél világot ismét bejárjuk az AW esetében is, többek között kötelességünket teljesíthetjük Detroit-ban, San Franciscóban, Új-Bagdadban, Bangkokban, Bulgáriában, de még az Antarktiszra is ellátogatunk világot menteni. Ezalatt részt veszünk tankcsatában, motoros-jetskis üldözésben-menekülésben és egy vadászgépet is meglovagolhatunk egy látványos légi csata keretében.


Nem beszéltünk még a játék technikai részéről, vagyis a grafikáról és a hangokról. Az Advanced Warfare grafikus motorja nagyon szépen teljesít maximális beállítás és Full HD felbontás alatt.
A tesztgép: Nvidia Geforce GTX 660, Intel Core i5-3330 CPU, 8 Gb RAM. 
A Sledgehammer Games saját fejlesztésű engine-je most mutatta meg igazán, hogy mi is az a next-gen. Egy következő generációs COD-nak bizony így kell kinéznie, ahogy az Advanced Warfare. Ráadásul a PC-s verzió grafikai beállítása a végletekig skálázható; élsimítástól kezdve a FOV-ig szinte minden opció megtalálható. A közeli textúrák, a karaktermodellek tűélések és gyönyörűek, valamint a fény -és árnyékeffektek az eddigi legjobbra sikerültek, amik leginkább a detroiti "FEAR"-es pályán mutatkoztak meg meglehetősen pazarul. Az alábbi kép a detroiti küldetésről lett elmentve. Az összes fő - és mellékkarakter a szinkronszínészekről lettek lemodellezve, tehát nem csak Kevin Spacey-t láthatjuk a játékban, hanem Mitchell vagy Gideon szinkronszínészét is.

Hangok tekintetében a Call of Duty történetének eddigi legjobb hangrendszerével van dolgunk, hiszen az effektek, a robbanások, a fegyverek szava valami elképesztő jóra sikerült, főleg ha házimozirendszeren játszunk, kiváló hangorgiában részesülhetünk! A zenékért továbbra is Harry Greggson Williams felel, a szinkronmunkálatokban pedig olyan híres személyek vettek részt, mint Kevin Spacey, Troy Baker, Gideon Emery, Russell Richardson vagy Angela Gots.


A játék közösségi része igazán jóra sikerült, hiszen aki szereti a pörgős játékmenetet, illetve a picit lassabb tempójú lövöldözéseket, az mindkettőt megtalálhatja az Advanced Warfare multiplayer képében. A játék multiplayer részéért az a Raven Software felel, amely már megmutatta magát a Ghosts multija kapcsán, ugyan óriásit buktak azzal, de most jó kezekbe kerültek. A normál játékmódok eleve pörgősebbek, mivel a többjátékos részben használhatjuk az Exoskeletont, de még így is sokkal élvezetesebb a gameplay, mint a Ghosts-ban. Egy-egy Exo-skeletonos megmozdulás majdnem egy eredeti szerver laggal felér, tehát aki nagyon ügyes és a legjobb gamer egeret használja, a segítségével nagyon sokszor kikerülheti majd a halált :)


A játékmódok terén nem sok változás van, a jó bevált módokkal tértek vissza ezúttal is a fejlesztők. Van itt többek között TDM, mindenki mindenki ellen Free for all, szatellit hordozós-feltöltős Uplink, a klasszikus HQ módra emlékeztető, ám nagyon pergős Hardpoint, Search and Rescue, Search and Destroy, Domination, dögcédula begyűjtögetős Kill Confirmed vagy Capture the Flag. Ezek közül valamelyest lassabb játéktempót diktál a Hardcore Search and Destroy (bomba lerakó mód) és a Search and Rescue. Utóbbi egy SD módosított játékmód, mely alatt ugyanúgy le kell raknunk a bombát, viszont itt a leölt bajtársaink dögcéduláját kimenthetjük a hadművelet során. Nagyjából olyan ez a mód, mintha a Kill Confirmed-et összegyúrták volna a klasszikus Search and Destroy-jal. A karakter testreszabhatósága minden eddigi CoD-nál részletesebb lett, természetesen az évek óta bevált perk és scorestreak rendszer megmaradt. A Ghosts-ban először bevezetett női karakter választási lehetőségét megtartották. Egyszerre akár 10 egyedi kasztot is beállíthatunk magunknak. A játéknak van egy négy személyes kooperatív része is, mely az Exo Survival névre hallgat. Célunk a túlélés, ugyanis az ellenfelek horda szerűen csapnak le ránk. A fejlődési skillt a Sledgehammer Games egy az egyben a Modern Warfare 3-ból emelték át, némileg felfrissítve a fejlődési rendszert. Ezt a játékmódot annyira nem nevezném jónak, mert hamar megunható. A zombi mód meg Season Pass keretén belül lesz elérhető letölthető formában még az év végén. Abban biztos vagyok, hogy sokkal több potenciál lesz abba, mint az Exo Survival-ban.


Összességében egy nagyon remek Call of Duty játékot kaptunk, én speciel a Ghosts és az eddig megjelent CoD játékok után egyáltalán nem gondoltam volna, hogy pont a Sledgehammer Games "újraéleszti" a játék alapjait. Az Advanced Warfare akár egy tökéletes újragondolásnak is megfelelne, hiszen olyan sok kategóriában jeleskedik. Akik továbbra is szeretik a pörgős, mozi szerű játékélményt, azok a 6-7 órás single player kijátszása után teljes mértékben megkapják, de még azok is, akik szeretnek hosszútávon multizni. A Seldgehammer Games pedig bebizonyította, hogy ott a helye az "Év fejlesztője" jelöltjei között! A készítők nagy előrelépést tettek a Call of Duty franchise szférájában. 2014. novemberétől az új Call of Duty tiszta lappal kezd és reméljük a közeljövőben megtartja a jó és helyes irányt!

Pro:
+látványos, pörgős és nagyon élvezetes játékmenet
+mozi szerű jelenetek
+látványvilág, ez már next-gen
+kiváló hangrendszer (hangok, szinkronok)
+Kevin Spacey karaktermodell: hatalmas pirospont a kiadónak
+remekül kidolgozott mellékkarakterek: Gideon, Ilona és Joker
+fény és árnyékhatások
+letisztult multiplayer
+optimalizált, PC beállítási lehetőségek
+az utóbbi évek egyik legjobb katonai lövöldözős játéka

Kontra:
-lassú betöltő képernyő
-túl egyszerű főmenü
-gyors tempójú multiplayer (Exoskeleton)
-Exo Survival
-nagyon drága
-Season Pass

Értékelés
 9.0Játékmenet:
Minden küldetés változatos, látványos és még meg is tudták újítani a fejlesztők a játékmenet sava-borsát, a lövöldözős részét pár új elemmel.
 9.5 Hangulat: 
Maximális!
 9.5Grafika: 
Eddig ez a legszebb COD rész, igazi next-gen. A karaktermodellek, a fény -és árnyékhatások nagyon szépek és PC-n még jól is van optimalizálva.
 9.5Hangok: 
Ezúttal a készítők megmutatták mi fán terem a hang technika. Rég hallottunk ennyire részletes COD játékot. A hangok, a zenék, a szinkronok és a fegyverek hangjai egyszerűen kiválóak lettek.
 9.5Szavatosság:
Még az egyjátékos móddal is el lehet lenni sokáig, főleg ha legnehezebb fokozaton is végigjátsszuk a teljesítményekért. Aztán van itt egy szinte tökéletesre csiszolt, letisztult többjátékos mód és egy viszonylag tűrhető kooperatív móka is, ami később a zombi móddal fog igazán kiteljesedni.
Review score
 9.4
Az utóbbi évek legjobb Call of Duty játéka, olyan mintha egy nagyon jóra sikerült reboot lenne. Így kell Call of Duty folytatást készíteni srácok!

Összes oldalmegjelenítés