Creativerse - Előzetes

Kipróbáltuk a készülő Minecraft trón követelőt...

Minecraft... *sóhaj*, reméltem hogy nem lesz több alkalom, mikor még egy trón követelőt kell ismertetnem. Mert a Minecraftnak nagyon bejött a kocka világos, építgetős, túlélős koncepció, és még úgy is fenntartja az érdeklődést sokakban, hogy gyötrelmesen keveset tesz hozzá a fejlődéséhez. A játék életben tartását elsősorban az ügyes kezű moddereknek köszönhetjük, akik olyan modokat gyártanak, melyek teljesen megváltoztatják a játékot, újszerű élményekkel gazdagítva az érdeklődőket. Van is rá lehetőség, hiszen bármi belefér egy ilyen kocka világba. És bezony sokan megirigyelték a sikert a Minecrafttól, páran még úgy is gondolják, hogy sokkal jobbat tudnának alkotni. Ám legyen, lássuk. FortressCraft. Azon kívül, hogy van benne pár építkezést könnyítő funkció, meg agyatlan játékelem, semmiben nem különbözik az ősatyától. Space Engineers. Oké, az űrhajó építés telitalálat, ez tényleg egy jó döntés volt. Folytathatnám a listát, de a lényeg, hogy sokan megpróbáltak a Minecraft mintájára valami jobbat, valami érdekesebbet alkotni, kisebb nagyobb sikerrel. Aztán itt van a cikkünk tárgya, a Creativerse. Hát...

Már megint a kockák

A Space Engineers tökéletes példa arra, hogyan kell egy jó alapból úgy lopni, hogy a saját ötleteinkkel egy tökéletes új élményre emeljük az amúgyis király játékmenetet. Minek valamit leklónozni, az emberek úgyis az elődöt fogják etalonnak tekinteni. A Creativerse fittyet hány erre a tényre, és ctrl+c ctrl+v másolja a Minecraftot. Legalábbis a fejlesztés jelenlegi állapotában csak ennyit láthatunk, meg egy-két érdekes változtatást, amiket igazából szintén láthattunk már Minecraft modokban. DE ne húzzuk le a süllyesztőbe már most a játékot, hiszen még javában tart a fejlesztés, ami azt jelenti, hogy még sok olyan elem kerülhet a játékba, ami tartalmasabbá teszi az elődénél. Ezt szeretnénk látni.


Jelenleg a Creativerse tényleg egy hétköznapi Minecraft klón. Belépéskor választhatunk, hogy fiú, vagy lány karakterünk lesz, ez a multiplayerben bizonyára sokkal többet fog számítani. A játékba lépve nem ér minket nagy meglepetés, ugyanaz a jól ismert kocka világ üdvözöl bennünket, csak a színek, a kontraszt és a fényeffektek különböznek. Na meg az, hogy még nincs optimalizálva a játék, és szaggat, mintha muszáj lenne neki. Mivel már mindenki vérbeli Minecraft veterán, joggal gyaníthatjuk, hogy a békés kis világra hamarosan az éjszaka fátyla borul, magával hozva szörnyetegek egész seregét. Gond egy szál se, gyorsan menedéket kell építenünk magunknak, és fel kell szerelnünk magunkat mindenféle eszközzel a túlélés érdekében.

Ami elsőre feltűnhet, hogy nincs szükség se ásóra, se baltára, se egyéb eszközre ahhoz, hogy nyersanyaghoz jussunk. A kezünkre erősített gépezet segítségével konkrétan felszippantjuk a világból a kockákat, legyen szó homokról, kőről, fáról, ásványokról. A szilárdabb, nehezebb anyagok felszedése több időbe kerül, ezt nyilván a jövőben a berendezésünk fejlesztésével lehet csökkenteni. A lényeg, hogy minden adott a gyors készlet feltöltésre, és még az építkezés is pillanatok alatt történik. A világban találkozhatunk állatkákkal, főleg vicces kinézetű malackákkal, de ezek a lények este megváltoznak. Érdekes és kellemes újítás a zombis témához képest, hogy ugyanazok a lények csatangolnak éjszaka is, csak átváltoznak, és veszélyesebbé válnak. Ugyanez nem mondható el a mélyben bújdosó szörnyekről, akik a nap minden szakában vérgőzösek, és igen csak erősek. A Cube Worldhöz hasonlóan itt is vannak nagyobb szintű ellenségek, észrevételeim szerint minél mélyebbre ásunk, annál szívósabb dögökbe szaladhatunk bele. Ezek már nem vicces kis állatkák, hanem csúf szörnyetegek, akik egy pillanat alatt széttépnek minket.


Kreativerzum?

A túlélésünk másik nagy ellensége a sötétség, ami itt tényleg komoly gondokat okozhat. Éjszaka tényleg dögsötét van, a barlangok mélyén az orrunkig sem látunk el, és a fáklyánk is csak nagyon korlátozott területet képes bevilágítani. Nem egy nagy cucc, de izgalmassá teszi a felfedezést és a vadászatot. Itt a fegyvereknek is nagyobb szerepe van, az általunk elkészített kard, vagy egyéb fegyver lesz az egyetlen dolog, amivel megvédhetjük magunkat, és a fejlesztők ígérete szerint igen széles tárháza lesz a megszerezhető, és létrehozható fegyvereknek. Ugyanezt ígérik páncélok terén is, és mivel nem egy borostás muksót alakítunk, hanem egy egész korrektül kinéző lány vagy fiú karaktert, indokolt is, hogy magunknak gyártsuk le a ruhákat és páncélokat, melyek nem csak védelmet szolgáltathatnak, hanem multiplayerben a kinézet fontosságának is áldozhatnak.

A Creativerse erőssége nem az építkezésben lesz, hanem a felfedezésben és kalandozásban, és ez már most nagyon látszik. Ezzel nincs is gond, a beígért játékelemek egy tök jó kalandjátékot biztosíthatnak, építkezéssel megfejelve, már csak az a kérdés, hogy ebből mi valósul meg, és milyen minőségű lesz. A játék mostani állapotából nehéz bármit is leszűrni, benne van az, amit már ismerünk a Minecraftból, de az még nincs benne, ami hiányozna. Ha kalandra koncentrál, legyenek felfedezhető romok, épületek, barlangok a világban, legyen sok féle szörny, sok lehetőség felszerelések készítésére, ezekhez pedig kötelező egy jól kitalált multiplayer is. A játékosok ne csak magukat szórakoztassák, hanem a játék adjon lehetőséget modok nélkül is csapatba verődni, és vért izzasztó portyákba menni.


Előítélet

Ha megvalósulnak azok a dolgok, melyekről fentebb beszéltem, akkor a Creativerse nem csak egy Minecraft klón lesz, hanem annak az alapjaira épített kalandjáték. Ennek örülnénk is, a Cube Worldben is tetszetős volt a koncepció, csak a probléma ott is az volt, hogy hiányoztak olyan elemek, melyek szórakoztatták is a játékost, és nem csak elé dobták a nyers tartalmat, hogy "nesze, szórakoztasd magad". A játék építkezés része szerintem nem fog sokban különbözni a Minecraftétól, csak kell hozzá egy jó kaland szerkesztő, hogy az építményeinket benépesíthessük szörnyekkel, és kincseket rejthessünk el, aztán jöhetnek a játékosok kalandozni. Meglátjuk, mi lesz még ebből.

-Róka-


Preview
 B+
Nem akarunk még egy Minecraft klónt... ha a Creativersbe bekerülnek az ígért fejlesztések, és jobban rákoncentrálnak olyan elemekre, melyek az elődből hiányoztak, akkor örülni fogunk.

Összes oldalmegjelenítés