Gods Will Be Watching - Teszt

Teszteltük az új indie-kalandjátékot...

Mai tesztalanyunk egy kifejezetten érdekes program. Még az első érkező előzetesekkor figyeltem fel rá, és meg is jegyeztem magamnak, hogy erre jó lesz még odafigyelni, ugyanis a nyomasztó hangulat, a 8bites grafika, a kemény morális döntések, és a tény, hogy egy újabb kalandjátékot kapunk, rögtön elnyerte a tetszésemet. Most, hogy a megjelenés előtt volt alkalmam tesztelni a játékot, elmondom, hogy mennyire felelt meg az elvárásaimnak a Deconstructeam új játéka, a Gods Will Be Watching.

A Nagytestvér mindent lát

A játék egy cyberpunk világban játszódik. A játék egy cyberpunk világban játszódik 2257-ben. Ekkora már az emberiség ellepte a világegyetemet, az egész egy nagy birodalomba tömörül, amelyet az Everdusk felügyel. Természetesen sokaknak nem tetszik a rendszer, így egy lázadó csoport, a Xenolifer kisebb, nagyobb terrorista-akciókkal igyekszik gyengíteni őket. Főhősünk, Burden őrmester az Everdusk katonája, aki azt a feladatot kapta, hogy épüljön be a lázadók közé. Természetesen, ahogy az sejthető, semmi sem lesz olyan egyszerű, mint kéne, így a történet itt is bonyolódik. Az ezután következő eseményeket kár is lenne tovább ecsetelni, ugyanis a történet – bár nem ez a fő erőssége a játéknak – kifejezetten érdekes és hangulatos lett, és nagyon sokat ad hozzá a játékhoz az, hogy egy borzasztóan nyomasztó és kegyetlen világban kell túlélnünk a program hat fejezetét.


A Gods Will Be Watching fő erőssége a játékmenete, amely gyakorlatilag egy point & click játékot takar egy csavarral az egészben. A játék lényege az, hogy túléljük az adott fejezetet, és ehhez különböző dolgokat kell teljesítenünk, úgy hogy közben legalább három, vagy négy dologra kell figyelnünk különben könnyedén borul az egész, és kezdhetjük elölről. Ezen kívül a játék körökre osztott sémát használ, azaz vagy cselekszünk valamit, majd a játék reagál erre, vagy kiadjuk a parancsokat az egész csapatnak, és miután véget vetünk a körnek, akkor zajlanak le a cselekvések. Az első esetre úgy néz ki, hogy adott egy túszhelyzet, ahol mi vagyunk a túszejtők, és a cél az adatok megszerzés a számítógépről, és ha végrehajtunk egy cselekvést, akkor az ellenséges katonák tesznek a szoba felé egy lépést, és lehet, hogy a túszok közül lázadni akar valaki, nekünk pedig ezekre a lépesekre kell válaszolnunk a következő cselekedetünkkel. A második eset pedig úgy fest, hogy a harmadik fejezetben egy beomlott bejáratú barlangból kell kiásni magunkat bizonyos számú kör alatt, úgy hogy még egy vírus ellenszerét is meg kell találnunk, valamint figyelni kell a számítógép aksijának töltöttségére, az emberek terheltségére, és arra, hogy legyen kéznél feltöltött defibrillátor arra az esetre, ha valakit megbénítana a vírus. Ilyenkor mindenkinek ki kell osztanunk a feladatait, például ásás, kutatás, pihehés, majd az fennmaradó időt mutató órára kattintva befejezzük a kört, és a cselekvések akkor kerülnek végrehajtásra.


Bonyolultnak hangzik a dolog? Hát picit az is, de nem kell megijedni, mert az egész elsajátítása pofonegyszerű, viszont maga a játék már piszkosul nehéz. Nézzétek el nekem, de a rendelkezésemre álló pár nap alatt még nem sikerült a játék végére érnem, és ez elsősorban a játék nehézségének köszönhető, de már így is több, mint öt órát öltem bele, és ez alapján nagyjából tíz óra lehet az első végigjátszás Original nehézségen, ami egy szép szám. A fejezetek közben nincsen mentési lehetőség, így ha valamit félóra után rontasz el, akkor bizony harmincpercnyi játék megy a kukába, és kezdheted elölről a pályát. Szóval, akik kedvelik a kihívást, azok felköthetik a gatyát, mert megérkezett a kalandjátékok Dark Souls-a. Egyébként, ha valaki túl sokszor bukna be egy pályát, akkor érdemes abbahagyni egy darabig a játékot, és inkább másnap újra próbálni, garantáltan nagyobb az esély a sikerre, és még idegesek sem lesztek.


A fejlesztők még csavartak egy szépet az egészen azzal, hogy a játékot telepakolták különböző morális döntésekkel, amelyek nem bírál a játék és senki más, tehát nincsen két és piros cselekvés, hogy ez most jó, vagy gonosz cselekedet, ezt a játékosnak kell lerendeznie saját magában. Tehát, ha magunkon kívül mindenkin kísérletezve szeretnénk megtalálni az ellenszert, akkor megtehetjük, ha a többiek halálát nem tartjuk nagy ár a túlélésünkért, de dönthetünk úgy is, hogy megpróbálunk mindenkit megmenteni, ez csak rajtunk áll. Mondanom sem kell, hogy ez remek okot ad a fejezetek újrajátszására, hiszen próbálgathatjuk a különböző módszereket ezért legalább kettő újrajátszást biztosan megér még a program, és az achivementekről még nem is beszéltem.

Régi-új köntös

Ahogy a képeken is látszik, a Gods Will Be Watching 8bites grafikával rendelkezik, és nem is akármilyennel. A magam részéről kezdem már picit unni, hogy minden harmadik indie-játék 8bites, ám itt egyáltalán nem zavart a dolog, ugyanis ennyire részletesen, és szépen kidolgozott retro grafikájú játékot még nem láttam. Már a képeken is szép a program, de igazán csak mozgásban látszanak még olyan apróságok és részletek, amelyek láttán leesett az állam.


Zene és hangok terén szintén nincsenek gondok, egyik sem kapott 8bites megvalósítást, ami remek kontrasztban áll a grafikával, és igazából nem is nagyon tudnám másképpen elképzelni a dolgot. A zene egyébként nagyon jól sikerült, nem tolakszik előtérbe, hanem szépen megbújik a háttérben, és így biztosít tökéletes aláfestést. Szinkron nincs a játékban, de nem is hiányzik, mert az már furcsának hatna a 8bites látvánnyal együtt. A hangeffektek pedig jól sikerültek, a kínzások alatt például nagyon sokat hozzátesztek a látvány erősítéséhez.

Ítélet

A Gods Will Be Watching egy remek hangulattal rendelkező, addiktív, és borzasztóan nehéz kalandjáték gyönyörű köntösbe bújtatva. Hibát, néhány bugtól eltekintve, nem igazán találtam benne, pedig az Istenek a tanúim rá, hogy kerestem. Ám ettől függetlenül inkább csak a kalandjátékokat, vagy a kihívást (vagy mindkettőt) kedvelő játékosoknak merném feltétlenül ajánlani, mert hibáinkat nem megbocsátó játékmenet sokak kedvét elveheti a programtól.

- Süti –

Pro:

+ Remek hangulat
+ Érdekes történet
+ Nagy kihívás
+ Döntések, amelyek több megoldáshoz vezetnek
+ Magas újrajátszhatóság
+ Gyönyörű grafika

Kontra:

- Néhány apróbb bug
- Néha azért frusztráló tud lenni

Értékelés
 9.0Játékmenet:
A Gods Will Be Watching egy brutálisan nehéz kalandjáték, ami könnyen tanulható, ám még így is rengeteget kell küzdeni a sikerért, ami itt piszkosul jó érzés.
 8.5 Hangulat:
A játék egészen érdekes és nyomasztó történettel rendelkezik, amely tovább fokozza a nehézségből adódó kilátástalan hangulatot.
 9.5Grafika: 
Az általam látott eddigi legszebb 8bites grafikájú játék.
 9.0Hangok:
A nem tolakodó zene remek aláfestést biztosít a játék számára, a hangeffektek is képesek sokat hozzá tenni a látványhoz.
 9.0Szavatosság:
A játék nagyjából tíz óra alatt játszható végig Original fokozaton, azonban a döntések és a különböző megoldások, valamint az achivementek miatt érdemes többször is nekiülni a programnak..
Review score
 9.0A Gods Will Be Watching egy remek kalandjáték lett, amelyet csak néhány bug csúnyít el egy picikét. A kihívásokat és a kalandjátékokat kedvelők számára kötelező vétel.

Összes oldalmegjelenítés