Next Car Game - Előzetes

Meglestük a készülő autóverseny játékot...

A Next Car Game-ben a címe lehet az első, ami feltűnést kelt az ember számára. Ez idáig ez a cím csak kódnév volt a játék számára, de az Early Access alatt sem változott meg, így az érdeklődök vállvonogatva konstatálták a furcsa megnevezést. Pedig igazából amennyire pofon egyszerű a cím, annyi mindent szeretne közölni: A Bugbear egy teljesen új generációját szeretné megteremteni az autóversenyzős játékok világának. Merész vállalkozás, és olyan címek mellett, mint a Need for Speed Rivals, F1, Grid 2 stb, és ezek jövőbeni folytatásai, jó kérdés, hogy sikerül-e neki.

Új generáció

Először is tisztázzuk, hogy mit jelent esetünkben a Next-gen. Az Xbox 360 már 8 éves, a PS3 pedig már 7, és lassan elszállt felettük az idő, a frissítést pedig az Xbox One és a PS4 szolgáltatja. Az új konzolok nagyobb teljesítményének köszönhetően a játék készítők elsősorban a látványt turbózhatják fel elképesztő szintekre. A 360 és a PS3 720p-t karcolgatta, az új generációban viszont lazán alapkövetelmény az 1080p, a részletesebb modellek, a kidolgozottabb fény és reflekció effektek stb. Ezen felül a játék által kezelt objektumok számának növekedésére ad még lehetőséget, például ingame csaták megjelenítésére részletesen kidolgozott katonákkal, részletesebb városok kezelésére, és esetünkben a széthulló autók száz és száz darabjának megjelenítésére. Továbbá az új generációban a multiplayer és a singleplayer közti határ összemosódását tapasztalhatjuk meg, valamint a konzolokon játszott játékokhoz hozzáférhetünk a tabletünkről, vagy akár telefonunkról.
A Next Car Game jelenlegi állapotában nem váltja meg a világot, nem mutat semmi olyat, amiért az embernek meggyőződése lenne róla, hogy tuti siker lesz, de már most biztosít minket arról, hogy meg fogja próbálni.

Négykerekű dodzsem

A Steamen elérhető technológiai bemutató, vagyis sneek peek nem tartalmaz verseny módokat, nem férünk hozzá a jövőben használható autókhoz, és igazából nincs játéktechnikai célja annak, amit csinálhatunk. Az egyetlen dolog, amit a sneek peek szeretne bemutatni, az a játék abszolút erősségei. Ezek a látvány, és a fizika. A kickstarterről startolt játék ezekben jelenleg bíztató képet mutat. A tesztpálya eléggé letisztult, így a pályák részletességére még nem vethettünk pillantást, de az itt található ugratók, töréstesztre alkalmas gépszörnyek és lerombolható objektumok egész pofásan néznek ki, nem is beszélve az autónkról. Az árnyékok és fények hozzák a szintet, a motion blur is élvezhető azoknak, akik nem kapcsolják ki azt a játék első másodpercében. Az előzetes videókból láthattunk még egy-két pályát, amik szintén arról tanúskodnak, hogy a látvánnyal nem lesz problémánk, Xbox One-on, vagy PS4-en HDTV-n pedig a látvány egészen elképesztő is lehet, ha minden jól megy.


A Next Car Game legnagyobb erőssége a fizika lesz. Ezt a technológiai demó tesztpályája minden porcikájában igyekszik demonstrálni nekünk, hisz bárhova is gurulunk, valami egészen biztos megpróbál összelapítani bennünket. Kipróbálhatjuk a környezet rombolhatóságát is papírvékony falakkal rendelkező bódékon, majdani oszlopokat jelképező tárgyakon, toronyba rakott gumiabroncsokon stb. Az autónkkal nekihajthatunk az óriási ugratóknak, kilőhetjük magunkat egy ágyúból, behajthatunk izgő-mozgó romboló berendezések közé, vagy csak nekirongyolhatunk a pályára rakott többi autónak. Egy biztos: a Next Car Game alá rakott fizikai motor nagyon jól működik! Az élvezethet pedig hozzátesz az is, hogy minden karambolnál, minden becsapódásnál az autónk száz és száz darabra hullik, fém, műanyag és abroncs cafatokat szórva szerteszét. Ki merem jelenteni, hogy ennyire részletes rombolás még nem volt játékban. Minden sérüléssel az autónk eldeformálódik, a legdurvább csattanás során gyakorlatilag egy összegyűrt üdítős konzervre hasonlít az, ami megmarad hajdani járművünkből. Azt nem állítanám, hogy valós alapokon nyugszik a kocsik törése, hiszen ennyi darab nem is létezik azon a négykerekűn, amennyit magunk után szórunk egy ütközés után. De nem is ez a fontos, hiszen ez a játék a rombolás nyújtotta szórakozást szeretné ötvözni az autósversenyzéssel, már pedig ahhoz elengedhetetlen a szemet gyönyörködtető pusztítás kielégítő megjelenítése. Itt lép életbe a fentebb említett next-gen tulajdonság, ugyanis a PC-m a rengeteg kis fémdarab és leomló épületek romjai miatt többször megmakacsolta magát. Egy csúcs PC-nek bizonyára nem fog gondot jelenteni a több ezer cafat megjelenítése, de ennél gyorsabb megoldás a next-gen konzol, amin maradéktalanul kiélvezheti bárki a rombolás gyönyörét, a lehető leglátványosabb körülmények között.

Az eddigi demók, ígéretek szerint a Next Car Game a hagyományos versenyzésre fog koncentrálni, több választható pályán, rengeteg elérhető autóval. Ezeken a versenyeken szükségünk lesz az ügyességünkre, egy kis taktikázásra, és végül agresszivitásra, hiszen a célba érésen felül az ellenfelek autóinak ripityára törése áll, amivel ők is sűrűn próbálkozni fognak. Szerintem a Burnout Paradise-hoz hasonló élményre számíthatunk majd egy nagyon látványos köntösben. Hogy a multiplayerrel mik a tervei a készítőknek, az egyelőre nem tisztázott, az egyszerű baráti meccseken túl lehetséges, hogy nyitott pályákon is összejöhetnek teljesen ismeretlen emberek, hogy kieresszék a gőzt egymás felborogatásával. De ez még a jövő zenéje.


Ítélet

Hogy a Next Car Game kielégíti-e a next gen játékokkal szemben felállított elvárásokat, az jelen esetben még nem tisztázott, de jó úton halad. Adott a korhű grafika, egy nagyon ütős fizikai motor, és ha minden ígéretet beváltanak a fejlesztők, akkor egy akció dús, intenzív verseny játékot fogunk kapni a Next Car Game képében. A verseny izgalma adott, a pusztítás és egymás szívatása édes fűszer az alapanyaghoz. Ha tartalmilag is ki tudják terjeszteni a játékot, és kapunk sok jól kidolgozott, rombolható pályát, sok különböző autót, és esetleg egy jól működő multit, akkor mind elégedettek lehetünk. Ha ez nem történik meg, akkor a Next Car Game olyan lesz, mint egy tűzijáték. Berobban, gyönyörködünk benne, aztán már el is tűnik a sötétségben, mi pedig hiába akarnánk többet, hazaballagunk.

Preview
A
Ígéretes autóversenyzős játék, ami pofás grafikát, jól működő fizikát, és izgalmas versenyeket ígér. Ha teljesíti az elvárásokat, akkor a next-gen játékok szerethető, büszke tagja lehet. Ha csak látványt ígér, de semmi tartalmat, akkor viszont el fog tűnni a süllyesztőben. 

Összes oldalmegjelenítés