Eleusis - Teszt


Teszteltük a Steam Greenlight-on megjelent "kaland-horror" játékot ...

Mostanság egyre nagyobb trendé vált, hogy egyes játék fejlesztő csapatok vagy cégek mások ötleteiből merítenek ötletet, ami egy bizonyos fokig nem probléma, mivel számtalanszor tapasztalhatták már a játékosok, hogy a "másolás" nem mindig bűn vagy nem tűnik béna dolognak. Ez történt az Eleusis esetében is, ugyanis a már egykoron ismert kaland-horror játékot vették az ötletük alapjának, ez pedig az Amnesia vagy a Slender lenne. Az Amnesia lényege röviden az volt, hogy a játékosra hatást gyakoroljon mentálisan, így fokozva az izgalmat és a rettegést egyaránt, mind ezek mellett fejtörőkkel is megspékelték az egyenletet. A Nocturnal Games-nél ugyanezt az elgondolást szerették volna véghez vinni, és nagyobb-kisebb bukkanóval ezt sikerült is véghez vinniük.

Figyelem! A történet összefoglalása spoilereket tartalmaz. Ha a játékot ki szeretnéd próbálni, akkor ezt a részt ugord át!

A történet röviden annyiról szól, hogy főhősünk épp hazafelé siet az édesanyja rossz állapota hallatán, mikor egy hegyomlás közepette az egyik lesodródó szikla eltalálja az autóját, majd rákényszerül, hogy a sötétben botorkálva valahol menedéket találjon. Nem sokkal ezután egy faluba érkezik, ami látszólag békésnek tűnik, de emberek nyomát sehol sem találja, és az egész egyre rejtélyesebbé válik, mikor egy fogságban levő nőre bukkan főhősünk. Vajon ez lesz a sorsa neki is? Minden látogatóval ezt csinálják? Ezeken a kérdéseken agyalt, miközben a ház kulcsát kereste, ahol a nőt fogva tartották. Majd egy nyomra bukkan, ami szerint a kulcs egy hordóban van elrejtve, de mikor a kulcs nyomára bukkan, egy falusit pillant meg, amint a lányért indul. Főhősünk az idő fogytán egy baltával szétüti a hordót, majd elindul, hogy megmentse a fogságban levő lányt, ám de nem mindig történnek meg ilyen csodák, mint ahogy ezt a főhős is tapasztalhatja a saját bőrén. A falusi, akit látott, meghallotta, hogy főhősünk épp zajt csap, majd lesben állva fejbe veri főhősünket, és az eszmélete visszanyerte után a lányhoz siet, aki már nincs ott. Ettől kezdve főhősünk a lány nyomába ered, de hosszú út áll előtte, hogy kiderüljön, mi is az igazság...


Az Unreal Engine ismét megmutatta, hogy mire képes, ugyanis a játékot ez a grafikus motor hajtja. Ugyan az UE SDK-jával (Software Development Kit, vagyis fejlesztői szoftver csomag) készült a játék, de ez nem azt jelenti, hogy valami hóbortos csapat készítette a játékot, akik csak arra vágytak, hogy egy sufni tuningos játékot piacra dobjanak. A játékban nagy felbontású textúrákat találhatunk, de így is akadt néhol némi rend ellenesség, amit egy manapság kiadott játékban ritkán látni, pláne a grafika terén. Ettől eltérően jól végezték a dolgukat a Nocturnal Games fejlesztői, ugyanis a hangulat mesteri, mondhatni egyedire sikeredett (nem teljesen, mivel van már ilyesmi stílusú játék már). Továbbá támogatja a Direct X 11 különlegességét is, a Tesszelációt, amivel még érdekesebbé és élvezhetővé faragták a játékot. A játékban a grafikai beállítások nem túl bizakodóak, ugyanis csak a felbontást, a vertikális szinkronizációt (lsd. V-Sync), a dinamikus árnyékokat, a kép elmosódást (Motion Blur), és az Ambient Occlusion-t lehet bekapcsolni, ami elég kevés a többi UE játékhoz képest.


Nagyjából a játék lényege, vagyis a játékmenete sokban hasonlít az Amnesia-ban látottakkal: feladványokat kell megoldani és rájönni a titkok nyitjára. Amíg az Amnesia-ban zárt és szűk folyosókon kellett rettegésben előre haladni, itt a természetben kell ugyanezt megtennünk, és ahhoz, hogy megvédjünk magunkat, felhasználhatjuk a terep tárgyakat, amit találunk a játék során. Ugyanúgy mindent meg lehet mozdítani, és bár egy szépség hibája van az egésznek, de nem is inkább vizuális a probléma, hanem a hangokkal van némi baj. Számtalanszor történt olyan, hogy egy tárgy felemelésekor és amikor földet ért, ugyanaz a hang fogadott mindkét esetben, ami egy kicsit furcsa, különösen akkor, ha egy követ felemelünk, és ugyanolyan hangja van a becsapódásnak a füvön, mintha egy másik kőhöz hajítanám. Nem sorolható illúzió romboló kategóriába ez a kritika, mivel nem rontja el a játék hangulatát.


Mivel a játék nem lett beharangozva, mint az "évszázad" játéka, ahogyan az egyes fejlesztő csapatoknál évente vagy két évente megjelenő sablon játékok, de aki az ilyen játékok megszállottjai, azok elég könnyen rábukkanhattak a játékra, főleg akkor, ha Steam-et használ az illető, ugyanis a játékot egy darabig meglehetett szavazni, hogy bekerüljön-e a megvásárolható játékok közé. Ez lenne a Greenlight rendszer, ahová a kevésbé tehetséges és a rejtett egyéniségek felrakhatják mester művüket, majd a Steam felhasználói, konkrétan a játékosok szavazhatnak, hogy szeretnék-e ezt a játékot támogatni, majd később megvenni a Steam-en. A játék "zöld utat" kapott, és egy héttel ezelőtt meg is jelent a játék, amit 12 euroért bárki a magáévá is tudhatja. 


Az igazat megvallva azok, akik kihívásra vágynak, nem biztos, hogy ebben a játékban megtalálják azt, mint pl. az Amnesia-ban, ugyanis annyira nem elfogult a hangulata, hogy kisebb-nagyobb, időközönként egy szörnnyel találkozunk, aki minden áron meg akar ölni, de ettől ez nem azt jelenti, hogy nincs mitől rettegni, de ezt majd maga a játékosok is megtapasztalják, ha a játék kipróbálására szánják az idejüket. Leginkább egy kalandjátékra hasonlít az Eleusis, ugyan megvannak a maga horror elemei, de nem vitték túlzásba, ugyanis nem arra törekedtek a készítők, hogy a játékosok szíve kiugorjon a helyéről, miközben játszanak, hanem inkább a feladványokra összpontosítottak, és a történet bemutatására, illetve a darkos világra.. A játék azon emberek számára ajánlott, akik szeretik a feladványokat, a rejtélyes dolgok után való kutatást, vagy azoknak, akik csak szimplán egy kevésbé adrenalin dús horror játékkal szeretnének játszani.


Pros.:
+ a táj és a környezet hangulatos lett, és egyben rejtélyes is
+ remek fejtörők
+ az Unreal Engine még mindig tudja azt, amit kell

Cons.:
- néhol nem fordítottak kellő figyelmet a terep tárgyakra
- a beállítások lehetnének részletesebbek is, ugyanis így kevésbé szabható testre a játék

Értékelés
 8Játékmenet:
A feladványok jók lettek, és van néhány rész, ahol törnie kell a fejét a játékosnak, hogy tovább juthasson.
 8.5 Hangulat: 
A táj önmagáért beszél, és a történet előre haladtával egyre szebb és rejtélyesebb helyeket fog felfedezni a játékos.
 8Grafika: 
Az Unreal Engine ismét remekelt, ugyan a grafikai beállítások lehettek volna bővebbek is, hogy azon emberek számára is megfelelően fusson, akiknek nincs erőművük.
 7.5Hangok: 
Mondhatni átlagosra sikeredtek, de az egyes terep tárgyak hangjainak hanyagsága ezt a kategóriát picit lefelé húzza. 
 8.5Szavatosság:
Azok, akik ezen stílusú játékok szerelmesei, valószínűleg meg fognak békélni a játék hibáival, és az öröm az ürömben az, hogy folyamatosan bővítik a játékot és kijavítják a hibájukat.
Review score
 8.1Ahhoz képest, hogy egy ingyenesen letölthető fejlesztői szoftver csomaggal készült a játék, elég sokat mutat meg az UE-ből, és sikerült elérniük azt, amit akartak a fejlesztők. Kaland-horror fanoknak erősen ajánlott!

Összes oldalmegjelenítés