TV ajánló: Négy tesó

- Adás időpontja: Augusztus 17.
- Kezdés: 21:25
- Adó: TV2
- Évszám: 2005
- Eredeti cím: Four Brothers 
- Stílus: akció, krimi
- Játékidő: 109 perc
- Rendező: John Singleton 
- Forgatókönyv: David Elliot és Paul Lovett
- Főszereplők: Mark Wahlberg, Tyrese Gibson, Andre Benjamin, Garett Hedlund, Terrence Howard

 Vannak olyan filmek, amik bár egyszerűek és sablonosak az igényes megvalósítás által képes arra, hogy kiemelkedjen a középszerből és tisztességes szórakoztatással töltse ki játékidejét. A 2005-ben készült Négy tesó is pont egy ilyen film.

Az alaptörténet: Négy testvér megannyi év után, közös nevelőanyjuk halálakor ismét találkoznak és amikor elkezdenek utánajárni a körülményeknek, hamar rádöbbennek, hogy az eset nem a véletlen műve, hanem előre kitervelték. A bosszú elkerülhetetlen, a képletbe hamarosan zsoldosok, profi maffiózók és korrupt zsaruk is hamar bekerülnek.


A fentiekből is könnyen le lehet szűrni, hogy a Négy tesó nem fog díjakat nyerni története eredetiségével, szerencsére ezt hamar elfeledteti az a profizmus, ahogy el van mesélve. John Singleton rendező, akinek nagy tapasztalta van a lepusztult nagyvárosi gettókban élő, kemény figurák ábrázolásában, most is autentikusan, a realitás talajára téve találja az eseményeket. A dramaturgia feszes és szikár, nincs sok üresjárat, a fordulatok is kellő pillanatban érkeznek.

Ezen felül külön erőssége a filmnek a színészi játék. A négy testvért megformáló négy színész kellően kitesz magárt, hogy az egymástól eltérő jellemű figurákat megismerjük és megszeressük, a legemlékezetesebb munkát a karizmatikus Wahlberg és a rendőrnyomozót játszó Terrence Howard mutatja be. Külön erénye a filmnek, a kiváló zeneválasztás, a havas tájakat kiváló hangulattal átadó operatői munka és az akciójelenetek  amikből nincs sok de mindenképp dinamikusak és keményen ütnek.


A Négy tesó bosszúfilm az igényes fajtából, megtekintésre tökéletesen ajánlható alkotás, mely nem váltja meg a világot de minimális ambícióit tökéletesen teljesíti.        
Értékelés
8/10Kemény és nyers akciómozi, jó hangulattal, forgatókönyvvel és színészekkel.
Újabb Régebbi