Deadpool - Teszt


Deadpool -Teszteltük a játékot...

A képregények világában a Marvel univerzum rendelkezik talán az egyik legnépesebb hős, anithős és főgonosz mennyiséggel. Annyira sok karakter van, hogy átlag embernek szinte képtelenség mindet ismerni.
Éppen ezért nem is meglepő, ha néha teljesen ismeretlen karakterek kerülnek elő, melyet a filmipar vagy a játékipar vesz pártfogásába. Mindkét szórakoztatási forma az utóbbi években igen szívesen kreál kalandokat a Marvel karaktereknek.

Kezdődött mindez az X-menekkel, mint Rozsomák (hivatalos magyar fordításban Farkas), Xavier professzor, Küklopsz, Vihar, Ciklon és a többi mutáns kalandjaival a három hollywoodi produkcióban és utána folytatódott mindez a Pókember és a többi Marvel karakter felvonultatásával. Természetesen Hollywood mögött a játékipar sem maradt le és általában a filmes adaptációk mellé rendre érkeztek is a játékok több, kevesebb sikerrel. Sajnos általában kevesebbel. Érdekes módon a jobban sikerült játékok azok voltak, melyek nem a filmek által kitaposott ösvényt követték.

Ilyen volt az X-men Origins: Wolverine (ami a film vonalán halad ugyan, de bőven kibővítve és végre megtörte a jó filmekből készült rossz játékok tendenciáját), a Spider-Man : Shattered Dimensions vagy a Web of Shadows játékok is. Sajnálatos módon sokkal kevesebb a kivétel, ami erősíti a szabályt, mint kellene. És sajnos a szabálya az, hogy jó filmből ritkán készül jó játék is. Szerencsére mostani tesztünk alanyából egyelőre csak játékról beszélhetünk (film is készül, de valószínűleg némileg komolyabb témával). Lássuk tehát mit is ad a játékosoknak a High Moon Studios és az Activision gondos kezei alól kikerült Deadpool játék.

Komolyságot ebben a játékban ne is keressünk

A Deadpool egy vérbeli Hack & Slash játék. Eleve egy Marvel karakter kalandjai nem is igazán szólhatnak másról, mint a nonstop akcióról. Nincs ez másként Deadpool esetében sem, sőt. Deadpool azaz Wade Winston Wilson ugyanis egy mutáns, aki emberfeletti gyógyulási képességgel rendelkezik. Rozsomákhoz hasonlóan őt is az X Fegyver projekt keretein belül hozták létre. Új képessége tette azzá az őrült bérgyilkossá, akivé vált. Eredetileg ugyanis rákbetegsége miatt vállalta a kísérletet, aminek eredményeképp a gyógyulási képessége áttéteket képzett testében megfertőzve az agyát is. Deadpool őrülete és skizofréniája (kettős személyiség) tehát innen fakad.

A játék története egyébként nem lesz Oszkár díjas az egyszer biztos. Őrült bérgyilkosunk kap egy feladatot, amit egy ismert Marvel gonosztevő hiúsít meg. Innentől kezdve hősünk (vagy antihősünk) egyetlen célja, hogy viszonozza a bors törést Mr. Sinisternek (más: a Marvel Heroes-ban is megküzdünk vele), amit lehetőleg az élettelen holtteste felett kíván kivitelezni. Deadpool egyébként egy igazi pszichopata, ugyanis örömét leli a brutálisnál, brutálisabb gyilkosságokban, robbantásban és levágott, megcsonkított holttestek képzésében. Másik hobbija a nők, akiket egyéni módszerrel próbál meg "elcsábítani". Leginkább önmagát adja a maga természetes valójában, ami az altesti poénokat és gázokat is magába foglalja.

Annak, aki az ilyen fajta humorizálását nem kedveli nagyon irritáló lehet a játékban maga a főszereplő, így inkább nekik azt tanácsolnám, hogy messzire kerüljék el a játékot. Viszont, aki kicsit is tolerálja vagy kifejezetten jóízűeket tud mosolyogni az ilyen fajta viccelődésen, annak azt mondom, bátra vágjon bele Deadpool kalandjaiba, ugyanis nagyon sokat fog nevetni. Maga a játék annyira komolytalan, mint amennyire a főszereplőnek nincs vesztenivalója (ugyanis gyakorlatilag halhatatlan Deadpool és ezt bizony sokszor poénná formálták a fejlesztők). Gyakorlatilag azt is mondhatnám, ha nem ez a karakter lenne a főhős, hogy egy paródiával állunk szemben. De ebben az esetben Deadpool egyszerűen csak totálisan kattant. Ehhez még tegyünk egy nagy adag skizofréniát, képzelődést és szadizmust és teljes képet kapunk a játék zakkant humoráról. Bevallom őszintén, nekem nagyon tetszettek a poénok olyannyira, hogy gyakorlatilag vitt is előre a történetben, hogy mit tudnak még kitalálni, amivel megnevettethetnek.

Egy-egy komolyabb ütközet bizony meglátszik majd rajtunk

A Deadpool játékmenetét tekintve mint fentebb említettem egy vérbeli Hack & Slash. Legalábbis a játék körülbelül 75 %-ában. Lesz többféle gyilkolóeszközünk, többek között  a közelharcosoknak szamuráj kard, tőr és kalapács. A kard lesz a kiegyensúlyozott alapfegyverünk, a tőr a gyors támadásokhoz lesz jó és a kombózáshoz (erről később), míg a kalapáccsal nagyot oda lehet sózni, de nem jó kombó fegyver. Távolsági harcban négyféle gyilkolóeszköz áll majd rendelkezésünkre. Deadpool alapfegyvere a dupla kard mellett két pisztolya lesz. Emellett lesz lehetőség két shotgunnal, géppisztollyal vagy plazmafegyverrel menni. Értelem szerint ezek közül a géppisztoly és a pisztoly gyors, de keveset sebez a shotgun közelről, míg a plazma távolra egyértelműen halálos. Lesz még négy féle dobható fegyverünk is, mint például a flashbang (lebénítja rövid időre az ellent), gránátok, medvecsapda (egy helyre tapasztja az áldozatot) és aknák.

Minden fegyver fejleszthető, kivéve a dobhatóakat. Ehhez viszont DP kell, melyet harc során vagy a pályákon elszórva gyűjthetünk be. Értelem szerint harcban sokkal több kinyerhető, de ehhez bizony ügyesnek kell lenni. Van a játékban ugyanis egy kombó mérő, mely méri a sikeresen bevitt találatokat akár közel, akár távolharcban vittük be azokat. A számláló minden találatnál növekszik, de ha eltalálnak bizony nullázódik. Emellett fontos mutató még a bónusz számláló. Ez annak függvényében növekszik, hogy adott kombóban hány és milyen típusú ellenfelet likvidáltunk (értelem szerint nagyobb ellenek többet érnek, kisebb ágyútöltelékek kevesebbet). Ha sikerül számos ellent likvidálnunk és jó magasra tornászni a kombó számlálót, akkor rengeteg pontot szerezhetünk. Sokaknak ismerős lehet ez a fajta harci kombó kivitelezés a legújabb Batman játékokból is.

Egyébként nem csak a fegyvereket lehet fejleszteni, de magát a főhősünket is. Nagyobb életerő, több bevihető sebzés, nagyobb kritikus találati esély és egyéb apróságok közül válogathatunk majd. Tévedés azonban ne essék, ezeket nem tudjuk kellő pont birtokában fejleszteni és ez főleg a fegyvereknél fontos. Az adott fegyvertípust használni kell ahhoz, hogy a jobb fejlesztések elérhetővé váljanak, és még ekkor is a hozzájuk vezető fejlesztési fán az előtte lévő dolgokat meg kell majd vennünk. Szerencsére ezek kategorizálva vannak, így pl. sebzésnövelés utolsó fejlesztéséhez a fejlesztési fán is folyamatosan a sebzésnövelésre kell majd tennünk (ergó a nagy értékű sebzést sok kis apró sebzésfejlesztéssel érhetjük el).

Deadpool mindent képes túlélni

Maga a harc egyébként viszonylag egyszerű. Van könnyedebb támadásunk, mely keveset sebez, cserébe gyors és van az erősebb támadás, mely nagyot sebez, azonban lassú. Emellett alkalmazhatunk ellencsapást is, ami főleg közelharcban hasznos. Ha megfelelő időben lenyomjuk a megfelelő gombot Deadpool fellöki ellenfelét, aki ilyenkor akár el is szédülhet. Ha ekkor éppen meg van vásárolva a megfelelő skill akár egy csapásból is kivégezhetőek ilyenkor, ha nincs akkor csak simán szétüthetőek. A főszereplő ki is tud térni a támadások elől ha szükséges, amikor is el tud teleportálni rövidebb távra az ellentől (és ha gyógyulásra van szükségünk azt megtehetjük egy nyugodtabb fal tövében, ugyanis gyógycsomagok nincsenek a játékban).

Ha elég sok ellenfelet likvidáltunk és megvannak a fejlesztéseink hozzá, akkor mindegyik fegyverrel indíthatunk úgynevezett fókusz támadást is. Ekkor Deadpool egy speciális támadást fog alkalmazni, mely hatalmas sebzéssel rendelkezik. Az alap támadásokon kívül természetesen vannak kombó támadások is, melyeket nem ördöngősség kivitelezni, csupán a könnyű és erős támadás megfelelő sorrendben történő lenyomásával tudjuk előcsalogatni ezeket. A játék egyébként minden esetben segít. Az ellencsapásoknál legalábbis normál szinten felvillanó gombok könnyen kivitelezhetővé teszik ezen mozdulatokat. A kombó támadások kivitelezésének módját pedig a fejlesztési ablakból bármikor előhívhatjuk.

A Deadpool játékmenete nem fogja feltalálni a spanyol viaszt. Maguk az alap játékelemek nem is tennék még csak jó játékká sem a Deadpool-t. Viszont a hangulat és a poénok, valamint a karakter hihetetlen őrültsége valahogy viszi előre a játékost. A Hack & Slash elemek gyakorlatilag egy átlagos H&S játékhoz hasonlóak, de semmiképp sem kiemelkedőek. Viszont a változatosság az valami fenomenális. Időnként ugyanis a játék átcsap valami teljesen mássá. Platformer elemek jelennek meg (a humor itt is alap) és oldalnézetes játékká változik a Deadpool, vagy csak simán agyatlan lövöldébe csap át, mikor egy hatalmas fegyver mögé beülünk. Ezt a fajta változatosságot és széleskörű humort nagyon élveztem a játékban.

Egy-egy sikeres kombó sok DP-vel gazdagít majd

A Deadpool grafikája maximum átlagosnak nevezhető a mai viszonyok között. Igazság szerint a karakterekkel nincsen baj, sőt. A nevesebb hősök és antihősök, sőt még az átlag ágyutöltelékek is meglehetősen tetszetősen vannak kidolgozva (külön kiemelném ha Deadpool sérül foszlik le róla a ruha, és fizikailag is látszanak a sérülései is ameddig be nem gyógyulnak, ami szintén nagy plusz pont).  Sajnos a környezetről már ugyanez nem mondható el. Sok helyen találunk majd elnagyolt textúrákat és ráadásul maga Deadpool kutyája is ocsmányra sikeredett. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a környezetet igen változatosra alkották meg és néhol még akár stílusosnak, sőt szépnek is hívnám. Csak sajnos nagyrészt nem ez lesz a jellemző. Ez így maximum közepes.

Hangok tekintetében nem nagyon tudom kritikával illetni a játékot. A zenék megfelelő minőségben és stílussal szólnak a megfelelő helyen. A szinkronszínészek hozzák a kötelezőt és minden esetben kiválóan alakították szerepüket. Külön kiemelném, hogy az a Nolan North adja Deadpoolnak a hangját, aki az Unchartedek Drake-jeként vagy az Assassin's Creedek Desmond Miles-aként is hallható volt korábban számos egyéb játékbeli szinkronmunkája mellett. North zseniálisan hozza a figuárt Deadpool személyében és egy másodpercre se fordul meg a fejünkben, hogy ez a hang nem illik ehhez az őrült bérgyilkoshoz. Kiváló munka Mr. North! A robbanások, fegyverhangok szintén teljesen rendben vannak. A játék hangzásával tehát nincsen baj, sőt igazán kiváló lett.

A Deadpool szavatossága kapcsán gondolataim komor fekete fellegekként jelentek meg. A játék maga ugyanis nagyon rövid. Személy szerint nagyon élveztem, de 7 óra hossza az picit kevés egy 50 eurós játékhoz képest. Főleg, hogy a kampányon kívül van még néhány challenge (van hozzá leaderboard is) és ezen kívül semmi. Többjátékos mód nincs, mondjuk nem is igazán illene a játékhoz. Igaz, hogy nagyon intenzív a játékmenet, pörgős és számos stílusbeli kikacsintás van itt-ott (pl.: platformer elemek), de ez így akkor is nagyon kevés. Sokan egyszer végigviszik, aztán bosszankodva keresnek valami hosszabb játékot és sajnálják majd a 0 day kiadott összeget. Vagy olcsóbban kellett volna adniuk ezt a játékot vagy több tartalmat belerakni (mivel tényleg tartalmas a játékmenet én az előbbire szavaztam volna).

Néha megbolondítják a fejlesztők a H&S játékmenetet

Összességében az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Deadpool karakterét nagyon jól sikerült bemutatni, az őrülete tisztán érzékelhető a játékból. Az ebből fakadó kiszámíthatatlan harcmodora és szadista módszerei szórakoztatóvá teszik a harcokat. További jó pont a fel-felbukkanó stílusbeli kikacsintások, a platformer és shooter elemek és a marvel karakterek megjelenése. Sajnos azonban a játék nem valami szép és nagyon rövid is. Ami pedig az árcédulát illeti azt szerintem az Activision se gondolhatta komolyan. 50 euró egy 10 óra játékidő alatti játékért, amiben nincs többjátékos mód az már maga a vicc kategória. Ennek ellenére, aki kedveli a karaktert, szereti a poénokat és nem viszolyog az altesti humortól annak bátran ajánlom a Deadpool-t, de nem ennyiért. Várjatok meg egy komolyabb leárazást és a fentebbi játékidő ismeretében vegyétek meg a játékot.

Pros
+ Deadpool figurája
+ Harcrendszer kétkezes fegyverekkel
+ Rengeteg humor
+ Marvel karakterek
+ Fejlesztési lehetőségek és kombók
+ Nolan North kíváló szinkronja

Cons
- Túl rövid
- Néhol csúnyácska, elnagyolt grafika
- Alacsony újrajátszási faktor
- Összecsapott befejezés
- Indokolatlanul drága
- Nincs new game +


Csak ennyi kellett volna, hogy igazán kiváló játék legyen a Deadpool! Na jó egy kicsit több :-)

Értékelés
7.0Játékmenet:
Klasszikus Hack & Slash elemek némi lövöldével dúsítva. Nem találja fel a spanyolviaszt, de mégis szórakoztató. Valószínűleg, ha nem maga Deadpool lenne a főszereplő a középszerűség hűvös mocsarába süllyedne az egész. De ezzel az őrült zsoldossal még az egyszerű harc is szórakoztató. Emellett számos esetben más stílusra vált a játék, amikor is platformerkedni kell 2d-ben vagy szimplán lövöldözni egy ágyú mögül.
8.0 Hangulat: 
Az alaphangulatot Deadpool őrültsége adja. Ennek a játéknak egy morzsájában sincs semmi komolyság. E mellé még ráadásul tele tömték humorral, amin én speciel nagyon jól szórakoztam. Teljesen átérezzük a dumagép bérgyilkos érzést és hogy nincs mit veszítenünk. Az őrültek nyugalmával vetjük majd bele magunka a harcok kellős közepébe.
7.0Grafika: 
A főbb karakterek kidolgozása igencsak megfelelő, ellenben a környezet néhol rendkívül elnagyolt. Amúgy a pályák változatosságára nem lehet panasz, viszont némely elem kidolgozására nem fordítottak kellő időt. 
9.0Hangok: 
Remek. Egyszerűen nincs más szó rá. A szinkron csillagos 5-ös. Nolan North fantasztikusat alakított a bérgyilkos megszólaltatásával. A többi színész is hozza a kötelezőt. A zenék és egyéb hangok pedig megfelelőek.
6.5Szavatosság:
Nagyon rövid a kampány. Vannak ugyan challengek, de egyrészt kevés, másrészt nem valami izgalmasak (támadó hullámokat kell túlélni) és ezen sajnos a leaderboard se fog tudni segíteni.
Summary
7.5Deadpool kalandjai sajnos nem juttatták be őt a kiváló játékok (pl. GOTY kategória) sorába. Egy semmiben sem különleges Hack & Slash játékmenetet kapunk egy elnagyolt grafikai megvalósítással és ráadásul nagyon kis dózisban (7 óra volt a kampány nekem). Ellenben a hangok kiválók és én idén még ennél többet nem nevettem játékbeli humoron. Mindezek összessége a Deadpoolt jó játékká teszi. Akit kicsit is érdekel az azért várjon meg egy komolyabb leárazást és vegye figyelembe a játék rövidségét a vásárláskor.
Újabb Régebbi