Ravaged - Bétateszt


A többnyire Indie játékokkal foglalkozó 2 Dawn Studios nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis egy olyan játékkal próbálnak előrukkolni, aminek motívumai manapság már igen csak elterjedt: poszt-apokaliptikus hangulat, banditák, harc az élelemért vagy nyersanyagokért, és nagy pályákon vívott harcok. Ezek a motívumok alkotják a Ravaged c. online játszható FPS játékot. A játék történetéről annyit tudni, hogy két nagy rivális banda (Scavengers, avagy a rossz fiúk és a Resistance, vagyis az ellenállás)  küzd a területekért és a túlélésért, és mi ezen két banda közül választva kaszabolhatjuk ellenségeinket, egyaránt szárazföldön, és levegőből is.


A játék koncepcióját tekintve egy Unreal Tournament féle shooternek tűnik, amibe két fajta játékmód kapott helyet: az egyik a Thurst, ami tulajdonképpen az UT-ből jól ismert Domination-re hasonlít, annyi különbséggel, hogy ha az adott csapat, aki az összes pontot elfoglalta, és azt képes megtartani 1 percen keresztül (ami tulajdonképp az UT-ban is végzetes lehet a vesztes csapat számára), akkor a csapat instant megnyeri a meccset, vagy ha az alatt az 1 perc alatt a pályán tartózkodó maradék ellenséget meg nem ölik. A másik játékmód a Resource Control, ami pedig a Capture the Flag-re hasonlít, csak itt az üzemanyag lelőhelyt kell elfoglalni, mellette kisebb pontokkal, és minél közelebbi pontot foglalunk el az üzemanyag lelőhelyhez közel, annál közelebb spawnolhatunk a fő ponthoz, ha elvérzünk a harc hevében. A pályákat 32 főre optimalizálták, de van 24 fős, 20 fős és 16 fős verzió is belőlük.


A grafikáról nem túl sok mindent lehet elmondani: átlagosra sikeredett, már inkább túlságosan is átlagos, ugyanis semmi újdonságot nem tudott eddig mutatni, mert a csoport társaihoz képest van még mit fejlődnie. Nem lehet rá azt mondani, hogy ronda, de azt se hogy szép. Mivel még a játék fejlesztés alatt van, ezért nem igazán lehet ítélkezni felette.


Hangulatilag nem sikeredett rosszra, ugyanis leginkább a RAGE-re hasonlít a játék, és ezt leginkább a fura poszt apokaliptikus járművek és öltözékek mutatják meg. A játékos a meccsbe való becsatlakozás után eldöntheti, hogy melyik oldalon szeretne lenni, és mindkét oldalnak megvannak a maga kasztjai:  a Resistance oldalán a Recon, Soldier, Weapon Specialist, Sniper és a Support közül lehet választani, amíg a Scavengers oldalán a Bandit, Warrior, Bodyguard, Assassin és a Grunt kasztok kaptak helyet. A kasztok csak a nevükben térnek el egymástól, de mindkét oldalon ugynazt a szerepet töltik be, viszont fegyverzet terén már más a helyzet, ugyanis pl. a Warrior két fajta AK közül tud választani, mint fő fegyverként, amíg a másik csapatban a Soldier M4-es gépkarabély és SCAR közül tud. Ezek mellett egy pisztolyt, egy közelharci fegyvert (amiből több is van, pl. szöges baseball ütő, pajszer, stb.) és egy gránát fajtát vihet magával. A járműveket 3 kocsi és 1 helikopter teszi ki, ami: egy 3 kerekű ATV-re hasonlító, gyors felfedezésre használatos motorbicikli (aminek a 4 kerekű változata is megtalálható némelyik pályán); egy a RAGE-ben is látott jármű: a buggy, ami leginkább a homok dűnék meglovaglására alkalmas; egy terepjáró, ami igen csak páncélozott, és a tetején egy gránátvető van; és egy helikopter, aminek az irányítása eleinte borzalmas, de ha a játékos elsajátítja a vezetését, akkor igen csak veszélyes tud lenni.


Tulajdonképpen maga a játék nem lenne rossz, ha sokkal több újdonságot mutatott volna be az eddigiek során, ugyanis a játék béta fázisa alatt nem sokan próbálták ki a játékot. A szerverekről sem dicsekedhetnek, ugyanis 16 szerver fut jelenleg, amin az átlagos játékosok száma csoda, ha eléri a 4 főt. Sokan panaszkodtak a játékkal kapcsolatosan, hogy megnézték a trailert, és tetszett nekik, de amikor kipróbálták a játékot, akkor csak egy unalmas, sablonos játékot láttak a játékosok. A megjelenésig még van egy kis idő, és reméljük, hogy a fejlesztők időben észbe kapnak, ugyanis elmondásuk szerint az a béta fázis, amibe most jelenleg a játék van, az a "valóban béta fázis" és még sok mindent akarnak a játékba rakni. A kérdés, hogy az a tartalom, amivel még bővülni fog a játék, vajon egyedi lesz-e és magával ragadó? Erre a kérdésre csak akkor fogunk választ találni, ha megjelenik a játék, mert eddig nem sok mindent tudott mutatni a nagy közönségnek.

Pros./Cons.:

+ a hangulata miatt pár órára képes lekötni az embert
+ ha többen is játszanák, akkor még élvezhetővé is válhatna

- grafikája nem túlságosan mutat újat a 2012-ben kiadott játékokhoz képest
- a játékos létszám
- több fajta játékmód is lehetne
- nem mindenki van megelégedve vele, épp ezért nem biztos, hogy megéri a pénzét
Újabb Régebbi