Ghostbusters: The Videogame - TESZT

Kétség kívül az egyik legjobb film volt a nyolcvanas években a Szellemirtók, amelyben a még fiatal Sigourney Weaver domborított a hosszú lábaival együtt, a mostanság kiégett színész, Dan Aykroyd mellett. Jelenleg is vannak hardcore rajongói a történetnek, sőt itt a Hungamernél és a szűk olvasóink között is akad bőven, aki nagyon várta a játékot. A Ghostbusters kiérdemelte ezt, hiszen mind a mai napig egy közkedvelt franchise. Bizonyíték erre, hogy a két film világszerte több mint 500 millió dollárt kaszált, és ami a második részben érdekes: június 16-án debütált még 1989-ben, és a dátum megismételte önmagát, hiszen 2009. június 16-án jelent meg a videójáték konzolos változata is Amerikában.

Könnyen lehet tehát, hogy nagyon sok játékos várta már izgatottan a soron következő első igazi Ghostbusters videójátékot, amely a filmben megszokott fantasztikus univerzumával és környezetével hódítana meg tisztelt olvasóinkat. A Ghostbusters: The videogame munkálataiban részt vettek az eredeti filmek sztárjai, Dan Aykroyd és Harold Ramis is. A szinkronmunkákban pedig a gyönyörű Alyssa Milano is tiszteletét tette, jelezve a film iránti rajongását. Elsőre Sigourney Weavert kérték fel a szerepre, amit a színésznő azonnal visszautasított, mint később kiderült meg is bánt.

Aykroyd papa nemcsak szinkronizálta karakterét, hanem még a játék forgatókönyvébe is alaposan beleszólt. Néhány információ szerint ő indította el az egész alapötletet, hogy videójáték formába öntsék a sztorit, amiben játéktípusához viszonyítva elég nagy mennyiségű párbeszéd, jól megrendezett átvezetők, és egy igen szórakoztató, szép játék sült ki. Tehát hatalmas szellemirtás vár azokra, akik még nem tudták kipróbálni a játékot,s mindezt egy pompásan festő grafikai látványvilággal karöltve.

A Ghostbusters videójáték története az utolsó Szellemirtók film után játszódik, vagyis 1991 után. Gyakorlatilag a játékszoftver a második Szellemirtók film folytatása is, csak éppen mi alakítjuk tovább a cselekményeket, játék formában. A történet szerint a Ghostbuster csapata nemrég bérelt fel egy újoncot, akit mi fogunk alakítani és irányítani a játék során. A társaság eredetileg az új személyt „apródként” vette fel csapatukba, aki a szellemirtók berendezéseit, fegyvereit ellenőrizné. Ám a sors úgy alakul, hogy teljes mértékben szellemirtó tag kell legyen az újonc, vagyis Te, hiszen nem sokkal a sikeres tagfelvétel után New York városában ijesztő események történnek, s ha nem kapnak észhez az urak kellő időben, akkor komoly bajba kerülhet szeretett városuk biztonsága. A hangulatot fokozza a Ghostbusters nagyszerű főcímdala is egyébként :D Főhősünk ez idő alatt szótlan, hallgatag. A játékidő pedig meglepően hosszú egy videójátékadaptációtól, ez kb 8 órát jelent.

A játék természetesen tartalmaz egy tutorial részt is, amelyben tökéletesen el lehet sajátítani a szellemirtó képességeket. Az oktatás után a játékost ismerős helyzet, illetve látvány fogja várni, hiszen a filmben ismert helyszínek is megelevenednek majd a képernyőnkön. Küldetésünk lesz többek között a Sedgewick Hotelban, amelyben az aranyos, idő után barátságos, zöld takonyszerű Slimerrel találkozhatunk, aki éppen feldúlja az éttermi részleget. Szép találkozás lesz. Ha csatározás közben társunk elesik, nincs miért félnünk, hiszen csak annyit kell tennünk, hogy a közelébe megyünk és felélesszük a szerencsétlent, és mehet tovább a menet. Ez jól bevált a Gears of Warban is. Slimer mellet többféle szellem fog borsot törni az orrunk alá , de egy ilyen volumenű játéktól ez el is várható. A szellemek elfogása, csapdába ejtése pedig ugyanúgy fog zajlani mint a filmekben látottak: te is oda hajíthatod a dobozt a szellem alá, meg az AI vezérelte társak egyike is.

A játékstílusát tekintve egy harmadik személyű (TPS), váll fölötti kamera nézet fogadja a gamert, amely könnyen megszokható és így a protonágyúkkal történő szellemirtás is kiváló móka lesz. Egyébként fegyvereink mindegyikének lesz másodlagos tüzelési funkciója, a PKE-mérő segítségével pedig adatokat vehetünk fel, illetve kereshetünk paranormális tevékenységeket egy speciális szemüveg segítségével. A program tartalmaz egy multiplayer és cooperative lehetőségeket is, már ami a konzolos verziót illeti. De leírnám még egyszer. Két multiplayer mód azonnal elérhető lesz, ahol akár rögtön csatlakozhatsz barátaid társaságában a 12 különböző térkép egyikére. A játékost fejlődési rendszer fogja várni (eza soloban is megtalálható, köszönjük), minél több szellemet írt a kampánymódban, annál több készpénzt fog kapni, így lehetősége lesz fejleszteni a felszerelését és fegyverét is!

A fejlesztők véleményem szerint mindent megtettek, annak érdekében, hogy tökéletesen beleéljük magunkat ebbe az újszerű Ghostbusters videójáték környezetbe. A rajongók már nagyon türelmetlenül várták az Atari gondozásában PS3-ra, Xbox360-ra, június közepén megjelent produktumot. Köszönjük ATARI, szép volt!

9/10

Összes oldalmegjelenítés