Zombie Army 4: Dead War - Teszt



Egy széria negyedik részénél tartunk, hol ott az egész csupán véletlenül jött létre. Na jó, ezt azért túlzás mondani, az viszont bizonyos, hogy a Rebellion ma más ikonikussá vált játéka, eredetileg a Sniper Elite V2 rajongóinak készült, amolyan bónusz alkotás, hiszen mi jobb van annál, ha nacionalista zombikra lövöldözünk? Segítek, konkrétan semmi. A sorozat mára elérte a csúcsot, hiszen az egy csomagba pakolt trilógia mellett ma már a 4. rész is elérhető, ráadásul a jelenlegi konzol generációk bármelyikén neki vághatunk az élőhalottak hordáinak megállításának.


Az elődökhez hasonlóan ez a TPS arcade kaland sem veszi magát túl komolyan. Valójában egy teljesen új szintre emeli a védjegyet, finoman megfogalmazott náci ostobaságot. Rengeteg teljesen új élőhalott fenyeget minket, amelyek mindegyike ugyanolyan halálos, mint idióta. Megtalálható a klasszikus horda játékok tipikus ellenfelei, a gyors és halálos zombik, a kamikaze szerű önmagukat felrobbantók, és a hatalmas páncélozott tankok, akiknek csak a kilátszó dobogó szívüket lehet sebezni. Na meg persze a zombi náci cápák, mert ilyenek is vannak, de egyelőre őket meghagyom későbbre, hogy legyen egy kis izgalom is.


A Rebellion a legutóbbi horda játékából, a Strande Brigade-ból, átemelte az ott alkalmazott egyik legszórakoztatóbb harci elemet, mégpedig a pályákon elhelyezett csapdákat, amikkel nagyobb zombi tömegeket tudunk egyidejűleg likvidálni. Van például egy repülő propeller, amit egy jól időzített lövéssel aktiválhatunk, majd magába szívja a közeli ellenfeleket és nem szépítem a szót, széttrancsírozza őket. Bár meg kell jegyeznem, az ilyesfajta csapdák a csapattársainkat és minket is sebezhetnek, így hiába tudunk velük hatékonyan csapatokat eltávolítani, a visszájára is elsülhet a dolog. A játék talán legélvezetesebb része ez, ami nem mellesleg a pályák kiismerését is megköveteli. Kapunk egy viszonylag jól folytatott történetet is egy bőséges kampánnyal, de az ilyesfajta játékok szavatossága az ismétlődésen múlik.


A kampány nagyon szórakoztató és akár 4-en is neki eshetünk. Természetesen minél többen vagyunk, annál nehezebb az egész, de jól ki lett egyensúlyozva, így akár egyedül, akár többen kellemes kihívást nyújt. Én mondjuk nehezményezem, hogy a single player módban nincs lehetőségünk gépi társakat beállítani. Tudom, hogy amúgy sem csinálnának sok mindent, de nem érezném magam egyedül, plusz a karakterem beszólásai is célt nyernének, mert így az egész sztori alatt olyan, mintha magában beszélne. De nem hibáztatom, ki tudja hány éve térnek vissza Hitler kis barátai omladozó testükkel.


A játékot több karakterrel és végigvihetjük. Eredetileg 4 áll rendelkezésünkre, de rögtön 2-t már meg is vásárolhatunk dlc formában. Ja, ehhez is van egy rakás mikrotranzakciós dolog, ami nekem baromi ellenszenves, de ezzel nem sokat tudok elérni. Szóval minden katonának meg van a maga jelleme, és persze képessége is, amit a későbbiek során testre tudunk majd szabni, hiszen itt is megtalálható a klasszikus fejlődési rendszer. Maguk a pályák tele vannak titkos helyekkel, amik vagy el vannak dugva, vagy valamilyen mechanika módján tudunk kinyitni. Itt xp van elrejtve illetve fegyverfejlesztések, amivel finomra szabhatjuk kialakuló játékstílusunkat.


Habár a zombi Hitler meghalt az előző részben, a náci élőhalottak ugyanúgy ostromolják a világot és terjesztik a fertőjüket, ezért vannak zombi cápák is. Érdekességképpen, most nem olyan csapatban játszunk, akik a horda megakadályozását tervezik, szimplán túlélők vagyunk, akik menekülnének, és bár lesz néhány fordulat a történetben, azért na, csak a darán lesz a hangsúly mindvégig. A hordák kegyetlenek és kemények lesznek, akár magában a horda módban, vagy éppen a sztoriban. Ha megindulnak a nácik, egy dolgot tehetünk: hátrálunk és próbáljuk kihasználni a terület adottságait, hogy megállítsuk őket, és mind ezt megspékeli majd a Sniper Elite-ből átemelt kamera nézetek, amikor egy jól leadott lövés szétcincálja az ellenséget.


Grafikailag követik az előző részek stílusát, de a modern textúrák, fények és effektek helyet kaptak, így egy egészen szép és hangulatos látványt kapunk. A hangeffektekről nem is beszélve. Mind a robbanások, mind az atmoszféra zajok és persze a náci zombik hörgései nagyon élvezetesek. Így összességében egy jó játékról beszélhetünk, a horda stílus kiemelkedő alkotásáról. Nincs szükség szuper célzó képességre, bárki neki eshet a zombiknak és garancia, hogy élvezni is fogja.


Review score
 8.5Zombie Army 4: Dead War egy hangulatos horda játék, amely méltó folytatása a nagy sikerű trilógiának. Akik szeretik a stílus vagy éppen az előző részeket, azok ismét jól fognak szórakozni. 

Összes oldalmegjelenítés