Heavy Metal Machines - Teszt


A játékfejlesztők legmélyebb perverziója volt mindig is a különböző stílusok vegyítése autós környezetben. Erre a legjobb példa a nagy sikerű Rocket League, ahol gyakorlatilag egy labdajátékot kell kocsikkal lebonyolítanunk. Talán ebből kiindulva, vagy csak egy átmulatott éjszaka után az egyik drog tripben látta meg a Hoplon csapata a lehetőséget, hogy új utakra, és most nagyon találó voltam, tereljék az autós játékokat. Megalkottak egy olyan MOBA címet, ahol a négykerekű gépjárműveké a főszerep. Látom magam előtt, ahogy X professzor módjára egy nagy tál előtt dobálják bele az alapanyagokat egy fazékba és vadul kevergetik: néhány matchbox, jó sok kemény zene, egy kis hintésnyi Mad Max, nagy adagnyi kreativitás, és valami még hiányzik, á igen, a free to play fűszer. Alágyújtanak és bumm, így lett a Heavy Metal Machines! Ilyen beharangozó után általában mindig ugyanazt a kérdést szoktam feltenni, és ez most sem lesz máshogy: kellett ez nekünk? Egyébként ja, miért ne, ingyen van, legalábbis nagy része.


Már a játék neve és a körítés hozzá, ami alatt a metál zenét értem és az esztelen harcokat, arra enged következtetni, hogy ötlettelen dologgal van dolgunk, hol ott az egész egy nagyon is ötletesen megkomponált alkotás. Van háttérsztori, ami a miértekre ad választ, valamint a különböző karaktereknek egyedi történetük és motivációjuk van. Egy disztópikus jövőben járunk ahol ”road warrior”-nak nevezett gladiátorok küzdenek egy hatalmas arénában halálra képes tragacsaikkal. Ott van példának okáért Dirt Devil, aki egy amolyan sivatagi kalózvezér, és további harcost keres bosszúhadjáratához, egy hatalmas homokféreg ellen, ezzel véve revansot keze és szeme miatt. Photon csak elveszett technológiákat keresgélt, de kíváncsisága az arénába vezette. Little Monster, aki egy kislány gázmaszkkal a fején és apja hatalmas monster trcuk-ját vezeti, szintén bosszútól vezérelve.


A Heavy Metal Machines-t egy hatalmas erővel bíró és rejtélyes szervezet vezeti, a Metal Sect. A játékok alatt egyetlen célunk van, eljuttatni a pálya közepén elhelyezett labdát, ami valójában egy aktív bomba az ellenség térfelén lévő kapuhoz és ezzel pontot szerezni. Minden küzdelem addig tart, amíg valaki el nem éri a 3 gólt. Szóval igen, ez egy amolyan öngyilkos Rocket League. Több aréna is megtalálható a játékban, ami változatos mérkőzéseket ígér, hiszen változik a pálya szerkezete és egy kicsit a taktika is. Vannak út és kanyar levágások, amik alkalmasak, hogy ellenfeleink elé vagy mögé kerüljünk, ellenben az, aki a bombát cipeli, ezeket nem alkalmazhatja. Egyes pályákon pedig megtalálhatóak vörös zónák, amikbe belépve automatikusan elveszítjük a labdát, így az esztelen vezetés mellett az utakra is koncentrálnunk kell.


Bár MOBA-nak van írva a Heavy Metal Machines, a stílustól kicsit szabadabb a játékmenet. Nincsenek turretek, bázisok vagy minionok, amiket már megszokhattunk. Inkább azt mondanám, hogy a Rock n’ Roll Racing van újra alkotva Rocket League beütéssel. Erre utal ugye a labdajáték és az izometrikus nézet. Az egérrel tudjuk irányítani a járművünket, bal klikk a gáz, jobb a fék és a tolatás, amelyik irányba nézünk arra megyünk és a klasszikus QWER billentyűkön vannak a képességeink. Irányíthatunk kontrollerrel is, ami jel lehet a fejlesztők későbbi konzolos terveire is, vagy csak szimplán jó fejek és több lehetőséget kínálnak nekünk. Nincsen automata tüzelési lehetőség, itt bizony mindennel, amink van, célozni kell. Ezt a stílus csak úgy nevezi: skill shot, és jelen helyzetben elég nehéz kivitelezni, hiszen az autók rendkívül gyorsan mozognak.


Maguk a járművek három különböző osztályra tevődnek: először is ott van a transporter, amik leginkább a bombák szállítására specializálódtak. Ez azt jeleni, hogy ők a nagyobb gépek, több életük van, képességeik pedig inkább a mobilitást és a gyógyulást részesítik előnyben, mint a sebzést. Az interceptor szerepe nagyjából az ellenkező. Feladatuk a bomba leválasztása és erre remek lehetőségük van, hiszen brutális arzenállal rendelkeznek, így ők az igazi sebzés kiosztók. Végül pedig van a support kategória, akiket talán nem is kéne jellemeznem, de ez a munkám, szóval ők rendelkeznek támogatóképességekkel, mint a gyógyítás vagy pajzsok újratöltése. Butának és egyszerűnek tűnik a játékmenet, de meglepetésemre jelenleg 14 gladiátor áll a rendelkezésünkre más-más képességekkel, számuk pedig a játék sikerétől függően bővülni fog. Rendkívül szimpatikus, hogy minden autónak saját metál témája van, így a zene az függ attól, kivel versenyzünk. Mint minden MOBA játék, vagy úgy általánosságban azok az online cuccok, amik nagyobb karakterbázissal rendelkeznek, itt is megvan az a hiba, hogy egy-néhány autó jobb, mint a többi, persze zöldfülüként idő, mire rájövünk melyik is az.


A Heavy Metal Machines-nek valami pocsék tutorial-ja van, ami azt hiszem online játékoknál az egyik legfontosabb dolog. Kapunk egy autót, kb. 3 fázisban 5 perc alatt megtanuljuk, hogy mi-mi és onnantól mehet az éles aréna. Nincsen vs. ai, vagy olyan opció, ahol kipróbálhatnánk, esetleg megnézhetnénk, hogy melyik járgány mit tud. Nem, ezeket igazi játékosok ellen kell kitapasztalnunk, ami jelentősen megnehezíti az első órákat mindenki számára. Rengeteg feloldható tartalom is helyet kapott: maguk a gladiátorok, skinek, sprék, halál animációk és még sorolhatnám. A játék free to play modelljéből lehet következtetni arra, hogy bizony van benne fizetős tartalom is. Szerencsére az alap dolgok megvásárolhatóak olyan fizetőeszközzel, amiket a versenyek után kapunk, így az autók feloldása csak idő kérdése. Szimpatikus még, hogy tematikus eventek vannak, jelenleg is fut egy, amiknek egyedi nyereményei vannak: pénz, skinek, sprét és gladiátorok is, ha még nem rendelkezünk velük. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy játszunk. Van persze egy prémium opció is, ahol nagyobb nyereményeket zsebelhetünk be, de erre már elő kell fizetni.


Összességében azt kell mondanom, hogy nem egy rossz játék. Az én szájízemnek túl gyors és nehéz. Volt olyan meccsem, ahol az ultimate képességem el sem tudtam használni, hiszen annyira gyors mindenki és olyan nehéz célozni, plusz azt sem tudtam, hogy miket tud az autóm, mert ugye nem volt lehetőségem kipróbálni a képességeit, így bűn gyorsan kikaptunk. Sokat kell játszani vele, hogy a játékos ráérezzen a kocsik mozgására és célzására, de melyik MOBA megy rögtön? Én ajánlom, hiszen ingyenes, akkor meg már miért ne próbálja ki az ember. A Mad Max és metál zene kedvelőinek pedig kötelező darab.

Review score
 7.5A Heavy Metal Machines új megközelítése a MOBA játékoknak. Szórakoztató és pörgős játékmenetet ígér, korrekt a free to play modell, de nem egy egyszerű falat, időbe telik, mire ráérez az ember, onnantól viszont metál!

Összes oldalmegjelenítés