Trailblazer - Teszt


Steamen heti szinten legalább kétszáz játék jelenik meg, ami nem kis szemét halmot jelent. Ebből a kupacból megtalálni az értelmesebbeket nem kis munka, vagy szerencse kell hozzá. Utóbbi kellet a Trailblazer megtalálásához. Egy internetes barangolás közben találkoztam vele, aminek az lett az eredménye, hogy a főnökre ráírtam, tud-e kulcsot szerezni? Mire hazaértem már várt a postafiókomban a betű-szám kavalkád, egy mondattal karöltve: „Jövő hétre legyen kész!”. Még szerencse, hogy az előző cikken meg sem száradt a tinta, sebaj aludni minek, nem igaz?


De végül is mi ez a Trailblazer? Ha az alapokig vissza megyünk, akkor egy F-Zero ugrik be először, de az egészet borderlands dizájnnal öntötték nyakon egy eléggé érdekes játék mechanikával. Itt a power up rendszer nem szokványos módon megoldott. Nem kell felszedni dolgokat, hanem egy splatoon-féle festési rendszer működik a játékban.
Hogy hogyan is működik ez? Nagyon egyszerűen: egyetlen képességünk a festés. Ha a megfelelő gombot nyomjuk, akkor a mögöttünk lévő utat a saját színünkre tudjuk kenni, amivel a csapattársunkat tudjuk gyorsítani, vagy a következő kört gyorsabban tudjuk teljesíteni. Lehetőségünk van a teli festékes tartályt előre is kilőni, ami instant gyorsulást eredményez. Ha közben ellenfél is van előttünk, akkor azt könnyedén megforgathatjuk és meg is előzhetjük. Egy jó csapattárssal egymást tudjuk húzni, mint a biciklisek a Tour de France-on.



Az első utam a beállítások mellet, a story módhoz vezetett, ami meglepően élvezetes. Komolyan mondom ez motivált leginkább, hogy játsszak a játékkal. Az első karakter, akit megismerünk az Jetstream, vele tanuljuk meg a játék alapjait Sid segítségével. Utána három fejezetenként megismerünk mindig egy újabb karaktert, azok háttér történeteit, céljaikat és a versenyzők egymáshoz való viszonyát. Emellett van lehetőség osztott képernyős multira, egészen négy főig. Internetes, több játékos mód is van a játékban, természetesen hosszas várakozások után nem talált egy játékost sem.  



Kicsit foglalkozzunk a számokkal is! Összesen tíz pálya, nyolc jármű és öt játékmód van a programban. A környezet elég változatos, dzsungel túrától kezdve, nagy városnézésen át mindenben lesz részünk. A járművek nem csak külsőre eltérőek, hanem a paramétereik is. A három tulajdonság a következő: a festés, boostolási képesség és a kezelhetőség. A játékmódok között van csapat és partner alapú verseny, mindenki egymás ellen, idő futam és kapu vadászat. Az utolsónál nincs lehetőségünk festeni, hanem kapukon keresztül áthaladva tudunk egy szakaszt lekenni a pályán.  



Eddig viszonylag tökéletes képet festettem le, de az-az igazság, hogy magával a játékmenettel kapcsolatban felemás érzéseim vannak. A pályák vonalvezetése nem elég fluid, egy-egy törés nagyon be tud zavarni. Ha a festésre rossz szögben megyünk rá, akkor abból flipper effektus lesz. Ha pedig a saját színünkre megyünk rá rossz szögben, akkor is garantált a falnak csapódás, mert a gyorsulás automatikusan történik. Amennyiben ezek közül bármelyik bekövetkezik, akkor olyan lemaradásba kerülünk a hiba folytán, hogy soha nem dolgozzuk le. Ezen kívül sok problémával tényleg nem találkoztam, a harminc eurós árat leszámítva.  



A megjelenítésért a Unity motor felel és egy nagyon stílusos, hangulatos rajzfilmes köntösbe ültették. A gépigény kimondottan alacsony, a zenéje pedig az egész látványra rátesz még egy lapáttal, ami ghetto funky-ból és turntablism-ből merít. Sajnálatomra a soundtracket nem lehet külön megvásárolni, amit igen furcsállok, mert megállná a helyét önállóan is. Az irányításhoz annyit fűznék hozzá, hogy a kontroller kötelező, legyen az xbox, vagy akár steam kontroller, viszont a rezgést sehol sem tudtam kikapcsolni játékon belül. Program hibákkal nem találkoztam, igaz egyszer egy komolyabb gond jött szembe velem: elveszett a mentésem… de ezt a hibát már orvosolták.  




Egy kellemes meglepetés volt a Supergonk első játéka, akik egykori codemasterses és bizarre creations-ös veteránokból állnak. Utóbbiaknak köszönhetjük az elfeledett, de nagyszerű Blurt. Remélem a jövőben más játékokkal is meglep ez a Super fejlesztő csapat, mert ez a most meggyőzőre sikeredet. Ami valahol el is várható egy veteránokból álló csapattól.  

Review score
 7.0A Trailblazer egy nagyon jó kanapés játék, amikből nem dúskálunk. Szerencsére amik vannak, azok nagyon igényesek. Köztük ez is.

Összes oldalmegjelenítés