Space Hulk: Deathwing Enhanced Edition - Teszt


A Warhammer 40k világát már biztosan sokan ismeritek a Dawn of War sorozatból, illetve a Space Marine c. TPS "nemistudommitmondjakróla" játékból, ám 2016-ban egy francia fejlesztő csapat, akiknek érdeme volt a majdnem kiváló disztópikus sci-fi shooter, az E.Y.E. Divine Cybermancy. Eleinte érdekesnek tűnt, hogy a Space Marineok Dark Angels osztaga szemein és tettein keresztül nyerhetünk betekintést a 40k világába. Sajnos a kivitelezés már nem volt ennyire meggyőző: monotonnak és üresnek érződött az egész gameplay. Szinte ugyanazt kellett csinálni mindegyik pályán, és néha olyan érzésem volt, hogy ez nem több szimplán egy Tech Demonál. Gyanús, hogy a fejlesztők nem gondolták át elégszer a játék alapját, mert ugyan a grafikai részletesség önmagáért beszélt (köszönhető a Games Workshopnak), de a játékmenet valami gyalázat volt. Most 2018-ban megjelent a játék felturbózott verziója, ami az Enhanced Editionre hallgat, és sok mindent kijavítottak, illetve feljavítottak. Az egyetlen probléma a játékkal kapcsolatosan az az ára, ami szerintem horrorisztikus a játék tartalmát tekintve. Meggyőződésem szerint a kiadó az, ami itt bele szólt a dolgokba, és feltételezem emiatt is volt az "EE" megjelenéséig Mixed, illetve Mostly Positive a játék reviewok alapján Steamen, illetve MetaCriticen 60%-on.



Történetileg semmit sem változott az alap verzióhoz képest, igazából QoL (Quality of Life) dolgok kerültek be leginkább a játékba: új átvezetők a küldetések közbe, ami kicsit növeli a hangulatot; fegyver elakadás; a skillek minimálisan át lettek alakítva; a radar is végre normálisan funkcionál, plussz néha előfordul a túl sok aktivitásnál, hogy összezavarodik és rebootolja önmagát; multiplayer bugokat javítottak; új ellenségek, amik igen csak megizzasztottak, amíg az alap verzióban könnyedén tudtam venni bármilyen akadályt; illetve egy új kaszt jött be, ami az Interrogator-Chaplain névre hallgat. Külön újításként érkeztek meg a Special Missionsre hallgató játékmód is, ami nem más, mint egy challenge mód, ahol visszamehetsz a kampányban játszott helyszínekre és különféle feladatokat kell végrehajtanod (ezek igazából a fejlesztők egy újra előhúzott trükkjük volt, már az E.Y.E.-ban is megtalálható volt ez a játékmód, itt tudtál igazán jól farmolni xp-t). Tulajdonképp a játék 25-30%-át alakították, illetve egészítették ki, ami jót tett az eddigi tulajoknak, mivel az alap játékot 1 óra után meg lehetett könnyen unni, az EE verzióban viszont már tényleg fontos az, hogy nagyobb fokozaton co-opban játsz, mivel rengetegszer kell távolról elintézni ellenségeket, na meg nem beszélve arról, hogy mostmár tényleg hordaként támadnak a genestealerek.


Az első pálya még könnyedén ment a 3. fokozaton a 4-ből, de a második pályán, amikor a xeno fészkeket kell felrobbantani már nem ment annyira könnyedén, sokszor kellett átgondolnom hogyan is esek neki, mivel minnél tovább húztam az egészet, annál jobban vágtam a fát a saját lábam alól. Az új ellenségekről annyit tudok elmondani, hogy még kegyetlenebbek, mint a mezei Hybridek és a sima genestealerek. A legrosszabb köztük a genestealerek öngyilkos robbantó verziója, mivel mindig a hordával együtt érkeznek és mire odajutsz, hogy őt tennéd el láb alól, már bekövetkezett a probléma, aminek a levét a páncélod issza meg. Nem mellesleg mostmár a skilleket is kell spammelni elég rendesen, erős buffot kaptak. Másik nagy pozitívum, hogy a VO-kat átdolgozták, mivel sokan mondták, hogy a társaid sokszor hasonlítottak inkább gépekre, mint emberekre, aki tolta az alap játékot single playerben, az tudja miről beszélek.


Talán az egyik negatívum az alap játékhoz képest az AI-kat érinti, leginkább a csapattársaidat. Egyedül játszva a játékot sokszor fogsz szitkozódni, hogy mit művelnek a társaid, pontosan úgy, mint az alap játékban, ugyanannyira buták, mint most az EE-ben. Rengetegszer láttam olyat, hogy Barachiel kifogyott a lőszerből, és legalább 4 másodpercig csak állt egy helyben, miközben a genestealerek a páncélját szabdalták szét. Nahumnál is ugyanez volt a helyzet, csak a különbség, hogy az ő másodlagosa az orvosi készlet, amivel parancsra egyesével meg tud gyógyítani mindenkit és a Power Fisthez képest nem annyira effektív. Az ellenségnek is megvannak a maguk kis malőrjei, sokszor találkoztam olyannal, hogy egyes hybrid egységek néha csak megállnak a falaknál és csak meredten néznek rám, mintha kifogytak volna a lőszerből. Azért is gondoltam azt, hogy ez abnormális viselkedés, mivel mások szó szerint 100-200 lőszert is kilőttek már rám és nem futottak el előlem, sőt, van hogy utánam jönnek és ugyanúgy tüzet nyitottak rám. Az új egységekkel viszont voltak érdekes találkáim, sokuk csak egy helyben állt, és várták, hogy szitává lőjjem, holott a feladatuk az lett volna, hogy teljes sebességgel felökleljenek és szét kaszaboljanak. Biztosan érkezik valamilyen hotfix ezekre a problémákra, de megint azt kell hogy mondjam: elég sok idejük volt a fejlesztőknek az ilyesmik kiküszöbölésére.



A pálya design is minimálisat változott: itt-ott ki lettek nyitva bizonyos területek, illetve ami nekem szembetűnő volt, hogy egyes terep tárgyak megmozdultak, ha meglőttem (pl. a templomos résznél a nagy harangot meg lehet lőni), ugyan az alap verziónál én nem figyeltem fel ilyesmi easter eggekre. Túlságosan nagy változás nem történt a pályákkal kapcsolatosan. Még mindig a pálya bizonyos szegleteiben vannak a relikviák "elrejtve" (némelyik szabad szemmel látható, valamelyiket pedig csak a suttogó hangok alapján tudod betájolni), aminek összegyűjtése még mindig elengedhetetlen, mivel abból kapjuk a legnagyobb xp forrást.

Összegezvén a játék még mindig kicsit "üresnek" tűnik, mivel a pálya feladatok még mindig ugyanazok, ugyan aki szereti az igazi henteldét, ők azonnal otthon fogják érezni magukat, mivel erősen Serious Sam szintre emelkedett az ellenséges tömegek száma. Ami még mindig legjobban bántja a szememet az a játék ára, mivel még így sem éri meg az akciós árát (31,99), a teljes árról meg inkább nem is beszélek (39,99). A feléért viszont már simán megéri, ha többen veszitek egyszerre, mivel co-opba még hangulatosabb, mint singlebe.

Review score
 8.2A Space Hulk: Deathwing felújított kiadása még mindig küszködik némi betegséggel, de mérföldekkel jobb és hangulatosabb, mint az alap verzió.

Összes oldalmegjelenítés