Shadwen - Teszt

Zoya, akarom mondani, Shadwen...


Ha a Frozenbyte nevét látjuk egy játék előtt, akkor az mindenképpen valamelyik Trine rész, hiszen nekik köszönhető az egész trilógia, ezúttal is köszönet nekik. De mi történik akkor, ha ez a neves csoport egy új témába kezd bele? Mennyi marad meg a rég bevált dolgokból? Egyáltalán, sikeres lehet-e egy olyan alkotás, mely szakít az eddigi tapasztalataikkal? A válaszok: Shadwen, sok, talán. A csapat igen sok gyökeret hagyott meg abból, amiket a Trine-ban szerettük, bár ez legfőképpen a csodálatos motor és a fizika részletessége, valamint használata. A Shadwen új irányok felé nyit, mégpedig a lopakodós játékok azon részéhez, ahol bár szabadon mozoghatunk, mégis minden őr kikerülése egy külön ügyességi feladat, így azt hiszem mondhatom, hogy egy nagy puzzle az egész. Tudjátok mi volt még ilyen? A Velvet Assassin. Bár van lehetőségünk harcra és tárgyak használatára, végső soron az a lényeg, hogy eljussunk A-ból B-be úgy, hogy ne vegyenek észre. Ehhez ki kell figyelnünk az őrök gépszerű mozgását, a mozdítható pályaelemeket és biztonságos pontokat. Ilyesmi a Shadwen, egy nagy nagy interaktív puzzle.


A játékot Lily-vel, az éhező árvával kezdjük, aki a város utcáin kóborol. Természetesen az őrök nem tolerálják a jelenlétünket, annyira, hogy ha meglátnak, akkor el is buktuk a játékot, így rögtön a lopakodás fortélyával kell indítani. Csöndben osonás, objektumok mögé bújás és a bokrok nyújtotta biztonságos hely hamar nyilvánvalóvá válik. Ami viszont érdekes, hogy a játék egyben Life is Stange is, így lehetőségünk van az idő manipulálására. Mindez annyit tesz, hogy a világ akkor mozog, ha mi is. Szóval, ha állunk egy helyben, akkor megállt az élet, így lehetőségünk van kitervelni, hogy a következő lépésünk melyik úton vigyen tovább. Persze anélkül is mozgathatjuk az időt, hogy mi mozognánk, az egyik gomb segítségével újra folyamatossá tudjuk tenni a homokóra szemeit. Leginkább akkor van erre szükség, ha egy őr járőrözik és meg kell várnunk, míg elhalad mellettünk. És végül, ha valami nem úgy sül el, akkor egyszerűen visszatekerünk egy kicsit, így megint van lehetőségünk elbaltázni.


Kis idő múlva megjelenik Shadwen, a bérgyilkos hölgy, aki a király felé tart gyilkos szándékkal. Megmenti Lily-t az egyik őr karmai közül és a bonyodalmak itt kezdődnek. Nincs szíve megölni az árva kislányt, viszont vissza sem fordulhat már, így kénytelen magával vinni küldetésére. Shadwen stílusa kicsit összetettebb, mint Lily-é. Ő használ eszközöket, mint a csapdák és a Trine-ból jól ismert szuper kötelet, mellyel Zoya-t megszégyenítve himbálódzik egyik tereptárgyról a másikra. A bökkenő az, hogy új útitársunk nem képes tartani a tempót, így ahelyett, hogy gyorsan átfutnánk egy pályán, előtte biztonságossá kell tenni a terepet, hogy a kicsi árva is túlélje. A játék lényege tehát nem csak az, hogy megoldjuk az őrség által okozott nehézségeket, hanem hogy a kislány is elérje a pálya végét.


Ezen a ponton már csak Shadwen-t irányítjuk, Lily a gép kezébe kerül. A meglepően okos AI szépen mozog az árvával, kikerülve az egyszerűbb őröket, akik nincsenek mozgásban, de rögtön találkozunk olyan helyzettel, ahol nekünk kell előkészíteni a terepet. Bérgyilkosok vagyunk így ölni is tudunk, de a holtesteket el kell rejtenünk, egyrészt a többi ellenfél miatt, mivel egy hulla igen nagy riadót csap, másrészt pedig a gyereknek sem lenne jó, ha ilyen fiatalon ennyi csúnyaságot látna. Hiába tehát a kötél, mehetünk gyalog, mint az átlagemberek. A játék lopakodós része igazán jól sikerült. Fokozatosan nehezedik, de sosem lesz kilátástalan, hanem kellemes kihívást fog nyújtani. Osonás és bujkálás. Nem egyszer viszont a többi fortélyunkat is be kell vetni. A fizika jelen van, így rengeteg tereptárgy mozdítható és eltolható, amiket sokszor figyelembe kell venni. Meg kell gondolni, hogy mikor csapunk zajt, elcsalva így egy őrt a helyéről, illetve mikor alkalmazunk erőszakot. Minden pályaszakasz egy igazi puzzle, melyet kirakni kész élvezet.


Jól észrevehető a modellekből a Trine grafikai motorja, kérdés viszont, hogy mennyire ideális az a meseszerű engine egy olyan játékban, melyre arra mentek rá, hogy minden fakó és sötét legyen. Megállja a helyét, nem azt mondom, de tudjuk mire lenne képes így talán kicsit csalódás a látvány. Zeneileg ismét remek témákat kapunk, a történet felvezetés viszont fura. A párbeszédekben, főleg az őrök dialektusában megtalálható a Trine bugyutasága, ellenben maga a sztori szemléltetése hagy némi kivetni valót. Kevés dolgokat tudunk menni a világról. A legtöbb információnk a lopakodás közbeni hallgatózásból jön, valamint Lily és Shadwen kapcsolata is csak az átvezető videókban van boncolgatva. A Trine se mesélt sokat, de ott a játék a grafikával mutatta meg magát, a Shadwen-nél pedig itt talán van egy kicsi rés.



Mindent összevetve egy jó kis játékról beszélünk, amely olyan utak felé nyitott, ahol már rég nem jártak. A puzzle szerű lopakodós játékok mindig is veszélyes vizek voltak, hiszen játékmenete miatt hamar szárazzá válik az egész, így a maradék komponenseknek kell fenntartaniuk az érdeklődést. A Shadwen-nél ez éppen, hogy sikerült. Kellemes 10 órát tartogat nekünk és a Frozenbyte-tól megszokva, nem is drágán. Garantált viszont az igényes hangulat, a szép grafika és a csodálatos zene. Az idő használata különösen érdekesen van alkalmazva, bár sok helyen olvastam, hogy néhány embert zavar az, hogy ha megállunk, akkor az idő is leáll, hiszen megszakítja a játék folyamatosságát. Én elvoltam vele, tegyetek Ti is egy próbát, hiszen megéri. Steam-en keressétek meg, aztán mehet a király ölés.
Értékelés
8.5 Játékmenet: 

A lopakodós puzzle játékok manapság ritka számba mennek, hiszen kockázatos alkotásoknak számítanak a játékmenet miatt. A Shadwen szerencsére jól sikerült, de semmi újdonság nincs benne.
 8.5 Hangulat: 

Szép környezet, lopakodós hangulat, de lehetett volna ezt még fokozni.
 9.0Grafika: 

A motor  még mindig szép dolgokat csihol, bár hiányzik a Trine-ból megszokott rengeteg szín, de alapvetően minden jól néz ki.
 9.0Hangok: 

Azt hiszem erre sosem lehet majd rosszat mondani, adjanak ki 100 játékot is.
 8.5Szavatosság:

Az elejétől a végéig ugyan azt csináljuk, csak éppen egyre nehezednek a feladatok. Száraz ez a falat, nagyon száraz, amibe hamar belefájdul az ember feje. Minden többi összetevő arra ösztönöz, hogy játszunk tovább, de kell majd szünetet tartani, nem is egyet.
Review score
 8.7
A Shadwen egy szép próbálkozás a Trine után, bor sokan örülnénk, ha nem lenne ebből is egy trilógia. Új dolgok híján van, ezt ki kell mondani, de amit kínál az viszonylag ritka a mai stílusok között. Egy jól sikerült alkotásról van szó, amit érdemes kipróbálni, de elég lesz csak egyszer végigvinni.

Összes oldalmegjelenítés