Might & Magic: Heroes VII - Teszt

Új rész, új kalandok, megszokott játékmenet...



Might & Magic: Heroes VII. Te jó isten, ez már a hetedik rész! Mikor először találkoztam a szériával még olyan kicsi voltam, hogy a start menü ikonjaira is kétszer kattintottam, most pedig itt tartunk. Csodálatos gyermekkorom volt ezeknek a játékoknak köszönhetően. Kezdtem a II-vel, aztán jött a III. Én még a IV-et is szerettem, persze felnőtt fejjel belátom, hogy voltak hibái, de 12-13 évesen megőrültem érte, mert Heroes, és nagyon király zenéi voltak. Aztán jött az V, ami új alapokra fektette a szériát és újra teljes pompájában ragyogott. Módosított játékmenet és egy új, csodálatosan mesés grafika, ami még ma is elkápráztat. Sok kiegészítő után pedig kaptuk a VI-ot. Büszkék voltunk rá, hiszen a magyar gyökerekkel rendelkező és már máshol is bizonyított Black Hole Entertainment készítette, de jó volt ez nekünk? Pont a főszerkesztőm ecsetelte, hogy ő nagyon szerette ezt a részt, de engem valahogy nem fogott meg. Az V után ez a mesés ábrázolás komoly lett, ráadásul hiányosságok tömkelegével jelent meg a játék. Nem tudom emlékeztek-e még arra, de például ha beléptünk a városba, csupán képet kaptunk a várunkról egy kis ablakban. Persze utána pótolták a hiányosságokat, de az ilyenek és az eltérő megvalósítás miatt nem játszottam vele sokat. Valahogy nem hiányzott. Mikor kaptunk béta kulcsot a VII-hez nyáron, nagyon megörültem, hogy végre újra beszippant egy Heroes rész, de a drága Ubisoft és a kedves Uplay keresztbehúzta a számításunkat és egészen mostanáig kellett várnom, hogy elkezdjem kalandozásomat.


A játék nagyban hasonlít az előző részhez, mi több, szinte ugyan az. Sok fórumozó szidja a grafikát, hogy gyakorlatilag csak a gépigény lett nagyobb, ellenben semmivel sem szebb. Ráadásul ha jól veszem ki, a történet is ott folytatódik, ahol abba maradt, tehát teljesen az az érzete az embernek, hogy ez nem is egy új rész. A hasonlóság ne tévesszen meg senkit, ezt már nem mi a országunk csapata készítette, hanem egy német fejlesztői csoport, a Limbic Entertainment. Szerencsére nem nagyon variáltak a dolgokkal, tulajdonképpen folytatták a játékot a szó szoros értelmében. Ami azt illeti, visszatértek a retro vonalhoz, de jól áll ez a játéknak? Majd Ti eldöntitek. Mindenesetre engem nagyon frusztrált, hogy nem kaptunk igazi játék trailer-t, ahol ízlésesen kidolgozott szörnyek és angyalok cséplik egymást. A játék első bemutató videójában hőseink állnak egy asztalnál és kristály alakokat látunk, de ez egyébként nem tekinthető meg az elindítás után. Helyette rózsaablakokat és narrációt kapunk és a történetek közötti átvezető videókban rajzolt képeket látunk. Unreal Engine dübörög a Heroes VII alatt, amit erősen indokolatlannak tartok. Ami vicc, hogy ha elkezdjük a kampányt, kapunk egy rövid beszélgetős részt, ahol a szereplőket látjuk, de nem mozognak. Merev modellek ülnek egy asztalnál, akiket úgy körbejár a kamera, mint egy stadiont bemutató jelent. Kérdem én, ha nem használnak animációt, akkor mi az istenért nem fix modelleket helyeztek ide? Így a gépünknek kell megjeleníteni az adott beállítások szerint ezt a teljesen kiábrándító jelenetsort, ahol mereven ülnek és beszélgetnek a felek. Hjaj. És baromi sokat tölt a játék. Legalábbis alacsonyabb gépeken rengeteg idő megy el, mire elindul egy térkép. Szóval csínján a visszatöltésekkel!


Amint megjelenik a menü, máris tapasztaljuk ezt a retro egyszerűséget, ami már-már túl egyszerű. Nem olyan a felület, amit klasszikusnak lehet mondani, hanem inkább, amit gagyinak, és utána jön a mozdulatlan beszélgetés. Ha jól értelmezem a történetet, a VI rész után lehetünk. Azért gondolom így, mert szó esik Sandor tetteiről, ő rá pedig emlékszem. Ivan-nak, a griff hercegnek, miután szétvert valami gonosz ipsét, akit egyébként nem győzött le, csak megtizedelte a birodalmát, elege van a háborúból és úgy dönt, királyságot alapít. A tanács többi tagja egyébként a játékbeli frakciókat képviselik és mondják, hogy „ ej Ivan, figyelj már öcsém, ez nem így megy, hogy te most elmész családot alapítani, be kell fejeznünk a dolgot, mert a gonosz alak összeszedi az erejét aztán jól belénk rúg”. Ivan, aki egyébként a kezdő videóban azt ecseteli, hogy neki senki sem parancsolhat, mert ő egy griff herceg, úgy dönt, hogy tojik mindenkire és megépíti luxus kastélyát. Mire a tanács elhatározza, hogy mindenki elmond egy tanulságos sztorit a saját életéből. Erre Ivan egyből, „na jó, ha olyan tanulságos lesz, mint ahogy mondjátok, lehet mégis indítok hadjáratot”. És ennyire befolyásolható a fővezér.


Akadnak benne mondjuk nagyon szimpatikus elemek. A kampány a bugyuta főszál ellenére nagyon ötletes. Minden mesélőnek 4 küldetése van, amik igen hosszúra sikeredtek. Történetük becsületről, árulásról, túlélésről és ilyen magasztos dolgokról szól, amik külön-külön teljesen hangulatosak. Ivan hercegnek is van kampánya, de az övét csak akkor lehet játszani, ha meghallgatta a többi előadót. Még nem volt időm mindent kipróbálni, és egyébként is, olyan hibával indult a Heroes VII pályafutása, hogy a 64bit rendszerű gépeken nem lehetett elindítani. Először azt hittem, hogy ismét a Uplay lesz a hibás, de Steam-en is olvastam hasonló bugokat. Kedd 15:00-kor jelent meg a játék és még 16:30-kor is a megoldást kerestem. A Uplay-nek annyira rosszul van megcsinálva a rendszere, példának okáért azáltal, hogy a játék oldalán nincs hivatalos fórum, így kénytelen voltam a Steam-es hozzászólásokat olvasni, és kiderítettem a hibát. A 32bit-es változat indult el kizárólag. Hozzáteszem még a map editor se működött. Persze ezt már kijavították, de téptem a hajam. Visszatérve a sztorihoz, én az orkok történetét választottam, mert FOR THE HORDE! Kente mesél nekünk egy Imani nevezetű női harcosról, akinek sokkal fontosabb volt népe biztonsága, mint a vérbosszú. Jellemző, hogy az orkok egymás ellen küzdenek, hiszen a két törzsfőnök nézetei miatt az elsődleges küldetésünk a másik legyőzése. De a lényeg, hogy nagyon hangulatos az elmesélés, meghagyták ezt a retro dialógusokat, ahol két arckép van egymással szemben és középen van feliratozva a szöveg. Ami nekem nagyon tetszett, hogy a komolyság mellett azért az ízléses poén is helyett kapott. Rögtön a küldetésünk elején találkozunk egy gnoll-lal, aki azt meséli, hogy a mágusok nem szeretik a fajtáját, mert büdösek is buták, habár ő nem szeret fürödni.


Grafikailag ugyan olyan szép a játék, mint eddig. Ismétlem, nekem nem sok közöm volt a VI-hoz, de alapos utánajárás után kijelenthetem, hogy azok, akiknek igen, ők sem véltek sok különbséget felfedezni. Maximum minden jobban csillog. Igazából sok beállítási lehetőségünk van a finomításokra, de minimumon nagyon ocsmány, pedig manapság már a legkisebb konfigurációnál nem ilyen csúnyák a játékok. Ha azt vesszük, hogy a Witcher 3, a Dragon Age: Inquistion, a Dying Light vagy a Metal Gear Solid V minimumon hogy néz ki, a Heroes VII borzasztóan le van maradva és nagyjából egy csúnya 2007-es alkotásra emlékeztet.


Kevés újítás van benne. Persze már egyre jobban hajaz a vicces történeteivel nekem a Kings Bounty-ra, ami ugye az anyajáték, és meglepetésemre vettek át pár dolgot a nagy riválistól is. Na nem a szégyenteljes Disciples III-ból, hanem a II. részből. Mégpedig a terület foglalást. Ugye abban, ha szert akartunk tenni egy bányára, akkor volt egy zászlós egységünk, amely meghódította azt a földrészt, és ha mondjuk emberekkel voltunk, akkor füves lett alatta a föld. Minél nagyobb várunk volt, annál gyorsabban és szélesebben terjedt a területünk, ahol mi bónuszokat kaptunk. Valami ilyesmi van most a Heroes VII-ben is. Habár nincs zászlózás, a várak és helyőrségek határokat terjesztenek ki a közelükben, ahol hőseink akár bónuszt is kaphatnak tárgyakból vagy képességekből, de ami fontosabb, hogy a különféle nyersanyagot termelő építményeket nem tudjuk elfoglalni addig, amíg nincs a mi hatáskörünkben. Ilyenkor csak kifosztani tudjuk, ami felemészti az egész körünket, kapunk némi cuccot és pár napig az ellenségnek nem termel semmit. Rengeteg tárgy áll a rendelkezésünkre a pályán, nagyon sok kincs van elhelyezve a térképen és ami még több, az az ellenség. Minden kanyarban van legalább 2-3 csoport. A többségük baromi gyenge. Azt mondanám, hogy 2-3 hét után a pályán elhelyezett ellenséges csapatok 60% alacsony fenyegetést jelent. 6-7 hét után pedig már csak időpocséklás a harcok manuális kezelése, gyors csata és már nyertünk is. Sokan panaszkodnak az AI-re, hogy nagyon buta, és sajnos nem is tudok ellenpéldát mondani. Egy lépésnyire állok a géptől, aki halálos veszedelmet jelent rám és a következő körben ő inkább megfordul és elfoglal egy bányát.


A városok kinézete visszatért a retro vonalhoz szintén. A csodás körhintás több dimenziós nézet, amit az V-ben tapasztaltunk végképp elkopott. Sima képet látunk, ahol ha építünk valamit pikk-pakk varázslatosan odaterem. Az mondjuk tetszett, hogy esetenként választani kell, hogy mit építünk meg: melyik lényből legyen több populáció, valamint az elit egységek közül is döntenünk kell, hogy melyiket fejlesztjük ki. Maga az építkezés is nehezedik egy idő után. Hiányozni fognak nyersanyagok, amik elengedhetetlenek az épületek felhúzására, tehát rá leszünk kényszerítve a piac használatára. Maga a harc rendszer nem változott, csak egy új kezelőfelületet kapott, ami a körök mozgását mutatja. A nagyobb változtatások persze elvenné a Heroes legendás játékmenetét, de annyi módosítás lehetne benn, hogy ha van a pályán egy nagy szikla és mögé állok, akkor az fedezékül szolgáljon. De nem, a tereptárgyak csak azért vannak, hogy meg kelljen őket kerülni, a lények simán keresztül lőnek rajtuk. És ha már itt tartunk. a szörnyek animációi és modellei nekem nem tetszettek, szerintem túl egyszerűek és semmi különleges nincs bennük. Ismét csak az V-öt tudom felhozni, hogy ott mennyi minden királyság volt. Az orkoknál az egyik elit szörny például a küklopsz, ami egy nagy hústorony egy fabunkóval. Hű… Ráadásul meg se tekinthetjük a egységeinket, hogy majdan hogyan fognak kinézni a játékban, mert ha az épületükre kattintunk csak egy concept art-ot kapunk.


Különösen tetszett, hogy magán a térképen vannak olyan elemek, amiket befolyásolhatunk. Lehet hidakat építeni, amiknek meg van a költségük, de szobrot is döntöttem már le, hogy ugyan csak hídként szolgáljon. Még a kampány történeteiben is rengeteg mellékküldetés van. Szerezed meg, öld meg azt, amik tök hangulatosak, mert sokszor nyomokat kell követnünk, mire elérjük a célunkat. Megtalálható a közkedvelt obeliszk, aminek ha megtaláljuk minden elhelyezett testvérét kapunk egy térképrészletet, ahol a kincs van. Hőseink szintet lépnek, persze minden pályán meg van a korlát, szóval nem lehet az első küldetés során maximumra húzni magunkat. Kaptunk egy érdekes talent rendszert, ahol passzív hatásokra tehetünk szert, mint diplomáciai képességek: ez nagyjából annyit jelent, hogy a szörnyeknek van esélyük, hogy a végleges pusztulás helyett inkább átállnak hozzánk és a vegyes felhozatal végett bónuszokat kapunk. Hadi képességeinket is fejleszthetjük, ami növeli a morált, hiszen minden leölt ellenfél után kapnak lényeink egy kis önbecsülést, ami magasabb kezdeményezési pontot és nagyobb sebzés szorzót jelent, ám ha valaki közülünk halálozik el akkor vesztünk a bátorságunkból.


Egyébként 6 frakció található meg a játékban: Heaven, ugye ezek az emberek, Stronghold, az orkok csapata, Necropolis, azt hiszem ezt nem kell kifejtenem, ahogyan a Dungeon-t sem, Sylvan, a húzott szeműek társasága, és nem Ázsiára gondolok valamint az Academy, ahol a mágusok partyznak. Mindenkinek van kampánya, amely tehát 4 küldetésből áll és természetesen szabadjátékban is választhatjuk őket. Mint eddig mindig, most is van online felület, amit én nem próbáltam, de olvastam, hogy bugos, bár ezen nem lepődök meg. Biztos Steam-en is elérhető ez lehetőség, de a Uplay javára szóljon, hogy a következő dolgot nagyon ötletesen tették bele. A játék folyamán különféle teljesítményeket érünk el, amiért Uplay pontokat kapunk és később ebből lehet a játékhoz bónuszokat vásárolni, mint például a pixel módot. Ezen hatás alatt elvileg a játék régi pixel grafikán jelenik meg, Próbáltam megidézni ezt a bővítményt, de annak ellenére, hogy „egyedi” játékmenetet indítottam, azt írja a beállítás, hogy ez csak „egyedi” játékban működik. Lehet map editor-os dologra gondoltak, nem tudom, de minden esetre ez nagyon szimpatikus nekem. Kár, hogy kampány részén nem működik.


Nem beszéltem még a zenéről, ami engem nem fogott meg. Nem hangulatos, unalmas, a győzelmi zene is gagyi. De ez csak az én véleményem, lehet hogy már a túl sok negatív benyomás miatt sem akarom kedvelni. Összegzésül a Might & Magic: Heroes VII szerintem nem hozta azt, amit vártunk volna tőle. A közösség visszajelzése is csak 40%-ban pozitív Steam-en, tehát nem érzem magam kellemetlenül. Nem mondom, hogy rossz, hiszen a játékmenet önmagában élvezetes, de ha az a cél, hogy egy Heroes játékkal játszunk, akkor nem biztos, hogy a VII lesz a megfelelő azért, mert ez most új. Én reménykedem benne, hogy egy idő után a bugyuta sztori megkomolyodik, bár fórumozók szerint ez nem fog bekövetkezni. Steam-en el tudjátok érni vagy akár Uplay-en is. Igyekszünk videotesztet is készíteni, de még addig aludni kell 1-2-t.

Pro:
+ Magyar feliratok
+ Ízléses poénok
+ Új szörnyek és épületek
+ Ötletes kampány
+ Rengeteg tárgy és mellékküldetés
+ A történet folytatása

Kontra:
- … ami elég béna
- Kevés látványbeli újítás az előző részhez képest
- Bugos
- Túlságosan letisztult
- Buta AI

Értékelés
8.5
Játékmenet: 

A játékmenet régi, de ez jellemzi a Heroes-t, ezért szeretjük a szériát. Bár van némi újítás benne, de nem tért volna el az eredetitől, ha módosítottak volna még több apróbb dolgot.
 8.0
Hangulat: 

Megfogja azért az embert a világ hangulata, de a túlságosan letisztult elemek, a jellemtelen zene és a sztori egyszerűsége ront a helyzeten.
 8.5
Grafika: 

Unreal Engine. De minek?
 8.0
Hangok: 

A zene lapos, a szinkron sem különleges annyira, de összességében a remek effekt hangokkal még mindig inkább jó, mint rossz.
 9.5
Szavatosság:

Sok lehetőség akad benne. Maga a kampány hosszú a rengeteg mellékküldetéssel, hat frakció is rendelkezésünkre áll ráadásul a karaktereinket is fejleszthetjük több féleképpen. Ha végeztünk a sztorival, vár a végtelen single player mód.
Review score
 8.5

A Might & Magic: Heroes VII nagy hibája, hogy sokkal több a hasonlóság az előző epizódhoz képest, mint a különbség, így azt érezheti a játékos, hogy nem a széria új részével játszik, hanem az előző folytatásával. Ezenkívül ez még mindig a legendás Hereos sorozat része, ami rengeteg kalanddal és kevés kihívással vár. Meg némi idegeskedéssel a bugok miatt.

Összes oldalmegjelenítés