Armikrog - Teszt

Gyurma móka és BUG BUG BUG...



Sokak számára ismerős lehet az Armikrog, ugyanis nagyon hasonlít egy régi nagy legendára, a The Neverhood című játékra. Nem csoda, hisz előbbi az utóbbi szellemi hagyatéka, ami a napokban jelent meg. Az eredeti készítők kiegészülve megalapították a Pencil Test Studios-t és újraélesztették régi nagy kedvencünket. Pontosabban egy új vonalat indítottak, hiszen az Armikrog főszereplője, bár nagyon hasonlít mindenki kedvencére, Klayman-re, még sem ő az. Talán nem tudjátok, de volt egy oldalnézetes platformer játék is Skullmonkeys néven Playstation-re, ahol szintén a Neverhood-ból megismert és megszeretett szereplőnk volt a középpontban. Méltatlanul sikertelen próbálkozás volt ez, amit sajnos ezen a szösszeneten kívül nem is tudok a mostani teszthez kapcsolni, de jó ha tudjátok, hogy volt ilyen is.


A The Neverhood egy klasszikus point-and-click kalandjáték volt, amely legendásan nehéz fejtörőiről, elképesztő zenéiről és bámulatos megvalósításáról volt híres. Nem használtak grafikai programokat vagy egyebeket, hanem a stop motion technikát alkalmazták. Az idősebbek a játékon kívül találkozhattak gyerekkori mesékkel is, ahol ugyan úgy, mint a számítógépen, gyurmafigurák voltak a szereplők és valami elképesztő egyedi módon mozogtak. Ennek titka az, hogy egy mozdulatot minimum 24 képkockával rögzítették, ugyanis ha a egy mozdulatsorban legalább ennyi jelenet szerepel, az emberi szem folyamatosnak érzékeli. Ez mindig is nagy munka volt, de azt hiszem a 90-es években költséghatékonynak és eredetinek ítélték. Az Armikrog sok mindenben hajaz az őséhez. Szerencsére a stop motion is ezek közé a hasonlóságokhoz tartozik, aminek hatására a játék rendkívül érdekesnek és egyedinek tűnik. Vagyis az is. Még is van itt valami, ami a közösség nem tetszését váltja ki. Egy hatalmas klasszikus hagyatéka, ami kinézetre teljesen olyan, még sem szeretik annyira, mint amennyire kéne. Pedig egy Kickstarter projektről beszélünk. Több nyersanyag is összejött, mint amennyit reméltek a fejlesztők, de nem, valami nem az igazi.


Az Ixen bolygó lakói halálra vannak ítélve a P-tonium nevezetű anyag nélkül, ezért elküldik a három űrhajós testvért a világűrbe, hogy kutassanak fel 1-1 bolygót és mentsék meg a népüket. Sajnos közülük csak Tommynaut éli át a világűrt, de ő sem sok sikerrel, hiszen lezuhan egy bolygón, ahol instant bajba keveredik. Egy Earthworm Jim nyelvű lény rögtön felakarja őket falni, így hát bemenekülnek egy erődbe, amit Armikrog-nak hívnak. És kezdődik is a kaland. Egyébként a fejlesztőknek köszönhető még az Earthworm Jim világ is, azért a hasonlóság. Visszatérve a játékunkhoz, nagyjából minden olyan, mint a Neverhood-ban. Ügyeltek a sok hasonlóságra, amit észlelhetünk a jelenetek kivitelezésében. Itt is egy szobából indul a történetünk, úgy van kivágva a monitorból egy szelet, hogy a képernyőt körbeöleli a sötétség, groteszk és vicces a megjelenés és persze minden gyurmából van. Nem csak a szereplők, hanem a tárgyak és a falak is.


Tommynaut szerencsére nincs egyedül, vele van vak kutyája Beak-Beak, aki segít nekünk, hogy ne csak egyedül legyünk szerencsétlenek. Itt kezdőnek a játék problémái. Tudjuk irányítani Beak-Beak-et is, de minek? Egy teljesen felesleges eleme ez az Armikrog-nak, sőt, én néhol emiatt akadtam el. Se ez, se a Neverhood nem egy hosszú alkotás. A játékidőt mindig is az töltötte ki, hogy rengeteg gondolkoztunk a feladványokon, na meg azon, hogy mi a fenét is kéne csinálni. Ez most is így lesz, de ez a kutyás dolog belerondít az egészbe. Persze vannak olyan helyek, ahová csak Beak-Beak-kel tudunk menni, például lyukak, de ami nagyon idegesítő, hogy vannak olyan gombok, amiket csak vele lehet benyomni. Tommynaut nem tud lehajolni, hogy megnyomja azt a rohadt piros objektumot. Nem, rá kell kattintanunk a kutyára és vele tudjuk használni a kapcsolót. Ne tudjátok meg mennyi időmbe telt erre rájönni. Mert nem ésszerű, legalábbis szerintem.


Pozitívum, hogy van benne olyan feladvány, ami nem fix. Tehát nem egy konkrét puzzle, hanem random generált képeket kell keresnünk, hogy megoldjunk egy rejtvényt, de ettől eltekintve sokan panaszkodnak, hogy nincs benne igazi Neverhood-os fejtörő, amik előtt órákat ülünk. Némi segítségünk is van: helyszínenként találunk egy szobrot, ami nagyjából körül verseli azt a dolgot, amit éppen cselekednünk kell. Egyszóval, nem nehéz. Meggondolkodtat, de nem hardcore. Ezt sokan sérelmezik, de én valahogy nem. Szerintem a bűn nehéz fejtörők ideje már lejárt és elég a kellemesen agymozgató feladatok kitalálása.


Tehát van az Armikrog, ami kinézetre és játékmenetre egy az egyben Neverhood, plusz pont. Kicsi mínusz, hogy túl könnyű a veteránoknak, oké. Na de akkor mi az oka annak, hogy alig több, mint 50% a közösség pozitív visszajelzése? A bugok. A rengeteg, töménytelen, megszámlálhatatlan bug, amik miatt még most is, egy héttel a játék megjelenése után, ami egyébként hónapokkal lett elcsúsztatva, még mindig sokszor játszhatatlanná teszi az egészet. Mikor én letöltöttem, nem voltak feliratok. Nem, nem subtitle, a menü opciók üresek voltak. Javítást kellett leszednem hozzá, hogy ez a hiba orvosolva legyen. De ha már itt tartunk, be lehet kapcsolni a feliratokat, hiszen van benne párbeszéd. Annyira nem sok, de akad. Ellenben sokszor nem azt feliratozza a játék, amit mondanak, vagy olyat is tapasztaltam, hogy a felirat késett mondjuk 20-30 másodpercet, de a legrosszabb, hogy van, amit nem feliratoztak. Példának okáért pont a segítséget nyújtó szobor. Az ő szövegét csak hallani lehet, de olvasni nem.


Számos más hiba is akad azért: sokszor elmegy a hang és nem indul be a zene. Pont a zene, ami az egyik legkirályabb eleme a játéknak, hiszen nagyon ötletes, nagyon eredeti és a századik ismétlés során is élvezetes, de ilyen úgy sem lesz, mert baromi ritkán indul be. Szerencsére én nem találkoztam olyannal, hogy a rejtvények bugoltak be, de olvastam, hogy valaki emiatt nem tudott megcsinálni egy puzzle-t, de még olyat is láttam, hogy valakinek pedig sikerült megoldani valamit, még az előtt, hogy a játék a történetben elérhetővé tette volna. Bebugolnak néha ajtók, ezért nem kell még egyszer kinyitnunk, hogy bemenjünk egy szobába. Mint említettem ezekben a játékokban az vesz el sok időt, míg rájövünk a dolgok nyitjára, ezért mikor már fél órája nem tudjuk mit kell csinálni, felmerül a kérdés, hogy nem-e bugolt be valami és amiatt nem tudunk továbbjutni. Hjaj, és még nem beszéltem a hit box-ról. Van egy rész, amikor egy ilyen dodgem szerű cuccba kell ülni. Áh nem tudom leírni, hogy milyen idegesítő az abból való kiszállás. Lesz videoteszt, vagy lehet már van is, attól függ ki mikor olvassa ezen sorokat, nézzétek meg, a hajam tépem ki.


Nem mondom azt, hogy nagy csalódás, inkább kicsit szomorú vagyok, hogy még nem olyan, mint amilyennek lennie kéne. Én alapjáraton meg vagyok vele elégedve. Lehet, hogy lapos a sztori, vagy túl egyszerű a játék, de csak azért, mert mindenki a Neverhood-hoz hasonlítja. Szépöcsém, jó hogy nem fog soha senki még egyszer olyat összetenni. Engedjétek el azokat a gondolatokat, ami a Neverhood-hoz viszonyítja az Armikrog-ot és próbáljátok újként kezelni, ami egyediségével, remek zenéivel és humorával kiemelkedő alkotás a mai szürke napokban. Steam-en eltudjátok érni. Kicsit még várjatok vele, hátha lesz jobb is.

Pro:
+ Gyurma
+ Stop motion
+ Vicces
+ Igazi retro hatás

Kontra:
- Bug
- Bugos
- Sok a bug
- Őőő, bug?

Értékelés
 8.0
Játékmenet: 

Minden ugyan olyan, mint 20 vagy hány évvel ezelőtt. Egyszerű klikkelés és nehéz feladatok, amik talán könnyűek a veteránoknak.
 10
Hangulat: 

Még a megszámlálhatatlan bug halmaz sem tudja tönkretenni a játék hangulatát. Persze sokat ront a helyzeten, ha nincs zene, de megelőlegezem ezt a játéknak, hiszen egy idő után úgy is megszűnnek a nagyobb hibák.
 9.0
Grafika: 

Kérlek, minden gyurmából van!
 9.0
Hangok: 

Jó szinkron, tökéletes zene. Reméljük hallunk is valamit belőle.
 6.5
Szavatosság:

Jelenleg a szavatosság az 0. Hibás a játék és így nem sok embernek van kedve játszani vele. Amennyiben feltételezzük, hogy minden rendben, ez akkor is egy egyszeri játék lesz. Nincs értelme újra nekirugaszkodni, mert a fejtörők ugyan azon a módszer alapján oldhatóak meg és a történet sem fog változni. Elsőre nagyon jó, de utána várni kell vagy 10 évet, mire mindent elfelejtünk és újrakezdjük.
Review score
 8.5

Az Armikrog egy rendkívül egyedi játék a mai piacon, amely hozzá a nagy kedvenc, a Neverhood hangulatát. Ha nem vesszük figyelembe a bugokat, akkor is találhatunk apróbb hibákat, de összességében szerethető és szórakoztató.

Összes oldalmegjelenítés