Foresight - Teszt

Hatalmas űrcsaták és még annál is hatalmasabb űrcsaták...



Foresight. Most mit hazudjak… Hiába szépítjük a dolgot, ha ránézünk a játékra az első benyomásunk az, hogy egy okádék. Pixeles textúrák, szögletes alakzatok és a szín kavalkád is olyan, amilyet egy LSD trip közben láthatunk. Nagyon kevés vonzereje van, ha nem lenne ott, hogy space RTS akkor azt mondanám rá, hogy nem próbálom ki. Persze 7-8 évvel ezelőtt menőnek számított volna, de manapság már az ember megköveteli a szépséget, még azok is, akik a régmúlt nagy játékosai és a tartalmat jobban becsülik. De a meló az meló, ezt is ki kell próbálnia valakinek, és abszolút nem bántam meg, hogy adtam neki egy esélyt.


A játék kinézete, története vagy zenei hatásai roppant egyszerűek. Kis csapat csinálta és ahol lehetett ott spóroltak. A kampány nem eget rengető és az átvezető videók is csak rajzolt elemekből állnak, ami egyébként ma igen nagy divat. Ettől eltekintve maga a játékmenet, az sokkal bonyolultabb dolog, amire nem sok helyen van példa. Bár minden lassú, nagyon nagyon lassú. Gondolom ez tükrözi az űr hatalmasságát és ezzel próbálnak valóságosabb hatást elérni, de ott is tapasztalható ez a lassúság, ahol nem kéne. Párbeszédek közben, miután valaki elmondta a mondani valóját, gyakran 4-5 másodpercet kell várnunk, mire érkezik a következő mondat, így elég sok idő elpocsékolódik, mire megtudjuk, mi is az adott küldetés célja. Nekem szórakoztató volt ez, de érzékelem, hogy annyira nem jó poén.


Maga a játék magja az a harcokon múlik, amit egyébként nem feltétlen közvetlenül nekünk kell lebonyolítani. Persze itt is van egy minimális bázis építés, mert valahonnét termelni kell az űrhajókat, de a Foresight célja, hogy ne a nagyobb mennyiségű megépített épületek és hajók száma döntse el a csata kimenetelét. Az a lényeg, hogy okosabb legyél, mint egy ötödikes és mint az ellenfeled, ezért a nagyobb verda, nem jelenti azt, hogy győztes vagy. Maga a harctér egyébként kisebb szektorokban zajlik, ám ezekből viszonylag sok található a pályán. Átjárás köztük féreglyukakon van. Egy bizonyos gázt kell leszüretelnünk ahhoz, hogy építeni tudjunk, de mint mondtam, a lényeg inkább a harcon múlik. Egészen nagy sereget is képesek vagyunk irányítani és mindegyik hajónak más és más tulajdonsága van. Nem csak szuperlövéseket vagyunk képesek leadni, hanem bizony apró vadászgépeket és ki tudunk eregetni magunkból, melyek mint légy a csillárt járják körül az ellenséget és lövik rommá.


A harcot viszont máshogy is el lehet intézni. Lehetőségünk van parancsnokokat bérelni, akik sok akció előtt megkérdeznek minket, milyen módon történjen a támadás. A játék végére igazi armadánk lesz. Egyébként multi is van benne, egész pontosan 8 személyes, ami bődületes nagy csatát jelent. A közösség véleménye szerint a fejlesztők folyamatosan bővítik és javítják a játékot, ami igen dicséretes, hiszen sok indie cuccnál tapasztalhatjuk, hogy a kiadás után elhanyagolják a projektet. A Strides Interactive viszont, akár csak egy anyaoroszlán, nem hagyja magára kicsinyét és babusgatja, ahogyan az kell.


Persze vannak hibák itt is, mint mindenhol. Ez a lassúság a párbeszédeknél, bár maguk a dialektusok szinkronjaik is ilyen, meh, nem annyira hatnak. A grafikát nem hoznám fel újra, csúf és kész, nincs mit ezen szépíteni. A hangok azonban szerintem jóra sikeredtek, mármint az effektek és a zene. Ezek igazán tükrözik az űrt, már amennyire zenével ezt lehetséges, és a harcok is élvezetesek.


A Foresight a mai piacon igazán egyedi RTS cucc lett, melynek a lényege az intelligencia, nem pedig a sereg mérete, ami miatt nem gyorsaságon van a hangsúly, hanem a megfontoltságon. A játékmenet igazán szórakoztató és kellőképpen lassú, arról nem is beszélve, hogy a kampány mellett, talány még nagyobb élményt biztosít nekünk a sok fős multiplayer opció. Kinézetre nem csábító a cucc, de a belseje annál édesebb, mint annak idején a Chokito-nal volt. Ronda és finom! Steam-en tudjátok megvásárolni, nem is olyan eget rengető áron. Készüljetek rá, hogy több tíz órákra képes lesz a galaxis bevonzani magával ebben a sikeresnek mondható alkotásban.

Pro:
+ Remek játékmenet
+ Igazi űr lassúság
+ Nem az nyer, akinek nagyobb a serege

Kontra:
- Csúnyácska
- Lassú párbeszédek

Értékelés
 8.5
Játékmenet: 

A játékmenet különbözik a manapság megszokott RTS címektől. Igazán gigantikus csatákat tudunk vívni, sokat számít a hogyan és kevésbé a mennyi kérdése.
 9.0
Hangulat: 

A lassúság és a zene teljesen hozzá az űr RTS játékok hangulatát, a harcok mérete és izgalmassága pedig egyenesen elrepít minket a csata közepébe.
 6.5
Grafika: 

Nem vált világot a kinézete. Szerencsére minden más tulajdonsága kárpótol érte.
 7.5
Hangok: 

A zene és a hangeffektek nagyon találósak, ellenben a párbeszédek ugyan ilyen mértékben szürkék.
 8.5
Szavatosság:

Én azt mondom, hogy nagyon csábító a többszöri elindításra a játék. Maga a kampány nem nagy kunszt, de azért az a 8 személyes multiplayer, ott lehet aztán szórakozni.
Review score
 8.0

A Foreshight az első ránézésre semmilyen szórakoztatást nem mutat, ám rögtön az első esély megadása után rájön a játékos, hogy nem minden a külső. Remek játékélmény, pofás kis hangulat és epikus csaták várnak az űr kalandoraira.

Összes oldalmegjelenítés