0RBITALIS - TESZT


Orbitális...

Az utóbbi időkben szép számban fordultak meg nálam különféle logikai és ügyességi játékok, mivel az indie játékok tetemes részét képzik. Nincs bajom a műfajjal, ha jól van megcsinálva a játék és ötletes, akkor hajlamos vagyok vele pár órát elszórakozni, de sajnos én sem vagyok mindenevő, így vannak címek, amelyek nem igazán nyerik el a tetszésemet. Hasonló kategóriába tartozik az 0rbitalis is, ezt szeretném bővebben kifejteni.


Első pillantásra számomra egy kicsit furcsa volt a játék, nem tudtam hová tenni. A programba belépve nem kapunk egy árva tutorialt sem, ami felvilágosítana, mégis mit, miként kellene csinálnunk, szinte azonnal a dolgok közepébe vág a játék, az ember pedig csak vakargatja a fejét. Hogy mi? Most mégis… mit is kellene csinálnom? Miért nem sikerül a feladat? Elkerülhetetlenül egy rövidebb kutatómunka előzte meg tehát a játékkal való ismerkedésemet, melynek során kiderült a faék egyszerű megoldás. A játékos feladata egy műhold kilövése, a cél pedig az, hogy lehetőleg a megadott időintervallum idejéig a műhold tiszta pályán maradjon, ne ütközzön bele egyetlen akadályba sem, és ne hagyja el az adott rendszert.


De a megvalósítást nagyon furcsán sikerült eszközölnie a kedves fejlesztőnek. A rendszerben található… bolygók, vagy meteoritok - nevezzük őket így - folyamatos mozgásban vannak, és az egeret mozgatva a játék valós időben számolja ki a kilőtt műhold várható pályáját. Ez véletlenszerűen változik, kilövés után nincs módunk korrigálni azt, aztán ha valami balul sülne el, kezdhetjük elölről az egészet. És pontosan ez a legnagyobb probléma a játékkal, hogy egy szerencse szimulátor az egész. Nem igazán számít, miként lövöd ki a műholdat, mert lehet, hogy az időintervallum feléig az általad tippelt pályán fog közlekedni a szerkezet, de javarészt random változik az útvonala, így nagyon sokszor kell az R betű után nyúlnunk, amikor jó előre érezzük a vesztünket. Szerintem ez egyáltalán nem játékos barát megoldás. Maga a játék viszonylag tartalmas. Ahogy haladunk előre, úgy nyílnak meg a különböző rendszerek, amelyeken belül találhatjuk a pályákat. Összesen 100 kihívást pakoltak bele a készítők, de a Steam Workshop-on keresztül a többi játékos által készített pályákon is kipróbálhatjuk a szerencsénket, illetve ott van még a napi kihívás is, ami plusz egy ”idegölés” a mazochisták számára.


A látvány kialakítása meglehetősen furcsára sikeredett. A menü is egy szűk látótérben van elhelyezve, amihez elég hozzászokni. Sajnos nekem (sokakhoz hasonlóan) valamiért a framerate arányokkal is problémák adódtak, de ez szerencsére csak a menüben igaz, a játék probléma nélkül futott. A látványvilág egyedi, szépen meg lett alkotva a maga egyszerű, letisztult formájában, és még a hangok is elmennek, bár sokat ne várjunk a játék ezen részétől.


Lehet, hogy csak én vagyok túl bamba hozzá, vagy ez a játék egyszerűen nem az átlagjátékosok számára készült, de emiatt a türelmetlenek fél óra után fel fognak állni a játék elől és végleg el is felejtik még annak kinézetét is. Akinek van ehhez türelme, és valamennyit konyít is a fizika ezen részéhez, az valószínűleg nagyobb örömét fogja lelni benne, de erre sem mernék fogadni még kisebb összegben sem. 

Pro: 
+ Letisztult, szép megvalósítás
+ Sok ”pálya”
+ Érdekes alapkoncepció…

Kontra: 
- …de elég kidolgozatlan
- Nem igazán játékos barát, inkább szerencse szimulátor
- Framerate problémák


Értékelés
 5 Játékmenet: 

Az alapötlet nem lenne rossz, de sok tényező befolyásolja a műhold pályáját, amit nem lehet előre kiszámolni, így az egész csak a szerencsén alapul.
 5 Hangulat: 

Pontosan emiatt hamar unalmassá válik a játék, és a sikerélmény hiánya miatt az átlagos játékosok könnyedén rá fognak unni.
 8Grafika: 

A látványvilág szép és egyszerű, nincs túlbonyolítva semmi sem.
 6Hangok: 

Sok hang nem szerepel a játékban. A zene elég önismétlő, hangeffektekből is elég kevés van, amelyek nem igazán esztétikusak.
 6Szavatosság:

Akiknek tetszik ez a stílus és téma, illetve nem riadnak el a megvalósítástól, azoknak tetszeni fog a rendkívül sok tartalommal rendelkező játék. Mindenki más kerülje, vagy vásárlás előtt próbálja ki, nehogy csalódás érje.
Review score
 6Jó alapötlet, kevésbé ergonomikus megvalósítás. Számomra röviden ezek a szavak jellemzik az 0rbitalis-t. Talán a jövőben, egy másik, hasonló keletű próbálkozás majd jobban fog sikerülni, de ez így ebben a formában szerintem eléggé rétegjáték.

Összes oldalmegjelenítés