Survarium - HG interjú


Meginterjúvoltuk a Survarium készítőit..

A napokban a Vostok Games fejlesztő csapata felkeresett minket, hogy ha bármi kérdésünk lenne a játékukkal kapcsolatban, akkor nyugodtan írjunk nekik. Ennek hallatán úgy döntöttünk, hogy egy rövid interjút készítünk velük a jövőbeli terveikről, és a nem is olyan régen megjelenő Steam hozzászólásokról (a játék eleinte zárt bétaként kezdett népszerűsödni, és a nyílt béta után pár hónappal Steamre is felkerült a játék, itt tekinthetitek meg a Steam oldalát). Íme az interjú:

HG: Először is, köszönjük a lehetőséget, hogy létre jöhetett ez a Kérdezz-Felelek a Vostok Games-el. Kérlek mutasd be magad pár szóval az olvasóknak.

JM: Sziasztok. A nevem Joe Mullin. Én vagyok a Vostok Games nemzetközi PR menedzsere.

HG: Mi motivált titeket a Survarium készítésekor?

JM: Igazából a GSC Game World bezárásával és a S.T.A.L.K.E.R. 2 félbe szakítása késztette a Vostok Games fő fejlesztőit, hogy elkészítsék az első játékukat, a Survariumot.

HG: Mindenki izgatottan várja a Freeplay-t. El tudnád mondani egy pár szóban, hogy mi lesz a fő cél a Freeplay módban? Hasonlóra számíthatunk, mint amit a S.T.A.L.K.E.R. szériába volt?

JM: A Freeplay, avagy a másik nevén PvE (Player versus Environment), a túlélésről fog szólni. A játékos a környezet ellen. Egy élet, és vége. Szóval alap járaton minden jelenséget, dolgot, vagy bármi is ami majd az utadba fog állni, okosan és cél tudatosan kell, hogy megközelítsd, megfontolt döntéseket kell hoznod midenről. A célunk, hogy a játékos egy ún. magányos farkas legyen. Minden felé elkóborolhatunk majd, nagy területeket járhatunk be nyomok után kutatva, vagy tárgyak után, avagy lerántani a leplet a sztorit alkotó tárgyakról, helyszínekről, eközben a ránk szabott feladatot is teljesítenünk kell a különféle játékban levő frakcióknak. Mutánsok, anomáliák, sugárzás, és természetesen más játékosokkal fogsz találkozni. Viszont az egy szerveren levő játékosok számát le fogjuk korlátozni olyan 30 körülire. Megint hangsúlyoznám, hogy azt szeretnénk, hogy a játékos magányos farkasként vándoroljon, így egy másik játékossal való találkozás egy nagyon különleges esemény lesz.

HG: Milyen fajta rendszert (meg tudják-e egymást ölni a játékosok, ellophatják-e a felszereléseit, mennyi játékos lesz egy időben egy szerveren, stb.) akartok kialakítani a Freeplay módba? Tárgyak, fegyverek cseréjére lesz-e lehetősége játékosoknak egymás között vagy lesznek-e NPC traderek és milyen fajta pénznem kap majd helyet a Freeplay-ben?

JM: Ez elég sok kérdés egy kérdésben. :) Kezdjük az NPC traderekkel. Nagyon valószínű, hogy a tárgyakat úgy vehetik meg a játékosok majd, ahogyan azt most tudják, vagyis a frakciókon keresztül a játék lobby-jában. Terveztük már, hogy a játékosok képesek legyenek egymás között cserélni, amikor találkoznak egymással, avagy ha megöli a másikat, akkor elveheti a cuccait. Viszont a rendszer még nincs teljesen kitalálva. A legokosabb dolog, aki nagyon kíváncsi a Freeplay-re, hogy a fejlesztő naplónkat átolvassa, ami pont ezt tárgyalja ki. https://eu.survarium.com/eu-en/news/dev-diary-part-4-freeplay

HG: Hogy fognak tudni a játékosok kommunikálni egymás között a Freeplay módban? Lesz majd lehetőségük a játékosoknak csapatként játszani, ha együtt akarnának keresgélni?

JM: A szakasz vagy csapat rendszer nem biztos, hogy benne lesz ebben a módban. Még nem döntöttünk erről a jelenlegi álláspont szerint. Viszont a játékosok dönthetnek úgy is, hogy inkább összefognak ahelyett, hogy harcolnának, szóval valamilyen kommunikálási rendszer helyt fog kapni a játékban, legyen az VOIP vagy valami más. Erről bővebb információt majd akkor tudunk adni, ha majd döntöttünk erről a dologról.

HG: Milyen fajta tárgyakat találhatunk majd a Freeplay-ben? Lesz-e lehetőségük a játékosoknak más fajta fegyvert és tárgyakat találniuk miközben fosztogatnak? Tudják-e majd használni azokat a fegyvereket a Freeplayben, amiket PvP módban kinyitottak?

JM: Ez részletes kérdés, viszont nehéz lesz rá válaszolni. Fognak majd találni más fegyvereket és tárgyakat, ez biztos. Viszont, ha pl. te megölsz egy olyan játékost, aki aranyért vette a fegyverét, és azt te el tudnád venni, akkor az úgy nem lenne igazságos a többi játékossal szemben. Viszont íme egy ötlet: a párbaj győztese eldöntheti, hogy milyen tárgyat vihet el a játékostól, és ez megmaradna nála a játék végéig. Természetesen az ingyen szerzett tárgyak megmaradnának örökre a játékosnál.

HG: Már régóta nyomon követjük a Survariumot, amint egy nagyszerű MMOFPS-é nőtte ki magát. Mik a jövőbeli terveitek a PvP móddal? Milyen dolgokat várhatunk a PvP módhoz?

JM: Sok dolgot fogunk még csinálni a PvP módhoz. Ami a balanszt, finomhangolást illeti, illetve még több tartalmat. További PvP játék mód variációkkal is fog még bővülni. Ha az olvasók érdekeltek ez ügyben, akkor mindenképp olvassák el ezt a fejezetet a fejlesztői naplóból. 

HG: A Vostok Engine gyönyörűen van optimalizálva és remekül néz ki. Tervezitek a grafikus motor felújítását DX12-re, amikor a Windows 10 megjelenik?

JM: Köszönjük. Igen, DX12 mindenképp helyt kapott a jövőbeli terveink között. Viszont először a DX10.1 és a DX11-es játék élményt szeretnénk tökéletesíteni amennyire csak tudjuk.

HG: Pár fegyveren már látható pár fegyver kiegészítő, mint pl. távcső, bizonyos fegyvereken. Terveztek-e fegyver kiegészítőket készíteni a többi fegyverhez is?

JM: Igen, mindenképp. Már lassan egy éve dolgozunk egy igen széleskörű rendszeren. Ebben a rövid fejlesztői napló/videóban láthatjátok mire is gondoltunk. https://youtu.be/da_br4tkpK8?t=10m48s

HG: Sok játékos panaszkodik, hogy a Survarium inkább Pay to Win játék a Steamen található vélemények szerint. Mit gondoltok erről?

JM: Rögtön a legelején kijelentettük, hogy teljesen ellent mondunk a Pay2Win rendszernek. Amit mi kínálunk az inkább egy ún. "könnyítés a játékosoknak", amit aranyból és prémium tagsággal élvezhetnek. Ezáltal a játékosok több a játékban levő ezüstöt és tapasztalati pontot kapnak. Viszont, a fegyverek, amiket árulunk semmivel sem erősebbek azoktól, amiket ezüsttel vesznek. Pontosan fordítva van ez az egész. Azokat, amiket ezüstért vesznek a játékosok, szabadon modifikálhatóak (amiket szintén ezüsttel is kifizethetnek), és így sokkal hatékonyabbak a prémium fegyverekhez képest, amiket nem tudnak tovább fejleszteni. A prémium fegyvereknek különleges kinézetük van, és tulajdonképp csak ez teszi őket nagyon különlegessé. A legjobb dolog, amit tehetnek a játékosok ha látnak egy prémium fegyvert, ha nem kezdenek el őrjöngeni, hanem helyette mérjék össze a tulajdonságait a saját fegyvereikkel (nem fognak találni nagy különbséget). Ezt megemlítve, van egy állandó küldetésünk a fegyver balanszolással kapcsolatosan, ami kihat az összes felszerelés szintre. Szóval amit most látsz egy fegyvernél, lehetséges, hogy sokszor változáson fog keresztül menni, hogy igazodjon a többi fegyverhez amikor a játék egy új verzióját mutatjuk be.

HG: Hallottuk, hogy egy kooperatív mód is lesz a Survariumban. El tudnád mondani mi lesz a fő célja ennek a játékmódnak?

JM: Sajnos a fejlesztés jelenlegi szakasza miatt még semmi jelentőset nem tudunk mondani vagy bemutatni erről, de legyetek résen, ugyanis ha új hírrel tudunk szolgálni, akkor a weboldalunkon fogjuk a leghamarabb tudatni mindenkivel, vagy a közzösségi oldalainkon. Abban a pillanatban, amint valamilyen friss információval tudunk szolgálni, azonnal az összes platformra ki fogjuk azt adni.

HG: Mi lesz a törénete a kooperatív módnak? Milyen fajta veszély fogja fenyegetni az emberiséget?

JM: A válasz eggyel feljebb van. :)

HG: Ami az utolsó kérdésünket illeti: Terveztek-e más játékot készíteni, miután a Survariumot befejeztétek?

JM: Jelenleg 100%-osan elkötelezettek vagyunk és csak a Survariumra összpontosítunk. Rengeteg ötletünk és tervünk van még a projekttel kapcsolatosan. Egyszerűen nem volt egy pillanatunk se más játék készítésén gondolkodni. Szeretjük azt, amit jelenleg csinálunk és csinálni is fogjuk, hogy napról-napra jobbak legyünk.

Utólag is mégegyszer köszönjük a Vostok Games fejlesztői csapatának az időt, amit ránk szántak.

Összes oldalmegjelenítés