Epanalepsis - Teszt

A cselekmény nélküli játék...

Valamilyen furcsa oknál fogva szeretem időutazós elméletekkel terhelni az agyam. Keresem az ilyen történettel megáldott filmeket és játékokat is, csak azért, hogy a végén jól el lehessen elmélkedni, hogy volt-e benne hiba, ha igen, mi vagy esetleg jól összerakták az adott produktumot a készítők.


Az egyetlen személy, Cameron Kunzelman által készített Epanalepsis (szó szerinti fordításban ismétlődést jelent) című játék is hasonló körökben mozog, bár nem konkrét időutazásról van szó, csak alternatív idősíkokról és egymásra ható életekről. A játék három különböző korban élő ember életébe nyújt betekintést, akik élete több módon is összefonódik. Elsősorban a hely, ahol élnek az, ami ugyanaz, de ezen kívül külső tényezők is szerepet játszanak, mint közös pont.


A történetről ennyit árulnék el, ugyanis ha többet mondanék, akkor elmondanám az egész játékot, mivel a komplett végigjátszáshoz szükséges idő kevesebb, mint egyetlen óra. Feladvány nincs, csupán pár tárgyat kell összekapkodnunk és menni egyik helyről a másikra, közben egyre jobban megismerve szereplőinket és azok világát. Habár néhány választás miatt a végkimenetel változhat, tehát ha kíváncsiak vagyunk az összes variációra, akkor több is van a játékban, mint az egyetlen órácska.


Ezt a fajta játékot nevezik manapság interaktív filmnek. Habár a játék Steames oldalán azt írja a fejlesztő, hogy ez egy point & click kalandjáték, ez ebben a formában nem teljesen igaz. A szereplők mozgását a WASD gombokkal kell elősegítenünk, miközben az egérmutatóval a főszereplőkhöz közel eső tárgyakról tudhatunk meg információkat vagy használhatjuk azokat.


A zene meglepően kellemesen cseng a háttérben. Főleg azért meglepő a dolog, mert az egész játék mindösszesen 93MB-ot foglal az ember merevlemezén. Minden helyszínen, minden korban más-más dallam csendül fel, ami nagyon megadja a játék alaphangulatát. Sajnálatos módon azonban, amikor valamit esetleg nem találunk vagy nem tudjuk, hogy éppen mit kellene tennünk, mert nem figyeltünk oda a szövegre, a zene hamar zavaróvá is tud válni, ugyanis kissé monoton.


Az előbb említettem, hogy előfordulhat, hogy nem tudjuk, hogy mi a következő lépés. Ez azért lehet, mert sem feladatlista, sem menü, sem semmi nincs a játékban. Nem tudjuk megnézni, hogy mi  játék során a következő lépés, mert nincs semmi, ahol azt a játék közölné velünk. Emiatt esetleg elveszíthetjük a motivációt a további játékhoz. Az egyetlen grafikai beállítást az "F" gomb használata rejti, amivel teljes képernyőre válthatjuk a játékot, ami egyébként 640x290 felbontásban fut. A játékból egyébként nem tudunk kilépni (!), csak az Alt + F4 billentyűkkel vagy ha nem teljes képernyős nézetben játszunk, akkor a jobb felső sarokban lévő X-re kattintva.


Az egyetlen menüszerű rendszer, amivel a játék indítása után találkozni fogunk, az a három mentési hely, ahová a játék közben a CTRL billentyű lenyomásával tudjuk elmenteni a játékot. A játék nem tartalmaz automatikus mentést, tehát mielőtt bárki is kilépne belőle, mentse el a játékállását. Ugyan a játék, mint már említettem nem hosszú, de azért ha már a végén járunk, nem túl vicces az elejéről nekiindulni ismét.


Sajnos a játék egyszerűsége ellenére tartalmaz hibákat. Az egyik legzavaróbb az az, hogy ha a karakterünk vagy az, akivel beszélget, a képernyő széléhez közel helyezkedik el, akkor az általa elmondottakat jelképező szövegbuborék ki fog lógni a képből, lehetetlenné téve a szöveg elolvasását. Ez pontosan beszélgetések folyamán lehet kínos, mert míg a tárgyakról szóló információkat újra el tudjuk olvasni, a beszélgetéseket nem tudjuk megismételni.

Pro:
+ Érdekes, filmszerű történet
+ Jól körülírt karakterek
+ Egyszerűség

Kontra:
- Rövid
- Menü hiánya
- Automatikus mentés hiánya

Értékelés
 7.5 Játékmenet: 
Végtelenül egyszerű, már-már nagyon is.
 7.5 Hangulat: 
Az egész játék kissé laposan indul, de az első fejezet végén fel tudja kelteni az ember érdekelődését.
 6.5Grafika: 
Grafikailag nem igazán van miről beszélni. Pixeljátékhoz mérten egészen jól össze van rakva, de sajnos még így is tartalmaz hibákat.
 8Hangok: 
A zenén és az ajtócsapódáson kívül semmilyen más hang nincs a játékban. Az zene viszont nagyon kellemes, nyugtató hatású.
5.5Szavatosság:
A játék egyetlen órácskája így elsőre elég soványnak tűnhet, de ha kíváncsiak vagyunk az összes végkimenetelre, akkor még van benne egy kevés.
Összpontszám
 7Egy nagyon rövid, de kellemes kikapcsolódást nyújtó játék, amit a téma iránt fogékonyaknak csak ajánlani tudok. Sajnos az áráról egyelőre semmi hír, így nem tudom megmondani, hogy megéri-e azt.

Összes oldalmegjelenítés