World of Warcraft: Warlords of Draenor - Teszt és Videoteszt!

Orkok, orkok mindenhol...



Kedves Olvasó! Rögtön azzal kezdeném, hogy bocsánat a hosszú cikkért, de olyan hatalmas nagy tisztelettel adózok a Blizzard és a World of Warcraft elé, hogy muszáj volt ezt mind megírnom. Ezért ha a görgető csúszka láttán nem lenne türelmed elolvasni, csiribá-csiribú, rögtön ide az elejére teszem a videó tesztünket, ami egyébként szintén nem rövid. Jó szórakozást kívánok!


Emlékeztek mennyire epikus volt Illidan előtt állni a Black Temple tetején? Vagy amikor Saurfang ölbe hozta ki a (már végleg) halott fiát Icecrown Citadel-ből? Vagy amikor találkoztunk Thrall-al és láttuk, ahogy egyben tartja Azeroth-ot? És amikor Taran Zhu Garrosh elé állt? Vagy amikor még annak idején a vanillában sikerült megvennünk a nagy mount-ot? A World of Warcraft, amióta csak létezik, ontja magából az epikusabbnál epikusabb történeteket és jeleneteket, szerencsére ez alól a Warlords of Draenor se lóg ki, mi több…

35 évvel ezelőtt…

Történetünk Garrosh Hellscream legyőzése után kezdődik. Az ex-warchief megszökött Pandaria igazságszolgáltatása elől és visszament az időben 35 évet, hogy figyelmeztesse az apját, Grommash Hellscream-et arról, hogy a Gul’dan által felkínált hatalom egy összeesküvés része, mely Mannoroth-tal a démonnal köttetett meg. Garrosh nem csak a történelem tudatával, hanem új technológiával tért vissza Draenorra. Ezek birtokában Grommash visszautasította Mannoroth vérét, megölte őt és a csatát ezúttal túlélte. Mivel az orkok nem csatlakozták ezáltal a Burnin Legion-höz, Grom összefogta a nagy klánokat és hadjáratba indult, hogy megmutassa: sosem lesznek rabszolgák. Lehet a háború Draenoron kezdődött meg, de Azerothot sem kerüli el. Mi akkor kapcsolódunk a képbe, amikor a félelmetes Iron Horde erői megpróbálják elözönleni világunkat. Sikerült a sereget a Dark Portal másik oldalára visszaverni, de az egyetlen megoldás, hogy ott is tartsuk őket az, ha elpusztítjuk az átjárót, így mi magunk is Draenoron maradunk.

Celeb vagyok, ments ki innen…

És kezdődik a kaland. Új questek és achivementek ezerszámra, és persze rengeteg újítás. Egy új WoW kiegészítőnek a hagyománya, azok mellett, hogy valamivel mindig egyszerűsítve van a játék, az, hogy kicsit bővülnek az apróbb segítségek, amiket eddig addonnal tudtunk elérni, úgyis mondhatnám, hogy alapból beágyazódik a játékba. Most az invertory kapott egy kis újítást, lehetőségünk van megadni, hogy amikor lootolunk valamilyen tárgyat, az melyik táskába kerüljön, valamint a geareknek van kontúrja, ami jelzi, hogy milyen ritkaságú. Szóval nem kell attól félni, hogy véletlenül eladunk egy epic itemet, mivel lilán csillog.



Ami még szembetűnőbb, az a visual update. Szinte minden karakter részesült ebből, minek eredményeképpen mindenki csinibb lett. A textúrák élesebbek és kidolgozottabbak, a mimika pedig elképesztő, már ha az alap modelleket vesszük figyelembe. Azt hiszem nyugodtan elmondhatom, hogy tükröződnek rajtuk az érzelmek, az a kevés, amit a különböző emote-ok hoznak ki.


A játékokat is megváltoztatták. Ugye eddig is voltak a kis mütyürök, amiket innen-onnan szerezni lehetett és legtöbbször akkor használtuk, amikor untuk magunkat raiden a boss előtt. Ezek vagy transzformálnak minket, vagy másokat lehet vele idegesíteni, vagy megidéz pár másodpercre valamilyen dolgot, mondjuk egy banánt, szóval játék na. A fő baj az volt ezekkel, hogy az invertoryban helyet foglaltak, most már viszont egy külön fül alatt találhatóak és pontosan ugyan úgy megtanulhatóak, akár csak a petek. Alig várom az első raid perceket, biztos hemzsegni fog az apró dolgoktól a csatatér.



A játékmenet maga ismét kicsit egyszerűbb lett, na nem minden szempontból, és talán azt sem mondhatom, hogy ez az egyszerűsítés könnyebbséget vonzott maga után. A gyógyítás kicsit logikusabb lett. Ugye minden kasztnak megvannak a maga heal erősségei, de mindegyikre igaz, hogy 3 darabból állt az alapfelszerelés, egy sima olcsó, de keveset gyógyító képesség, egy gyors, de drága, és egy lassú drága, de sokat gyógyító, aminek tulajdonképpen ritkán vettük hasznát, mert alapból túl drága volt, vészhelyzetnél meg sokáig tartott használni. A lényeg a lényeg, hogy ezeket a lassú és nagy heal képességeket kivették, nincs többé, csak a sima és a gyors. DPS téren oly sok változás nem történt, a paladint tudom felhozni legjobb példának itt. Emlékeztek a retrinél, hogy egy percenként kellett azokat a holy powereket az Inqusitionra költeni? Na ez már nincsen, most már kizárólag csak azzal kell foglalkoznunk, hogy minél több sebzést toljunk ki. A pala szerelmesei kicsit örülhetnek, ugyanis a Mists of Pandaria-ban a warlock-kal egyetemben ők tolták ki a legkevesebb sebzést ugyan olyan nagyságú itemekkel, most egy picit erősebb a paladin. A warlock nem. Nem is mondok semmit…



A Guildek is változtak, nincs szintlépés. Ha valaki megalkot egy guildet az már alapból rendelkezni fog az összes perkkel, ha úgy tetszik instant 25-ös lesz. Szóval nem kell leveling guildet keresgélni, gyakorlatilag az elsőbe be lehet lépni, amibe invitálnak a játék során, és rögtön részesülünk a plussz XP-ből és a Mass Ressurection áldásával.

Hosszú az út a 100. szintre…

A questelés egész új hangulatú lett a Draenorban. Azt a sokszínűséget, amit már megszokhattunk a Pandaria során, még jobban megfűszerezték, szóval ha egyszer belekóstolunk, sose unjuk meg. Én jelenleg úgy érzem, hogy azok a questeket, amiket idáig a main karimmal megcsináltam, bármennyiszer végig tudnám játszani, hiszen annyira jók.



A küldetések még szorosabb összeköttetésben vannak a sztorival. Ugye sok modern MMORPG kínál lehetőség a játékosnak, hogy a történetbe ágyazódjon, akár csak egy single player játékban, erre tökéletes példa a Star Wars The Old Republic vagy a Guild Wars 2. Most már a World of Warcraft is elmondhatja magáról, hogy elég intenzíven akarja bevonni a történetébe a játékost. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok átvezető videó van és még több párbeszédes jelent. Ha nem is tudunk angolul, akkor is lesz némi fogalmunk arról, hogy mi és miért történik körülöttünk.



A questelés során egyébként sok új dolog van. Minden zónán belül vannak bónusz objektívek, ezeket a térkép is jelzi keresztbe tett kardok ikonnal. Ez tulajdonképpen egy küldetés, annyi különbséggel, hogy a kritériuma sokkal nagyobb az átlagnál. Olykor 30 lényt kell leölni, ami viszonylag sokáig tart, főleg a kiegészítő elején, mikor hemzsegnek a játékosok a területen. Megéri viszont foglalkozni vele, mivel azon kívül, hogy achivement jár érte, körülbelül hatszor annyi XP-t és goldot kapunk belőle, mint egy átlagos questből.


Ezenkívül vannak mini eventek a játék során, ez a MoP játékosainak nem ismeretlen, hiszen a Timeless Isle tele volt ilyenekkel. Itt valamilyen egyszerű feladatot kell végrehajtanunk a bónusz lootért cserébe. Sok rejtett tárgy van eldugva észrevehetetlen helyekre, vagy a hóba/mocsárba ágyazódva. Érdemes odafigyelni az olyan dolgokra, amiknek lila kontúrja van, mert ezek bizony sok jót tartogatnak nekünk. Egyébként meg ogrékat kell kifosztanunk vagy akár rare elite-et kell megölnünk, amikből rengeteg van. Ez utóbbinak az a különlegessége, hogy nagyon kicsi a respawn ideje, tehát ha le is késünk a harcról, 1-2 perc és újra ott találjuk, viszont nem lehet a végtelenbe ölni ezeket az eliteket, hiszen ha végeztünk vele, a következő alkalomnál már csak sima mob lesz belőle és abszolút semmilyen lootot nem fog adni.


Dungeon. Na ez az, amiben ismét csalódni fogunk, mert: KEVÉS! Már a Pandaria sem rejtett magában sok instát, és nem is bővítették, szemben a Cataclysmmal ahol a későbbiekben 5 új 5 fős instance is kijött. Remélem a Draenor is fog büszkélkedni ilyen fajta újításokkal, most viszont elég gyatra a felhozatal. Nincs is sok dungeon, unalmasak is, gondolok itt a boss fightra, semmi említésre méltót nem tudok mondani sajnos. A loot az már teljesen olyan, mint a Pandaria raideken, tehát vagy van a főellenségben valami, ami a kaszt specializációknak megfelel, vagy nincs. Questek nincsenek az instában, de még a területeken se kapunk olyat, ami oda szólna, gyakorlatilag tök feleslegesen vannak a játékban. Valamelyest viszont ez kompenzálva van, hiszen rengeteg kék cucc esik a rare elitekből például, ráadásul minden itemnek, ami esik, találunk vagy a quest során kapunk, van lehetősége, hogy megszerzéskor szintet lép, így a zöldből kék, a kékből lila, a lilából pedig magasabb item levelű felszerelés lesz. Azt kell mondanom, hogy ilyenekkel gyakran fogunk találkozni, tehát a gearünket nem fogjuk megunni, mert mindig lesz alkalmunk cserélgetni.

Ha Kalap Úr nem is, de van…

Garrison, azaz helyőrség. Ez egy instance alapú megoldás, ahol mi magunk építhetünk egy pazar kis őrállomást. Szó szerint. A Garrison különlegessége az, hogy mi magunk építhetjük fel. Kiválaszthatjuk az épületeket és később szintet is léptethetünk. Persze ez nem kevés goldba és Garrison Resourcesba kerül. Választhatunk a professionak megfelelő épületeket, ahol alapanyagokat tudunk gyártani, de más építmények is vannak, amik például gyorsabb életerő regenerálódást biztosítanak Draenor területén.



Ezen kívül a játék során csatlakozni fognak hozzánk követők, akiket a Garrisonon belül küldetésekre küldhetünk. Ezek az apró missionok legtöbbször fél és 1 órásak (de van 10 órás is), ahol valamilyen lootért mert a harc:gold, XP, garrison resources vagy item. Ezt a küldetést nekünk nem kell felügyelni, az idő leteltével egy új ikon, ami a mappon található, jelez nekünk, hogy vége az őrjáratnak. Minden kis követőnek van valamilyen képessége, ezért érdemes olyat küldeni a küldetésre, aki a legnagyobb százalékkal tudja megsemmisíteni az ellenfelet, ezt egyébként a játék mutatja is nekünk: mielőtt elküldünk valakit, jelzi, hogy mennyi esélyünk van a küldetés sikerére. Továbbá a followereknek vannak szakmáik is, tehát hozzá lehet rendelni az adott profession épülethez, így gyorsabb megy majd a termelés és kapunk egy napi questet, ugyan csak bónusz lootért.



Ami különlegessége a Garrisonnak, hogy noha sok épületnek a 100-as szint a követelménye, gyakorlatilag ez az első elem, amivel találkozunk a játékban, szóval 90-es szinttől tudjuk fejleszteni és kitapasztalni a rejtélyeit. Ez nekem kifejezetten szimpatikus volt, hiszen megszokott már, hogy a World of Warcraft világában gyakorlatilag minden a maximális szinten kezdődik.


Sajnos említettem, hogy a Garrison instance alapú. Nagyon sok hiba van emiatt a játékban, ugyanis az instance szerverek (a helyőrség miatt) túlterheltek, így nagyon sokszor bebugol, az instance alapú küldetések pedig nem indulnak el. Felettébb idegesítő, hogy délután-este felé nem tudjuk megnézni a Garrisonunkat, mert nem hozza be a játék. A Blizzard azzal magyarázta ezt, hogy új instance-technológiát alkalmaztak és több játékos van, mint amennyire számítottak. Nagyszerű. Hiába a végtelen tiszteletem a WoW iránt, ez a bug tönkreteszi a játékélményt. ( L )

Ha unod a banánt…

A Draenor nagy különlegessége még a karakter boost, ami potom 50 euróért elérhető bárkinek. Itt lehetőség adódik instant 90-es szintre fejleszteni egy karakterünket anélkül, hogy belépnénk a játékba. Lehet 1-es szintű is akár, habár meg kell jegyezni, hogy a 60+-osok részesülnek egy úgynevezett veterán boostban, minek hatására a professionok is szintet lépnek.



Amint létrehoztuk és kiválasztottuk a boostolt karaktert, rögtön mehet a játék, viszont nem kapjuk meg az összes képességet, hanem a küldetések során kell majd ezeket elérnünk reward gyanánt. Pontosan, akár csak a jó öreg Death Knight-oknak.

We will be conquerors…

A raidekről sajnos nem tudok nektek mesélni, hiszen az első majd csak december 3-án nyitja meg kapuit, de ha jó gyerekek lesztek akkor írok majd raidre szóló cikket is. Összességében viszont elárulhatom, hogy a Warlords of Draenor, mindent tartalmaz, amire egy WoW játékos vágyhat. Akik esetleg elszakadták a játéktól a pandák miatt, azokat buzdítom, hogy jöjjenek vissza, hiszen az orkok már nem ilyen cukik.



Bámulatos, ahogy a színes tájak és grafika nem engedi a játékost arra gondolni, hogy ez egy aranyos játék, hiszen a sztori annyira komoly és epikus, amit a zene csak még jobban kihangsúlyoz, hogy magasba emelt és ökölbe szorított kézzel üljük végig azt a sok 10 meg 100 órát, amit a Draenor elénk tár. Mert igen, ennyit fogunk a játék előtt tölteni, ha nem többet.

                                                                                                          --- Entomofob---

Pro:

+ Remek történet
+ Új karakter modellek
+ Garrison
+ Draenor

Kontra:

- Még mindig havidíjas
- Kezdeti bugok


Értékelés
 9.5
Játékmenet:

A World of Warcraft-ról beszélünk. A játékmenet és a hangulat mindig is a legpozitívabb skálán mozgott. Ez most sem változott, sőt, csak fokozódott.
 9.0
Hangulat: 

Bár meg kell hagyni, hogy a Garrison bug sokat visszavesz a hangulatból, szóval itt muszáj kevesebb pontot adni a játéknak.
 9.0
Grafika: 

Úgy gondolom, hogy a WoW az egyedülálló grafikájával mindig is csodálatos volt és összehasonlíthatatlan más játékokéval. Meseszerű, de mégis komoly, csodálatos.
 9.5
Hangok: 

A hangok és a zene ennél tökéletesebb nem is lehetne. Összhangban van a játék hangulatával maximális szinten, már csak azért érdemes bejelentkezni, hogy a betöltő képernyő csorda zenéjét hallgassuk.
 9.5
Szavatosság:

Biztos vagyok benne, hogy az új játékosokat magával ragadja a játék akár hónapokra. A régieknek annyit tudok mondani, hogy elég sok új dolog van benne, ami nekünk, veteránoknak is csábító és újra sikerül úgy tekintenünk a Draenorra, mintha most ülnénk a WoW elé elsőnek.
Review score
 9.3
A World of Warcraft: Warlord of Draenor mindent magába tartalmaz, amire a játékosok valaha is vágytak. Magával ragadó történet, megújult játékélmény, szép karakter modellek, új lehetőségek, melyekbe annyi időt fogunk fektetni, hogy emberi kapcsolataink fognak rámenni.

Összes oldalmegjelenítés