Vector Thrust - Előzetes

Kipróbáltuk a Vector Thrust alfáját...


Nincsen kimondottan sok AAA repülős játék PC-re és a háromdimenziós világ miatt az indie stúdiók sem nagyon készítenek ilyeneket, ezért azt a keveset, amit kapunk, meg kell becsülni. A mostani előzetes alanya is egy ilyen játék: a Vector Thrust-ot a Tyme Symmetry készíti, ami jelenleg egy egyfős csapat (a honlapon ez van).A játék jelenleg alfa állapotban van, erősen félkész... de talán kaphatunk így is egy képet, hogy milyen lesz a végleges produktum.


"A Vector Thrust egy akciódús árkád harci vadászgép szimulátor, aminek egyedi cel shade-s grafikája és művészi stílusa van." Ez van a játék STEAM oldalán és pár óra játék után egyet kell értenem vele. Valahol az árkád és a szimulátor között helyezkedik el a játékmenet, ami nem feltétlen jó, de kezdjük az elején. A főmenübe érve a következő módok érhetőek el. Quick Action, ami kiválasztása esetén egy véletlenül kreált botok elleni játékba dob be valamelyik vadászgéppel. Campaign, ami a fő játékmód lesz, viszont egyelőre a sztori teljes mértékben hiányzik belőle. Azért lehet itt egyszerű küldetéseket csinálni és ebben a módban lehet új repülőket és fegyvereket is venni, szóval emiatt akár érdekes lehet.


Válaszható még a Skirmish is, amiben mi adjuk meg a játékmód részleteit, a Challenge, ahol minden egyes géphez egyedi küldetés tartozik. A Battle Scenario a kampányhoz hasonló pályákat tartalmaz, de úgy vettem észre, hogy ezek sokkal nehezebbek. Ezeken kívül még Arcade és Multiplayer játékmódot fog tartalmazni, de ezek jelenleg még nem elérhetőek. A felsorolt játékmódok mellett van még egy Editor is, ahol mi tervezhetjük meg a pályát és a küldetést (bár nagyon bonyolult). A játék beállításai elég részletesek, a hangon és a videón sok mindent lehet állítani, a teljes irányítást újra lehet konfigurálni és még a kijelző színein is lehet babrálni, ami például a színvakoknak kedvez. A menü nem támogatja teljesen a gamepadot, így egérrel kell navigálnunk a menüpontok között.


Mint említettem már, a játékmenet nem teljesen árkádos. Korábban játszottam már árkád repülős játékkal, ott az irányítás tökéletes volt gamepaddal, de itt valamiért nem állt kézre. Sok időt elvett, hogy valamennyire be tudjam megfelelőre állítani a gamepad irányítást (egy idő után be is állítottam magamnak, bár maradt pár funkció, amit nem tudtam hová tenni), de végül aztán mégis a billentyűzetnél maradtam (joystick-kal lett volna az igazi szerintem). A küldetések (egyelőre) egy kaptafára készültek, nem volt benne sok változatosság, ezért a játékmenet is elég unalmas volt. Jön pár ellenséges gép, lelövöd, jön még pár, lelövöd, kész. Nyilván ha több tartalom lesz, akkor nem lesz ez akkora baj. Az ellenfelek nehézsége össze-vissza ingadozott: a legtöbb küldetést elsőre tudtam teljesíteni, de amit nem, azt sokadjára sem. Összességében ez mondható el: egyelőre nincs benne a játékmenet szempontjából semmi olyan, ami miatt kiemelkedne a hasonló játékok közül. Van egy lista, hogy mik fognak még belekerülni, ami bizalomra ad okot, de ki tudja mikor fog ez megtörténni...


Na de hogy valami pozitívat is írjak, a cel shade-s grafikai megvalósítás eszméletlen jól néz ki. Az összes gép remekül néz ki kívülről, nagyon tetszik, ahogy az árnyék rávetül a vadászgépre. Műszarfalas nézet sajnos még hiányos (nincs textúra) vagy egyáltalán nincs. A játék jól fut, bár néha amikor szembejön egy rakéta (talán a füst miatt), leesik az FPS pár másodpercre és ilyenkor akad a játék... de ez tényleg csak ritkán csinálta.
A másik nagyon jó dolog a Vector Thrust-ban, hogy már most legalább 160 repülő van benne és még több jön majd. Persze vannak olyanok, amik szinte ugyanazok, de akkor is szép nagy ez a szám. Nem mondanám, hogy érdekel a dolog, de tudom, hogy van aki él-hal a témáért, nekik ez nagyon örömet fog okozni.






Ahhoz, hogy szívből tudjam ajánlani, igazából két fontos dolog kell: a többjátékos mód (ha már a trailer is ezt reklámozza) és egy rendes kampány. Viszont ha tényleg igaz, hogy csak egy ember dolgozik rajta, akkor sajnos ezek hozzáadása sok időbe fog telni. Aki szereti a repülőszimulátorokat (és eszköze is van hozzá), az nyugodtan megveheti, mivel mindössze 15 euróba kerül. A többiek viszont tartsák rajta csak a szemüket, még sokat változhat.

Preview
BEgyelőre lapos a játékmenet és a játék két fő komponense hiányos, viszont olcsó, van benne potenciál és hihetetlen jól néznek ki a gépek (és sok van belőlük)

Összes oldalmegjelenítés