Robocraft - Előzetes

Kipróbáltuk a nyár egyik legjobb free-to-play játékát...
Veszélyes ilyen kijelentést tenni, hogy "egyik legjobb free-to-play" játék, meg ilyesmi, de vállalom a felelősséget, és mingyárt el is magyarázom, hogy miért gondolom így. Mitől lesz a Robocraft az a játék, amit ingyen letöltesz, és nem törölsz egy hónap múlva? Mitől lesz az a játék, amit nem csak azért töltesz le, hogy elüsd az időt, vagy hogy eljátszogass... hanem hogy szórakozz. És nem csak pár percről beszélünk, hanem akár több görnyedéssel a képernyő előtt, ami hangsúlyozom, csak és kizárólag tervezéssel és építéssel telik. 

Garázstuning

Fogjátok meg a Space Engineers és a World of Tanks játékokat, majd gyúrjátok össze őket. Mit kaptatok? Egy játékot, ahol gyors és dinamikus harcokban csapnak össze a játékosok egy csatamezőn, a saját maguk által tervezett és épített járműveikben? Igen, ez a Robocraft. A játékmenet két részre oszlik, és mindkettő saját értékkel rendelkezik: Építkezés, és Harc. Az építkezés nem csak a csatára szánt roncsunk létrehozására szolgál, de itt egész komoly tervezgetést és építkezést tudunk lebonyolítani, még akkor is, ha az adott kreálmányt nem kívánjuk harcban felhasználni. A Harc ismét egy más történet, intenzív és gyors, ami nem szégyell jutalmazni, így roppant addiktív is. 


A Robocraftra nem lehet azt mondani, hogy az építésről, vagy a harcról szól, mert mindkettő ugyanakkora erővel bír, de külön-külön is önálló értéket képviselnek. Egy kezdő játékos, mit sem tudva a játék működéséről, kaphat egy kezdő járművet, vagy tervezhet magának egyet sebtében. A hangárunkban tervezhetünk egészen apró, vagy termetes járművet is, attól függően, hogy milyen a harcstílusunk. A következő lépés, hogy eldöntsük, milyen módon szeretnénk közlekedni. A földön guruljon a csodagép, vagy a föld felett pár méterrel suhanjon, esetleg fenn a magasban repüljön? Ha extrémek akarunk lenni, akkor akár sétálhat is, vagy gurulhat, ez csak rajtunk múlik. Következő lépés a formatervezés. Aki még az első meccseket járja a Robocraftban, az bizonyára úgy fog tenni, ahogy én is: legyen a jármű menő, nézzen ki királyul, az ellenség csodálja meg, ha szembe kerül vele. Aztán a legelső meccsen az első lövéstől felrobbanunk, és rájövünk, hogy nagyon erős a különbség a funkció és a dizájn között.

Építhetünk egy fürge siklót, ami egy karcsú pilótafülkéből, és egy-két antigravitációs motorból áll. Szépen megdizájnoljuk, bármely sci-fi filmben jól nézne ki, és reményeink szerint leszünk vele annyira kicsik és fürgék, hogy érvényesülni tudjunk. Az szép is, ha képesek vagyunk rá, de az első lövés leszedheti az egyik motorunkat, és a játéknak vége, nem repülünk tovább. De elég egy jól irányzott lövés a pilótafülkébe is, és gyors véget érünk. Vissza a garázsba, legyen tömörebb a test, jól megvédve a fülkét, plusz legyen több ágyú is a gépen, ha már ráfér. Na igen, de a súlyt nem bírják már el a motorok, plusz az egyensúlyról is gondoskodnunk kell... jönnek a problémák ezerrel, és minden tapasztalt probléma után újabb tartalmas percek telnek el a garázsban, miközben megpróbáljuk minél hatékonyabbá varázsolni a járgányunkat.


Azzal harcolsz, amit készítettél

A hatékonysághoz pedig fejlesztések és új cuccok nyújtanak segítséget, melyeket a csatákban szerzett tapasztalati pontokból és pénzből szerezhetünk meg. Egy hatalmas fejlesztési fán lépkedve oldhatjuk fel a fejlettebb fegyvereket, hajtóműveket, és tömörebb építőelemeket. Hozzájuthatunk extra kütyükhöz is, mint a radarzavaró berendezéshez, vagy elhárítópajzshoz. Az építkezéshez sok segítséget nyújtanak a különböző formájú elemek is, így nem csak kocka-tömb járműveket gyárthatunk, de gondolkozhatunk jobban formatervezett gépekben is, amik a csatában is megállják a helyüket.


A harc ugyanúgy zajlik, mint a World of Tanksban. Egy-egy bázisról elindul a két csapat, és halomra lövik egymást, vagy megpróbálják elfoglalni a stratégiai pontokat. Inkább előbbi szokott érvényesülni, de ez nem véletlen. Hatalmas élmény, mikor a mi izzadságos munkánkkal teremtett gépezet jól teljesít a csatamezőn, elpusztítva azt, amit más épített. Itt nem egyszerűen az ügyesség, vagy a reflex számít, hanem az is, hogy ki mennyire átgondoltan építkezett? Mennyi időt és tervezést fordított a megfelelő jármű létrehozásához? A jó gépekben kreativitás és törődés adja az igazi erőt, és jó érzés megcsodálni az ilyen gépeket játék közben is. Arról nem is beszélve, hogy a sok féle jármű miatt a csaták egészen epikussá válhatnak, földön és levegőben egyaránt.

Ahogy fejlődünk, úgy oldhatunk fel több garázs helyet, újabb csodákat teremtve, melyekkel nagyobb szintű játékosokkal mérhetjük össze erőinket. Aki pedig már túl van a hatékonyság kikisérletezésén, az próbálkozhat extrém gépezetek létrehozásával, vagy létrehozhat olyan járműveket, melyek inkább a kinézetükkel nyerik meg a játékot. Simán láthatunk átgurulni a pályán hatalmas toalettet, vagy hamburgert, esetleg filmekből és más játékokból jól ismert, ikonikus gépezeteket. Ahogy beleássunk magunkat a tervezésbe, rájövünk, hogy micsoda munka és kreativitás van egyes járművek formatervezésében, gyakorlással pedig mi is ügyesebben és átgondoltabban fogunk tervezgetni, ami szerintem baromi jó önfejlesztést is biztosít.


Előítélet

Még Early Acces a játék, de már jelenlegi állapotában is lazán leköti az embert hosszú órákra is, melyek felét csak az építgetés teszi ki. A meccsekre gyorsan bedob a játék, a harcok gyorsak és pörgősek, az építkezésre egész sok lehetőséget ad a játék, szóval a helyén van itt minden. Hab a tortán, hogy ezek a tartalmak egyre csak bővülnek majd, ahogy a fejlesztés halad tovább. Új pályák, új építőelemek, új fejlesztések... persze mikrotranzakció itt is van, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha első szinten kerülünk szembe egy több emeletes szuper-tankkal, de hát ez másutt is jellemző. A Robocraft szórakoztató, izgalmas, amit építünk az életre kel. Én nagyon ajánlom mindenkinek kipróbálásra, nem hiszem, hogy csalódnátok benne. Aztán még meglátjuk, mennyit fog fejlődni.

-Róka-

Preview
 A+
Kiélhetjük a kreativitásunkat, az általunk teremtett gép életre kel, és intenzív csatákban tesztelhetjük fáradságos munkával összekalapált büszkeségünket. Egyszerű, de nagyszerű. Kipróbálás erősen ajánlott.

Összes oldalmegjelenítés