Crypt of the NecroDancer - EARLY ACCESS TESZT

Leteszteltük a kezdetleges változatát...



Pár év alatt sokat fordult a világ... akkor a STEAM-en még csak elvétve volt egy-két indie játék a sok AAA cím között, mostanra már nagyítóval kell keresni őket a sok, többnyire félkész/early access állapotban lévő, kis költségvetéssel operáló fejlesztők játékai között. Persze ez nem baj, mert jó, ha van választék, de néha úgy tűnik, hogy ezek is már csak egymást másolják, nincs új ötlet. Szerencsére a teszt alanyául szolgáló játékkal, a Crypt of the NecroDancer-rel nem ez a helyzet.


Tudomásom szerint nincs még egy ilyen játék, mint ez. Az összetett játékmenet elemei persze máshol is megtalálhatóak külön-külön, de ezek egyszerre tudtommal még egy játékban sem kaptak helyet. A műfaját tekintve a Crypt of the NecroDancer egy olyan körökre osztott roguelike játék, amit a zene ütemére kell játszani.

A kockákra felosztott terepen egyesével lépkedünk, ahogy az összes ellenfél is velünk egy időben. Egy lépés, egy ütem. Ellenfélből sokféle típus van, mindegyik eltérően mozog. Az ő mozgásmintájukat kell felismerni, aztán csak úgy kell kiszámolni a lépést, hogy az összecsapásból mi jöjjünk ki győztesen. Könnyen hangzik, nem? Mivel mindezt gyorsan kell tenni, annyira nem.


A harcrendszer a következőképpen néz ki: (látszólag) egyszerre lépegetünk az ellenféllel és amikor egymásnak mennénk, MI TÁMADUNK ELŐSZÖR. Ha annyiból meghal az ellenfél, akkor megöljük, ha nem hal meg és a következő ütemre ránk lépne, mi sebződünk. Ezt mind nekünk kell játék közben kitaktikáznunk. Nem mindegyik szörny lép minden ütemre és fegyverektől függően akár két kockányit is tudunk sebezni az adott irányba. Mind a pálya alaprajza, kockái, mind az ellenfél életereje adott, így egy-egy  halál után nem foghatjuk a gépre, hogy "de hát nem is úgy volt... csalik a gép". A fegyvereken kívül még különböző ruhákat, cipőket, varázslatokat, tárgyakat is fel fogunk majd szedni, illetve van többféle oltár is, amik valamilyen módon befolyásolják a játékmenetet. A játékban azért fontos az ütemet lépéssel vagy tárgyhasználattal tartani, mert így megmarad a kombónk, amitől több aranyat hullajtanak az ellenfelek és így több és jobb cuccokat tudunk vásárolni a boltban. A Bard karakterrel tudunk úgy játszani, hogy semmit nem számítanak az ütemek. Akkor lépünk, amikor akarunk, az ellenfelek megvárnak minket. Ez nagy mértékben megkönnyíti a játékot, de nagyjából el is veszik a lényege... azért gyakorolni lehet vele. Ha már gyakorlás: a főmenüből indulva be tudunk menni két gyakorlószobába is, ahol a játékban található szörnyek ellen tudunk edzeni egy zárt térben.
 

A pályák véletlenszerűen vannak generálva, mindig máshol vannak elhelyezve a kincsek, az ellenfelek, a bolt, stb...  emiatt a végigjátszások száma végtelen is lehet.(Lassan már azt fogom hinni, hogy ciki egy játékra nézve, ha nem véletlenül generált pályái vannak). Szerencsére nem kell minden sikertelenség után a nulláról kezdeni, ugyanis a "tánc" közben felszedett gyémántokat fejlesztésekre, új tárgyakra tudjuk költeni, így egy idő után már leszünk annyival erősebbek, hogy végig tudjuk játszani. Jelenleg 4 különböző zóna van, amik le vannak bontva 3-3 részre, illetve egy bossharcra, de ezeken kívül még akadnak titkos szobák és egyéb rejtélyek is. Kevésnek tűnik, de igazából nem vészes, ráadásul még olyan fázisban van a játék, hogy még kerülhet bele rengeteg dolog.

Jó hír azoknak, akik szeretnek pontra játszani, hogy a játékban helyett kaptak a Daily Challengek, ahol mindenki alapfelszereléssel indul és naponta ugyanazt a pályát kell bejárniuk, hogy aztán feltölthessék a pontszámukat a netre. Ezenkívül van még hardcore mód, ahol nem számítanak az eddig megszerzett upgrade-ek és egyszerre kell letolni az összes zónát.  A Crypt of the NecroDancer minden játékot rögzít, vissza lehet nézni, legyen akár szó a saját vagy a ranglistán szereplő játékosok játékairól.


A Crypt of the NecroDancer grafikája old-school, pixel art... viszont az ilyenfajta megjelenítés nagyon jól illik a játékhoz és nem lehet azt sem mondani, hogy azért lett ilyen, mert lusták és/vagy nem értenek hozzá. A játék színes, élettel teli. Nagyon tetszik, ahogy világit a talaj és az is nagyon bejön, ahogy az ellenfeleket ábrázolja (ők is táncolnak). Nem lehet semmi panasz arra, ahogy kinéz.



Mivel ez egy "rhythm-game", jöjjön a lényeg: a zenék eszméletlen jók lettek. Pontosan nehéz leírni a stílust, de ilyen 16bit-chiptunes-dance-rock keverék-féle. Minden pályarészen más zene szól, ami csak akkor lehet zavaró, ha sokat vagyunk ugyanazon a szinten. A zene bizonyos részeibe még a boltos is beszáll és énekel, ami ismét sokat dob a hangulaton. Viszont ami a legjobb, hogy lehet berakni saját zenéket is! Bizony... akár kedvenc dance zenéinkre is játszhatunk. A STEAM fórumára felnézve még akár mások által összegyűjtött/készített zenéket is lehet találni, én ezzel próbáltam ki ezt a funkciót és pár másodperces töltés után a játék gond nélkül magáévá is tette.


Az irányítás nem túl bonyolult, mivel csak négy irány van és pár funkció, ezért billentyűzetről kellemesen lehet játszani. Egyértelműen ez a legjobb megoldás, de akár mindenféle gamepad-dal is megy és akkor DDR padot is rá lehet kötni. Jah... DDR pad. Amin táncolni szoktak. (Persze ilyenkor a játék egy picit könnyebb módba kapcsol.)


Nem igazán tudok mibe belekötni. Már most rengeteg tartalom van, gyakorlatilag bármeddig el lehet vele lenni, remek zenék, jól néz ki, vannak benne extra funkciók (saját zene lejátszása, daily challenge, visszajátszások, local co-op). Azért azt még hozzátenném, hogy én nem szoktam ilyen játékkal játszani, de az előzetes nagyon megfogott és legnagyobb meglepetésemre az idei év kedvencei közé is bekerült. A Crypt of the NecroDancer egy nagyon szórakoztató és ígéretes játék, amit tudok ajánlani minden zeneszeretőnek és hát ki ne szeretné a jó muzsikát...

A Crypt of the NecroDancer megvásárolható STEAM-en, jelenlegi ára 15 euró. Tessék megnézni a fent linkelt előzetesét!

Pros.:
+ Élvezetes és egyedi játékmenet
+ Remek zenék
+ Saját zenék
+ Irányítható mindennel, még tánc-szőnyeggel is
+ Újrajátszható
+ Visszajátszások nézése
+ Helyi többjátékos mód
+ Olcsó
+ Nagyon nehéz
Cons.:
- Nagyon nehéz


Értékelés
 9.0Játékmenet:
A játékmenete teljesen egyedi és nagyon élvezetes. Sok műfaj találkozott, amiből valami nagyon jó dolog sikeredett. Az egyetlen dolog, amibe bele tudok kötni az egész játékból, az a nehézsége.
 8.0 Hangulat: 
A grafika és a zene adja a hangulatot, de mintha valami hiányozna ahhoz, hogy tökéletes legyen.
 8.0Grafika: 
Old-school megvalósítás, ami teljesen kiszolgálja a játékmenetet.
 10.0Hangok: 
A beépített zenék remekül szólnak, de ha ez sem lenne elég, lehet használni saját MP3-at is.
 8.5Szavatosság:
Bármennyiszer végigjátszható, változatos és még egy csomó új tartalom jöhet hozzá.
Summary
 8.7A Crypt of the NecroDancer egy új csúcsot állít az indie játékok között. Nagyon élvezetes már most és ennél még csak jobb lehet.

Összes oldalmegjelenítés