Afterfall Reconquest Episode 1 - Early Access

Meglestük a készülő poszt-apokaliptikus témájú TPS-t...

Beszéltünk már a poszt-apokaliptikus témájú játékokról egy-két egész jó cím okán, de már akkor le is szögeztük, hogy még sok alkalommal elő fog kerülni a téma, hiszen ezt a témát legalább annyira nehéz megunni, mint a világháborút. Végtelen mennyiségű filmet és játékot lehet erre az alapra építeni, és ha megvan a megfelelő atmoszféra és felfedezni való tartalom, akkor rossz már igazán nem lehet egy ilyen játék. A legtöbb apokaliptikus világban játszódó játék elsősorban open world, lásd Fallout, vagy Nether, de a kettő igen jó páros, szeretjük is. Más műfajt viszont ritkán látunk, de mindig nagyon érdekes az a játék, ami kicsit is eltér a megszokottól. Nem mintha rossz lenne az, ami van, de az újdonságok mindig jól jönnek. Az Afterfall egy kilenc részes játék sorozat lesz, mely egy TPS, amibe belekeveredik egy csöppnyi RPG, és még egy csöppnyi kaland. Az Episode 1 Early Acces verziója gyakorlatilag annyit mutat meg a játékból, hogy tisztában legyünk az alapokkal, de ennyi. Ez a verzió jelenlegi állapotában még nagyon keveset mutat, ám a remények, melyeket felállít nem rosszak.

Egy újabb apokalipszis

A történet szerint az emberek jó szokásukhoz híven kirobbantják a harmadik világháborút, ám ezúttal a nukleáris hadviselés csak gyenge tűzijáték ahhoz képest, amit a Zéro Napon elsütött valamelyik ország. A pusztítás olyan mértékű volt, hogy civilizációnk teljesen összedőlt, és a túlélők közt két csoport alakult ki: akik szerencsések voltak, és akik nem. Előbbiek elbújtak a hegyek belsejében épített menedék városokban, a sugárzástól és a világégéstől védett helyen. Utóbbiak kint ragadtak, és bár túlélték a kataklizmát, testileg és lelkileg torz árnyai maradtak annak, amit embernek lehet nevezni. A hegyekben bujkálók hamar előjöttek, ugyanis a készletek kiapadtak, a belső harcok a túlélő közösségek összeomlásával fenyegetett. Muszáj volt előmászni, és tartalékok után kutatni, a lerombolt felszínen pedig a túlélők képesek egymás torkának esni, ha ételről és tiszta vízről van szó. Frakciók és klánok alakultak ki, akik mind más-más okból járják a pusztaságot.


Karakterünk egy menedék városi túlélő, akinek igen halvány emlékei vannak a családjáról, ám azt tudja, hogy valaki megölte őket, és most bosszúra szomjazik. A minden bizonnyal belső körökből származó árulót fel kell kutatnunk, és el kell tennünk láb alól, ám a sikerhez vezető úton sötét titkokba, intrikákba botlunk, melyek miatt már nem csak mi leszünk nagy gázban, de minden harcos frakció is egyben.
A történet szerintem teljesen rendben van, habár amit leírtam egyelőre csak papíron hangzik ilyen jól. Mint mondtam, az Episode 1 Early Access még nagyon keveset mutat a játékból, így a cselekmény vezetésről, a sztori tálalásáról elég kevés bemutatót kapunk. Egyelőre. Az viszont biztos, hogy sokat fogunk beszélgetni NPC-kkel, lesznek nevesített karakterek, akár útitársak is, bár ez még a jövő zenéje. Mi magunk magányos farkasok vagyunk, egy szál pisztollyal felfegyverkezve. Legalábbis ez látszik kívülről, ugyanis van egy robot kar szerű csodánk, ami képességek használatára ad lehetőséget, valamint ennek segítségével szerzünk életerőt is.

A játék kezdetekor az átvezető videó után rögtön egy metró szerviz folyosóján találjuk magunkat, és kipróbálhatjuk az irányítást. Számomra kicsit kényelmetlen volt billentyűzettel és egérrel, ajánlott a gamepad használata. Jó lesz megtanulni a futást és gurulást minél hamarabb, ugyanis első ellenségünk, a gonosz vonat azonnal halálra gázol minket a játék első percében, ha nem vagyunk elég gyorsak. Nevessetek csak, de én 5 percet pazaroltam el arra, hogy átjussak azon a pár méteren. Ha sikerült, beljebb kerülünk a sötétség mélyére, ahol egész félelmetes atmoszféra alakul ki. Pár másodperc múlva megismerjük a játék kezdő ellenfeleit, a mutáns guberáló szörnyeket, akik valaha emberek voltak, most viszont agyatlan vadak, akik minden ok nélkül fel szeretnék tépni a torkunkat. Pár lövéstől kidőlnek, viszont közel nem szabad őket engedni, lévén elég nagyot sebeznek.


Túljutva a kezdeti nehézségeken megcsodálhatjuk a nyílt terepet, amiből igazából nem látunk túl sokat, köszönhetően a ködnek, a fertőző füstnek és a roncsoknak. Átvágva a roncstelepen első küldetésünk a Gyula erőd kivizsgálása lesz (nem, tényleg ez a neve), amit egy mutáns klán szállt meg, legyilkolva az ott lévő túlélőket. Itt lesz lövöldözés bőven, de a hátunk mögül galád mutánsok is előkerülnek, így érdemes megfontoltan haladni előre, nem pedig agyatlanul rambózni. Igazából elég könnyű meghalni, én sokszor elhullottam csak azért, mert túl sokat néztem ki magamból, pedig korántsem olyan egyszerű a harc, mint látszik. A fegyverünkben a lőszer erősen korlátolt, lőszert csak bizonyos helyeken találni, ellenfelekből nagyon ritkán hullik. Fegyvert nem cserélhetünk, ellenben a robot karunk segítségével két féle képességet próbálhatunk ki.

Bizonyára a játék során több képességet is beszerezhetünk majd, a túlélésünk kulcsa is ezekben a trükkökben fog rejleni, de egyelőre csak kettő áll rendelkezésünkre. Az egyik egy shotgun szerű üzemmód, amikor srapnel szilánkokat szórunk az ellenfelünk arcába. Ez egy igen hatékony cucc, az itteni ellenfeleket azonnal hidegre teszi, jó pozícionálás esetén akár több rosszarcút is elintézhetünk egy lövéssel. A másik képességünk egy pajzs, ami nem csak a lövéseket, de a közelharci támadásokat is felfogja, habár én nem tapasztaltam lemerülést, vagy korlátozott használatot, így ez a képesség baromi hasznos, ha bajban vagyunk, vagy ha odébb akarunk sétálni. Van még egy képessége a kezünknek, habár ez inkább opció, mégpedig az élet szívás. A leölt ellenfelek egy idő után eltűnnek, de amíg a testük meleg, addig kiszívhatjuk a vérüket, beáramoltatva a saját testünkbe, így töltve vissza az életerőnket. Mivel nem annyira egyszerű a harc, ezért ezt a lehetőséget érdemes kihasználni.


Mi lesz itt még?

Ha végeztünk a harccal, beszélgethetünk egy kicsit egy új karakterrel, majd a játék megköszöni, hogy kipróbáltuk az Episode 1-et. Ez az idő, ha nem halunk meg egyszer sem, alig 10 perc, ami döbbenetesen kevés, de végtére is Early Access, ha többet még nem akarnak nekünk mutatni, akkor ennyivel kell beérnünk. Amit ebből a verzióból ki lehet szűrni, az igazából csak ígéret és találgatás, de hogy beváltják-e a reményeinket a fejlesztők, az később derül ki. Ami jól működik, az az atmoszféra, az már most magával ragadó, itt-ott félelmetes, kalandos, pedig ez tényleg csak egy földalatti üzemrész, egy roncstelep és egy erőd volt. A zenék a mászkálás közben szintén hangulatosak, ellenben a csata zene nekem határozottan nem tetszik. A hangok nem rosszak, a szinkron is élvezhető, szóval itt nem lesz sok gond.

A játék hivatalos oldalán sok infót találunk a világról, és a tervezett játékelemekről, például részletesen kidolgozott, egyedi frakciókat. Ez arra enged következtetni, hogy az epizódok során felfedezzük az Afterfall világát, megismerkedünk a különböző frakciókkal, küldetések végzésével szerezzük meg a bizalmukat, és később a mi kezünkben lesz a köztük folyó harc sorsa. Legalábbis ez lenne az, amit elvárnánk. Legyen ezen felül még a játékban kincskeresés, értékek kutatása a pusztában, fegyverek, fejlődés rendszer, legalább a robot karunkhoz valami képesség rendszer, meg hasonló nyalánkságok. Ha csak egy tesze-tosza TPS lesz pár beszélgetéssel, az szerintem kevés lesz a nagy címek mellett. De ha kapunk egy sztori orientált kalandot, frakció harcokkal, fejleszthető felszereléssel és bejárható, felfedezhető területekkel, akkor örülni fogunk. Sőt, a felfedezhető nyitott terület sem alapkövetelmény, felőlem legyenek lineáris pályák, de akkor azokon legyen megfelelően kiegyensúlyozva az akció, a mászkálás és az NPC-kkel való interakció, sőt, egy-két puzzle is nyugodtan becsúszhat. Igazán nem nagy kérés.


Előítélet

Az Afterfall jelenlegi állapotában szinte semmit nem mutat meg, csak reményeket és ígéreteket állít fel. Az látszik, hogy a fejlesztők eltökéltek, és számít nekik a háttértartalom, ami nagyon jó pont, de akkor csinálják is meg. Egyelőre még ne vegyétek meg az Early Access-t, várjuk meg, amíg az Episode 1 elkészül, hogy lássunk valamit a történetvezetésről, további tartalmakról. Az is jó kérdés, hogy milyen hosszúságúra terveznek egy Episode-ot, de ez is ki fog derülni az elsőből, ha kész lesz. Most még várjunk a kipróbálással, de mindenképp szenteljünk figyelmet az Afterfallnak, mert még az is lehet, hogy nagyon jó játék kerekedik ki belőle. Várjuk szeretettel.

-Róka-


Preview
 AA játék mostani állapota még nagyon kevés ahhoz, hogy tényekről beszéljünk, egyelőre még csak ígéreteket kaptunk, amik jól hangzanak, de mi szeretnénk, ha meg is valósulnának. Ha így lesz, szeretni fogjuk az Afterfall sorozatot.

Összes oldalmegjelenítés