WRC 4 FIA World Rally Championship - Teszt



WRC 4 FIA World Rally Championship - Teszteltük a játékot....

Az autóverseny, mint témakör igen népszerű és hálás alapanyag a videónjáték iparban. Amilyen sokan imádják a valós versenyeket kezdve a kötött pályaautózástól egészen az extrémebb terep fajtákig annyira sokan szeretik virtuálisan megragadni a volánt. Természetesen ezzel a fejlesztők is tisztában vannak és nem is hagyják ki a lehetőséget, hogy a sportrajongókat a virtuális játékterekre, virtuális pályákra és bajnokságokba csápítsák. Nem is lehet tagadni a trendet, mivel ugye évente jönnek ki az egyes sportokból az aktuális évi verziók olykor csak apró ráncfelvarrással felvértezve igazán lényeges változások nélkül.

Jelen tesztünk alanya is gyakorlatilag egy sportjáték lesz, amire a fentebbi recept is tökéletesen igaz. A Mileston S.r.l. gondos kezei alatt és a Plug in Digital kiadásában megérkezett a legújabb rallys játék a 2013-as szezon feldolgozó a WRC 4 FIA World Rally Championship (továbbiakban WRC4) személyében. Mivel hasonlóan a felvezetőben leírtakhoz ez is egy évről évre kiadott immár játéksorozat így van mihez hasonlítanunk az idei részt nem máshoz, mint a tavalyi WRC3-hoz.

Mivel autós játékról beszélünk, így történet mint olyan nem is igen van, illetve ha mégis rá akarjuk valamire húzni a sémát, akkor az a Karrier mód. Karrier módban gyakorlatilag kezdő pilótaként csöppenünk a rally világába és kell majd felkapaszkodnunk a különböző ligák ranglétráit megjárva egészen a rally királyáig a WRC-ig. Gyakorlatilag a Junior WRC-től kezdve haladunk majd a WRC 3-ből a WRC2-be, majd végül a WRC főkategóriába. Menedzserünk teljesítményünk alapján gyűjti be az ajánlatokat, amikkel nem kötelező lineárisan haladni. Lehetőség van akár a legerősebb ligából visszaugrani egy gyengébbe ha ahhoz van kedvünk.

Jobban járunk, ha az útra koncentrálunk

Gyakorlatilag burkoltan már át is csaptunk a játékmenet témakörre. Véleményem szerint a Karrier mód az amivel érdemes foglalkozni, legalábbis egyjátékos módban. Ezen kívül van még Quick Stage mód, melyben véletlenszerű liga, véletlenszerű autójának, véletlenszerű pályáján fogunk menni egy teljes etapot. Kissé összetettebb a Rally mód, melyben lejátszhatunk egy szakaszt, vagy egy egész rally hétvégét, sőt akár egy teljes bajnokságot is.  A karrier módban azonban osztálytól függően több rally hétvégét kell majd teljesítenünk lehetőleg a legjobb időket menve felülmúlni ellenfeleinket.

Itt jegyezném meg, hogy alapból a játék a leggyengébb szintre állítja a 10 szintes AI nehézséget, így ne csodálkozzunk, ha első szakaszainkon igen durva időeredménnyel verjük tönkre az ellenfeleket. Aki kicsit is szeretne kihívást vagy csak jártas az autós játékokban annak 6-os, vagy inkább 7-es szinten kezdődik az élet. Ott már számítanak az ívek, a hibákat kegyetlenül megtorolják a gépi ellenfelek és akár egy rosszul bevett kanyaron úszhat el egy-egy hétvégi jó eredmény.

Igazából az autós játékok egyik legfontosabb eleme maga a vezetés, az autók viselkedése a pályák kialakítása. A WRC4-ben kicsit kettős érzéseim voltak. Az autók maguk karakterükben igen eltérőek lehetnek. Karrier módban gyakorlatilag különböző csapatokhoz szerződünk beugró pilótának és akkor bizony az egész szezont a csapat saját verdájával kell majd teljesíteni. Néha bizony bele lehet nyúlni a tutiba, máskor viszont egészen kezelhetetlen autót kapunk profi fenekünk alá. Alapigazságként annyit mondanék, hogy alacsonyabb osztályokban az autók eléggé lassúcskák, egyáltalán nem fordulékonyak és néha egészen egyszerűen guruló téglaként viselkednek. Aztán eljutottam WRC osztályba és elkezdtek egész valós módon csúszkálni, farolni, gyorsulni a járművek. Igazság szerint nem is értem, hogy lehetnek ekkora különbségek az autók között vezetésélményben.

Az ausztrál Rallyn élvezetes vezetni

Apropó vezetésélmény. Mint említettem alsóbb osztályokban egyszerűen érthetetlen amit tapasztaltam. Járművek nem kanyarodnak, baromi lassúak és mintha nem igazán hatna rájuk a fizika sem. Visszafordítóknál ne is álmodjunk értelmes kézifékes befordulásról, mert erre képtelenek. Az igazat megvallva WRC osztályban meg is lepődtem, hogy csak sikerült itt némi rallys megoldásokat a játékba csempészni, csak nem értem az alsóbb osztályokat hogy lehetett így elrontani. Legmagasabb osztályban már igen élvezetes lett a vezetésélmény. Meg van a sebesség, meg van a kicsúszási lehetőség és kanyarodni is lehet. Gyakorlatilag ha ennyire nem ment az alsóbb osztályok kialakítás, akkor miért maradtak benne a játékban? Érthetetlen számomra. WRC3-ban a vezetési élmény sokkal jobban volt kialakítva. Még alsóbb osztályokban is igen élvezetes volt, szóval ezt sikerült elég rendesen elrontani.

Főleg a legrangosabb ligában érezhető egyébként a pályák kialakítása és ennek hatása járművünkre. Ott már csúszkál alattunk a versenyautó és ehhez a pályán elhelyezett ugratók, bukkanók, kanyarok is igen hozzájárulnak. Ha esik az eső csúszik a jármű, ugyanúgy ahogy havas úton is kissé hamarabb érdemes kezdeni a kanyarodást. Ha már pályák itt nincs új a nap alatt. A WRC3 pályáit kapjuk szinte egy az egyben, ami egyrészt érthető, mivel valós rallypályákról van szó, ugyanakkor egy játékban ez nem biztos, hogy elegendő.

WRC osztályban már csúszunk rendesen

Egy-egy Rally hétvége mint említettem 3 napos eseményekből áll. Minden napon két-két szakaszt kell majd teljesítenünk és a legjobb idő nyeri az adott szakaszt. Egy hétvége tehát összesen 6 szakaszból áll és az összesített idő számít, mint a valós rally-ban. Két teljesített szakaszonként van lehetőség szervizelni az autót, amire 60 perces időkeretet kapunk. Ha rommá törtük az autónkat, akkor bizony nem lesz idő mindent megjavítani. Minden egyes javítás ugyanis időt vesz el a 60-ból, így érdemes vigyázni a verdára. Egyébként a játékban a törésmodell is beállítható, így aki nem akar valós élményt az következmények nélkül is végigszáguldhat a hétvégéken. Ha már beállítás visszatér az előző részből is ismert idővisszatekerési lehetőség (á la Prince of Persia vagy Race Driver Grid). Olyannyira, hogy ez is teljesen testre szabható. Beállíthatjuk hány álljon rendelkezésünkre vagy akár ki is kapcsolhatjuk.

Összességében a játékmenetet és a hozzá kapcsolódó élményt egyértelműen a WRC osztály menti meg, viszont az előző részhez képest az alsóbb osztályok nagyon gyengén muzsikálnak. Azt kell mondjam ez így ebben a formában csalódás. Ha nem megy az alsóbb osztályok kialakítás, akkor hagyjuk ki inkább, de így ne maradjon már benne a végleges játékban.

Az autók szépen csúsznak a hóban, ahogy kell

Elérkeztünk a második kritikus ponthoz és az a grafika. Sajnos erősen visszalépésnek érzem. Oké, hogy évente jönnek a részek és ez is az a motor, mint az előző részé, de az valahogy mégis szebb és jobb összhatást keltette. Néhol ugyan megvillan, megcsillan valami a motor tudásából (Mexikói szakaszok napsütésben), de nagy részt elnagyolt textúrákkal, élettelen színekkel szembesülünk. És akkor még nem is említettem, hogy a játék eléggé optimalizálatlan. Képes időnként beszaggatni, főleg idő visszatekerés után vagy csak amikor úgy gondolja, hogy ott éppen több dolgot kell neki számolni.

Az első pár rally után rendesen játszogatni kellett a grafikai beállításokkal, hogy értelmesen lehessen vele játszani. Meglepő módon mindent maxra téve nagyjából rendbejöttek az FPS számok, de a fentebb ecsetelt szaggatás nem múlt el maradéktalanul, ami nagy hiba egy ennyire időzítés érzékeny játék esetében. És ami még inkább vicces, hogy még a menürendszerben is lassulást érzékeltem. Miért? Hogyan? Ezt azért még kellett volna tesztelni kedves fejlesztő. A pályák kialakítása az elődöt idézi, de néhol még csúnyábbnak is éreztem. Az autókra nagyon odafigyeltek ez tisztán látszik, azok kiválóan néznek ki. A játékban megjelenő emberek mosottas textúrájúak és elég igénytelenül néznek ki. A járműveink bekoszolódnak, besározódnak, de ezek az effektek is eléggé trehányul vannak kialakítva.

A hangok tekintetében az autók motorjának zúgását ki tudom emelni. Ez a korábbi részekben is rendben volt. Zenék kapcsán nehezen tudok bármi emlékezetest is megemlíteni, ami bizony nem túl jó jel. Legjobb esetben is közepes vagy megteszi jelzővel tudom illetni a zenei elemeket. De nem menjünk el szó nélkül amellett, hogy itt is volt bug. Egyszer konkrétan teljesen elment a hang a játékon belül és csak az újraindítása oldotta meg a problémát (amellett, hogy kilépve bármit hallgattam meg teszt jelleggel mindennek volt hangja).

Az elnagyoltság tisztán látható...

Szavatosság tekintetében, hát kissé bajban vagyok. Bajban vagyok, mert a műfajt magát kedvelem. A WRC osztyályban már nem csak az idővel és az ellenfelekkel lehet nagy küzdelmeket folytatni, de az autók is igazán rally autókhoz méltóan viselkednek. Ez a része élvezetes a játéknak. De az alsóbb osztályokban nem tudom mit műveltek ott csapnivaló a kanyarodás, a sebesség, egyáltalán nem élveztem. Van itt még többjátékos mód is, de ha a szaggatás kellemetlen egyjátékos módban az többjátékosban egyenesen gyilkos kombót alkot. Jelenlegi állapotában annyi sebből vérzik a játék, hogy a rajongók inkább menjenek vissza a WRC3-hoz vagy keressenek más alternatívát.

Összességében az egyik szemem sír a másik meg üveg. Adott egy nagyon izgalmas versenyforma, adott egy egész élvezetesre sikeredett előd és erre képesek rontani az összképen. Az új karriermód nagyobb valóságérzetet kelt ez pozitívum, ahogy a WRC osztályban már megjelenő vezetésélmény is. Alsóbb osztályokat sikerült elrontani, a játék rondább, mint volt, indokolatlanul szaggat is és több egyéb bugtól is szenved. Ez így maximum közepes osztályzatot érdemel jelen állapotában.

Pros
+ WRC osztályban már élvezetes vezetés
+ Néhol megcsillan a grafikai motor tudása
+ Autók kidolgozása és a törésmodell rendben van
+ Karrier mód kicsit valósághűbb

Cons
- Rallys játék, ami alig fejlődött
- WRC osztály alatt csapnivaló vezetésélmény
- Néhol megcsillan a grafikai motor, de többször nyújt lehangoló teljesítményt
- Járműveken kívül a legtöbb elem elnagyolt kialakítást kapott
- Hiába a valósabb karrier, ha Rallynként 6 szakaszt kapunk
- Rengeteg  bug
- Optimalizálatlansági problémák

Értékelés
7.0Játékmenet:
Amennyire kedveltem az előző részt a WRC 4 annyira nagy csalódást okozott. Legmagasabb osztály alatt bizony a vezetésélmény inkább idegesítő, mint szórakoztató. Sajnos olyannyira, hogy a top liga sem tudja ezt kompenzálni. A nehézség jól skálázható, a törésmodell is jól beállítható és WRC osztályban már élvezetesek a versenyek. Csak a többi osztály ne lenne, vagy lenne jól elkészítve.
6.0 Hangulat: 
A grafikát visszalépésnek érzem az elődhöz képest, zenét nem igazán tudok feleleveníteni (nyilván verseny alatt nincs is).  Navigátorunk egyébként szépen teszi a dolgát, ere panasz nem is lehet. Viszont a pályák egy az egyben ismertek már az előző részből és ez így már nagyon rókabőr érzetet kelt majd. Néhol lehet élvezni, de mégis összességében kevésnek érzem.
6.0Grafika: 
Néhol meg-megcsillan, de többnyire csúnyábbnak tűnik, mint az előd, ami egyszerűen érthetetlen. Az optimalizálás csapnivaló és még menüben is képes szaggatni. Idővisszatekerésnél még szinte mindig.
8.0Hangok: 
Az autók hangjai rendben vannak. Az útviszonyoknak megfelelő zúgással, búgással, csörgéssel fogad ha különböző felületekre gördülünk. Ezzel a résszel nincs probléma. Zenéket nemigen tudok felidézni, ami azt jelenti elég jellegtelenek lettek. Navigátorunk hozza a kötelezőt, de ez a minimum egy ilyen játékban.
5.5Szavatosság:
Ami egy kicsit is kéne hogy éltesse a játékot és  motiválja a játékosállományt az a Karrier mód és a többjátékos mód. Előbbiben lehet többféle osztályban menni többféle járművel, de valahogy nem ad semmi motivációt (ugyanazok a pályák, ugyanazok a hangok, mint az elődben). Ehhez hozzátesz még sokat az optimalizációs probléma és egyéb bugok. Többjátékos módban ezek halmozottan előjönnek. Nem jósolok nagy jövőt a játéknak jelen állapotában.
Summary
6.5A sportjátékok piaca egy kötött piac. Nyilván adott kategóriában nem lehet folyamatosan megreformálni az adott sport játékmenetét. Más fejlesztők azonban mégis meg tudják tenni és nem lesz rossz szájíze a játékosnak (többnyire). WRC4 kapcsán árnyalatnyi változás történt, illetve sok esetben inkább visszalépés. Kár érte, nagyon vártam, de így inkább visszatérek a WRC3-hoz... Javaslom ezt minden kedves olvasónak, talán az 5. részt már sikerül eltalálni.

Összes oldalmegjelenítés