Sniper Elite: Nazi Zombie Army 2 teszt

A Sniper Elite: Nazi Zombie Army 2? Annyi zombis játék készült az elmúlt pár évben, hogy félő, szép lassan teljesen elveszik a kedvünket az egyébként szuperizgalmas és lehetőségekben bővelkedő témától. Kifejezetten új ötlet vagy megközelítés híján csupán a saját magát sem komolyan vevő, az egész zombiipart kifigurázó címeknek lehet még esélyük. A játék címe ezt az utat sejteti.


És be is tartja..

..kb. a főmenüig. A menü hangulata ugyanis igazi, hamisítatlan retró Zs-kategóriás zombis durvulás, rengeteg vérrel, nyers effektekkel és idegtépő, ugyanakkor kicsit béna zenével. Itt még azt várja az ember, hogy lehet ebből egy hangulatos, laza vérengzés, természetesen nulla komolysággal. Ráadásul mivel a Sniper Elite sorozat része (vadhajtása), ezért talán kicsit más lesz a játékmenet is, messziről kell leszednünk a dögöket majd, esetleg taktikázni is muszáj lesz. Nos, ez utóbbi elvárásokat a szemfülesebbek már a menü hátterét alkotó események láttán elvethetik. Pedig érdekes lett volna megtudni, vajon működőképes recept-e egyáltalán élőhalottakat szinte csak távolról ledarálni vagy a műfaj miatt kötelező a folyamatos közelség, illetve annak érzete.

Kevés

Még mielőtt mélyebben belemerülhettem volna a játékmenetbe, valahogy ez a jelző jutott eszembe, ahogy elnéztem a lehetőségeket. Kevés pálya, kevés játékmód, egyszerűen baromi kevés kontent. Nézzük a számokat: 5 pálya, 1,5 játékmód. Azért másfél, mert nem nagyon tudom elképzelni, hogy valaki ezt single-ben nyomja, maximum coopban lehet érdekes. Szóval öt nyamvadt pálya, amin egyféleképpen tudsz végimenni és kész. Nincs egy túlélőmód vagy bármi más, amit akár a konkurenciától könnyen lemásolhattak volna. Az első résszel ugyan nem játszottam, de aki igen, az elárulta, hogy ellenfélből sincs túl sok új. Persze lehet, hogy én várok többet a játéktól, mint ami lenni szeretne. Végül is 11 euróért egy erős, öt pályán keresztüli coop móka nem rossz. Na jó, akkor lássuk azt az öt pályát és a játékmenetet!


Négyen, négy (egymástól semmiben sem különböző, abszolút érdektelen) karakterrel tudunk nekiállni a hentelésnek. A játék indulásakor összeállíthatjuk a felszerelésünket, itt viszonylag komolyabb a választék, bár kissé túlzásnak éreztem, hogy sniper puskát, gépfegyvert és pisztolyt is elbírunk egyszerre, a többféle gránátról és csapdáról nem is beszélve. Ez lehetne jó dolog is, hiszen szituációtól függően válthatsz a fegyverek és így a játékstílusok között. Szerintem viszont izgalmasabb lett volna, ha az elsődleges fegyver kiválasztásával el kellett volna döntened, hogy milyen posztot foglalsz el a csapatban. Persze lehet variálni, valamit nem hozol, akkor másból többet vihetsz. Viszont a pályák felépítése már kevésbé ilyen megengedő. Sok helyen tapasztaltam, hogy kifejezetten egyfajta harcmodort erőltetnek rám a fejlesztők. Korábban utaltam rá, hogy nem biztos, hogy működne zombis játék úgy, hogy a messzi távolból sniperkednénk le a bután tébláboló hullákat, de azért az is túlzás, amikor egy mesterlövészes játékban szűk lövészárkokban tőlünk fél méterre spawnolnak ki csontvázak vagy ugranak ránk zombik. Persze, sokszor épít a játék arra, hogy csippantani ült le az emeberek nagy része, de az előbb említett szituáció pont elégszer fordult elő ahhoz, hogy felmerüljön bennem a kérdés: miért van a játék címében a “Sniper” szó. A nem mesterlövész fegyverek rendkívüli hatékonysága sem segített megválaszolni ezt.

Ki lő 20 centiről mesterlövész puskával??
A pályák

Na jó, jó, de ettől még mindig lehetne izgalmas, hangulatos játék a Zombie Army 2. Igen, de sajnos nem az. Egy borzasztóan ötlettelen és jellegtelen játékot sikerült a Rebellion csapatának letennie az asztalra. A már említett, menüből áradó retró, ZS kategória kb. megvan a játékban is, de annyira nem használják ki ezt az egyébként olcsó lehetőséget, hogy az már szinte fáj. Mennyibe tellett volna megírni néhány idétlen, a szituációhoz abszolút nem illő beszólást a karakterektől? Mondjuk néhány popkult utalással? Ehelyett kapunk egy borzasztó béna sztori-szerűséget, ami annyira érdektelen volt számomra, hogy csak azt sikerült az egészből megjegyezni, hogy Hitler az oka mindennek, aki amúgy az intróban agyonver valakit egy fura tárggyal.

Azért nem állítom, hogy nem látszik itt-ott, hogy a fejlesztők próbálkoztak volna. Az például nagyon tetszett, hogy minden pályán el van rejtve egy-egy olyan zombi, aki sosem tud minket megtámadni, de lelőhetjük. Ezek általában valami vicces, fura helyzetben vannak, pl. karóra tűzve vagy egy szemafor tetején ücsörögve. Az is jónak tűnik elsőre, hogy a pályákon általában van valami nagyon erős szín, ami az egész atmoszférát megteremtené, ha lenne még hozzá valami. Pl. rögtön az első pályán a vörös szín dominál, egy vérfolyón keresztül, illetve mellett kell átverekedni magunkat, majd egy félig lerombolt falu lobogó tüzei festik vörösre a képet. De valahogy ezt is olyan jellegtelenre sikerült megcsinálni, hogy végül a kívánt hatás elmarad.

Ismét közelharc
Ráadásul az egésznek olyan íze van, mintha a készítők egyszerűen csak fogták volna a Black Ops egyébként zseniálisan sikerült zombi módját, kicsit megkeverték volna a Killing Floorral, oszt’ jónapot. A négy karakter és a sztori tálalása abszolút az előbbire, míg az ellenfelek és a játékmenet inkább az utóbbira hajaz. A két “előddel” ellentétben azonban itt nem éreztem semmilyen motivációt a továbbhaladásra. A sztori nem érdekes. A pályák nem elég hangulatosak, a harc nem elég izgalmas. Score-okat döntögetni meg..az nem fog a képernyő elé szögezni. Az egészen pedig egyáltalán nem segít, hogy a játék néha beadja a látványos X-ray kamerát egy-egy jól sikerült találatnál, főleg, mert coopban olyan gyorsan pörög le, hogy szinte nem is látsz belőle semmit.

Grafika, hangok és irányítás

Sajnos ezek sem húzzák feljebb a játékot, sőt. A grafika, bár nem lenne rossz egy ilyen árú játékhoz képest, de hogy feljebb húzva a beállításokat 10 FPS-t produkáljon egy olyan gépen, ami a BF3-at maxon 40-50 FPS körül visszi..hát az egy vicc. Mert a 10 frame-hez képest elég ronda látványt produkál a játék, szerintem nem kellett volna erőltetni egy-egy beállítást, mert a brutális lassulás szinte semmilyen változást nem hoz az egyébként átlagosnak, néhol kissé csúnyácskának mondható grafikán.

A nagy csapat
A hangok rendben vannak, a zene néhol nem rossz, de itt sincs semmi kiemelkedő. Bár a korrekt hangok végül feljebb fogják húzni a játék összpontszámát.. Az irányításról talán az tudna jobban nyilatkozni, aki nagy Sniper Elite vagy más mesterlövészes játék fan. Amennyire meg tudom ítélni, ez is rendben, viszonylag könnyű célozni, de azért valami érződik a valósághűségre való törekvésből. Pl. ha messzebb van a célpont, akkor nem ugyanoda kell célozni, a gravitáció számít. Mondjuk sokszor ez tök mindegy, mert közelharcban fogunk darálni egy AK-val, de tény, hogy benne van a programban egy ilyen feature.

Az egyik legkeményebb ellenfél
Összegzés

Szinte semmi eredeti ötlet, közepes, néhol közepesnél kissé gyengébb megvalósítás és kevés tartalom. Mindez cserébe nem túl drágán és elnézve Metacriticen a user score-okat, azért van, akit megfog a játék, szóval nem mondom, hogy nagy ívben kerüljétek el mindenképp. Inkább csak azt, hogy szódával (sörrel) talán elmegy, mindenképp haverokkal toljátok, ha már muszáj és leginkább akkor, ha épp nincs más.

pro:
+ náci zombikat lehet ölni (már megint)
+ egy-két poén
+ viszonylag olcsó

contra:
- ötlettelen
- jellegtelen
- felesleges

-ndever-

Értékelés
 6.5Játékmenet:
Lineáris darálás öt pályán keresztül. Néha nagyobb horda jön..
 7.5 Hangulat: 
Itt-ott, nyomokban van valami. Coopban azért egész jó tud lenni.
 7.0Grafika: 
Nem túl szép (vízeffekt!!), de legalább maxra húzva képregény lesz.
 7.5Hangok: 
Üvöltések, hörgések rendben, a zene néhol egész jó. Azért itt se számítsunk csodákra.
 6.5Szavatosság:
Számomra nehéz elképzelni, hogy valaki ezzel hosszú órákat töltsön és újra, meg újra elővegye.
Review score
 7.0Csak hardcore fanatikusoknak! A többi zombi kedvelő max komolyabb leértékeléskor gondolkodjon el rajta.

Összes oldalmegjelenítés