Guardians of Middle-earth Teszt

Teszteltük a játékot...

A Gyűrűk Ura világát szinte már mindenki ismeri, akár a könyvekből, akár a filmekből/videojátékokból. Tele van rengeteg és változatos karakterrel, mágiával. A fantasy műfaj tökéletes egy MOBA játékhoz. Körülbelül ez a gondolatmenet lehetett a Warner Bros. kiadónak a fejében, mielőtt tavaly év végén kiadta a Guardians of Middle-earth című játékot konzolra, most augusztus végén meg PC-re. A PC verzió fejlesztését a Zombie Studios végezte, akik például a Blacklight Retribution-t is elhozták nekünk. Na, de milyen is lett a port? Röviden: Ami konzolon működik, nem biztos, hogy PC-n is működik. Hosszabban...


A Guardians of Middle-earth egy MOBA stílusú játék. PC-n ez a műfaj jelenleg is virágzik, biztos vagyok benne, hogy a játékosok többsége már találkozott legalább egy ilyen játékkal, így a játékmenet leírását két szempont alapján fogom felosztani.
Amiben hasonlít a többi MOBA játékra:
36 játszható karakter. Szinte mindenki, aki ismerős lehet a világból, itt van. Mindenkinek egyedi kinézete és képességei vannak. A legfőbb játékmód az 5v5, amit lehet akár három (ez az alap) vagy egy útvonalas térképen is játszani. (ezenkívül még lehet gyakorolni botok ellen és van egy érdekes "survival" mód is.) Ugyanúgy vannak tornyok, erdőben lehet a gép által irányított szörnyeket ölni, az a csapat győz, aki előbb leveri az ellenség bázisát. Meccsek után a profilunk XP-t és pénzt kap, amivel lehet szintezni, illetve boltban vásárolni. A karakterünk harc közben fejlődik, de csak 14-es szintig.


Amiben eltér a többi MOBA játéktól:
EZ EGY KONZOLRA ÍRT MOBA JÁTÉK, ami nem feltétlen hátrány, de emiatt sok dologban más. Mivel konzolra írt, ezért fontos szempont volt, hogy lehessen normálisan gamepad-dal irányítani... és végül is lehet. Hamar meg lehet tanulni. Természetesen a PC-s verziót a megszokott egér+billentyűvel is tökéletesen lehet irányítani. Mivel gamepad-dal nem igazán lehet messzire jól célozni, ezért az összes képesség úgy van megoldva, hogy a karakter körül hat vagy sugárban előre (analóg karral lehet ezt az irányt belőni) több ellenfelet céloz. Még az alaptámadásuk is több egységet tud sebezni (ami jó).
A tornyokat egy idő után lehet fejleszteni. 4 féle mód közül lehet választani, mindig az adott szituációnak megfelelően. A meccs közben NINCS BOLT, NEM LEHET TÁRGYAKAT VENNI - csak a meccs előtt. Konzolon nehezen lehetett volna megoldani ezt, így más dolgot találtak ki. Meccsen kívül lehet gemeket venni az övbe, amik meccs közben folyamatosan aktiválódnak, így erősödik a karakter. A kövek sorban aktiválódnak így többféle sorrendet fel lehet állítani. Több övet is fel lehet szerelni kövekkel, így karaktertől függően lehet váltogatni azokat. Ami az egyik legnagyobb gondot okozza, az az, hogy nincs szerver. Peer-to-peer -ben megy a játék, ami már többször bebizonyosodott, hogy nem működik PC-n. Jó esély van arra, hogy valamelyik játékos miatt mindenki lag-ol.
A GUARDIANS OF MIDDLE-EARTH NEM INGYENES. Rengeteg ingyenesen kipróbálható MOBA van... ez nem tartozik közéjük. A kezdőcsomag 19 euró, ami elég sok egy ilyen stílusú játékhoz. A kezdőcsomagon kívül még lehet egyéb csomagokat is venni, amiben a többi karakter van. Ha egyben megszeretnénk venni a játékot és mindent, ami hozzátartozik, akkor 74 eurót kéne kicsengetni, ami félelmetes nagy összeg nálunk.


GRAFIKA
A játék nem tartalmaz grafikai beállításokat. Egyedül felbontást lehet állítani, illetve a teljes képernyőt és v-sync -et ki/be kapcsolni. A grafikát átlagosnak mondanám. A fórumon olvastam, hogy többen is panaszkodtak, hogy nem fut rendesen a játék (mivel nem lehet rendesen beállítani), illetve kisebb felbontáson nem igazán olvashatóak a kiírások.



HANGOK
A játék hangeffektjeit átlagosnak mondanám, a karakterek szövegei viszont nagyon jók lettek, köszönhetően, hogy nagyon soknak (vagy mindegyiknek) a filmben játszott színész adja a hangját. Amikor Gollum-mal megkergettem a kevés életerőn lévő Sauron-t (igen, ez is csak egy videojátékban történhet meg) akkor tényleg olyan dumái voltak, mint a filmben. Ezek után térjünk is át arra, amiben a legjobb a játék.

HANGULAT
Ez az, amit igazán eltalált a fejlesztőcsapat. LotR-ből számomra az összes ismerős karakter visszaköszönt. Nagyon jó volt ezeket a karaktereket így együtt látni. Ráadásul a hangjuk is teljesen olyan volt, mint a filmben.


SZAVATOSSÁG
A játék steam achievementekkel / kártyákkal rendelkezik, illetve mindegyik karakternek van saját challenge-ei, amit ha megcsinálunk, gyorsabban tudunk fejlődni. A többit a tapasztalat alatt...


TAPASZTALAT Első nap után már nem nagyon tudtam 5v5-t játszani, mivel van a játéknak egy olyan rossz szokása, hogy ha egy rövid időn belül nem jön össze a 10 ember, akkor a maradék helyre botokat tesz be. Úgy hallottam, hogy már a konzolos verziónál sem volt tökéletes a matchmaking, azóta pedig nem javult. Valami nagy gond lehet vele. Most szombat délután 4 óra és 2 és fél perc sorban állás után egy másik játékost rakott be mellém. Tegnap sem tudtam 9 másik játékossal játszani egy meccset sem, mert nem rakott össze minket. Amikor meg heten voltunk, 1-2 ember miatt mindig lag volt, akik emiatt idővel ki is estek. PC-n nem működik a peer-to-peer rendszer.
A játék egy olyan piacra próbál belépni, ahol több, jobb minőségű ingyenes játék létezik kategóriájában belül. Ebben a formában igen nehezen tudom ajánlani a játékot (rajongóknak biztos tetszeni fog). Várni kell, mit lép a kiadó. Persze aki szeret botok ellen menni, az vegye meg, de nem hiszem hogy bárki is ezért játszana MOBA-t.

Pros.:
+ Kellemes irányítás gamepad-dal
+ LotR hangulat
+ Steam teljesítmények
+ Steam kártyák
+ Remekül kinéző kezelőfelület

Cons.:
- Nincsenek videóbeállítások
- Nem lehet billentyűt átbindelni
- Lag
- Gyenge matchmaking
- gyenge marketingnek meg van a hátránya...
- ... borzasztóan kevés játékos

Értékelés
 8.5Játékmenet:
Sok téren más, mint a többi MOBA játék, ami egy kicsit feldobja a játékot. Gamepad-dal jól lehet irányítani. A PC-s irányítást is egész jól megoldották, teljesen kézen fekvő azon is.
9.0 Hangulat: 
Az összes ismert karakter jelen van. Hangjuk olyan, mint a filmben. A karakterekre, a leírásokra öröm ránézni, csak úgy árad a Gyűrük ura feeling belőlük.
 8.0Grafika: 
Nincs lehetőség grafikát állítani, így előfordulhat, hogy rosszul futhat a gyengébb gépeken.
 8.5Hangok: 
Az eredeti hangok és a skill effektek sokat dobnak a játékon.
 6.0Szavatosság:
Gyenge matchmaking - kevés játékos. A játék nagyon drága, ezért sajnos kevés a játékos is. Amint kijavítják a port hibáit, a közösség aktív létszáma akár a duplájára is megugorhat. De nem ma.
Summary
8.0Jó hangulatú játék lett a Guardians of Middel-earth, de sajnos nagyon kevesen játszanak vele, és többek között ezért is sok sebből vérzik, amit talán javítani tudnak később, de jelen formában csak a rajongóknak ajánljuk a játék megvásárlását.
Újabb Régebbi