A Kaptár: Kárhozat: Kritika

Leon újra akcióban! 
- Eredeti cím: Resident Evil: Damnation
- Stílus: Animációs film
- Játékidő: KB. 100 perc
- Rendező: Makoto Kamiya

Bár Logan kollégával úgy döntöttünk, hogy beszüntetjük a filmes részleget, most mégis egy filmbemutatóval jelentkezek. Ez hogy lehetséges? Nos, a szerkesztői blog továbbra is remek felület erre a célra. Így ezekben a bejegyzésekben, még találkozhattok filmbemutatókkal. Lássuk a medvét!

Nyakunkon a Resident Evil 6 megjelenése, így azt gondoltam, hogy a napokban megjelent új animációs filmet mutatnám be nektek, a Resident Evil: Damnation-t. Nem használom a magyar címet, mert nem akarom, hogy bárki párhuzamba állítsa ezt a remek kis filmet, Paul Anderson undormányaival. Amik szembe köpik és percenként megerőszakolják a Resident Evil nevet, részről részre.


Loen S. Kennedy-t egy polgárháború sújtotta, Kelet-Európai országba küldik. Természetesen nem a béketárgyalások miatt érkezik a szuperügynök a helyszínre. Hanem azért, mert az egykori Umbrella vállalat néhány szörnye feltűnt a harcokban. Az akció eleinte nem tűnik bonyolultnak, de aztán egyre furcsább dolgok történnek. Az ország vezetője is valami rosszban sántikál, a Plaga elszabadul és még Ada Wong is feltűnik, mint B.S.A.A. ügynök.


Rögtön a lényegre térnék, a Damnation egy ízig-vérig Resident Evil film. Resi hangulat és történet, a már ismert és megszeretett karakterekkel. Akárcsak az előző film, a Degenaration, ez is egy új történetet mutat be, ami nagyon szépen illeszkedik a Resident Evil kánonba. Sőt, gyanúm szerint a Damnation a Resident Evil 6 felvezetése. Elég érdekes egybeeséseket lehet felfedezni, a film és az új játék között. De a stáblista is eléggé beszédesre sikerült, ilyen szempontból. Nem is értem, hogy a Capcom miért engedi még mindig, hogy Paul Anderson tovább rombolja a Resident Evil nevet, ha ők a Sony-val karöltve, ilyen remek alkotásokkal tudnak előállni négy évente.


Történet szempontjából sem vall szégyent a film. Kellemes "B" filmes sztorival állunk szemben, ami mégsem válik nevetségessé. Sőt, ez adja a báját és sajátos atmoszféráját. Persze ehhez ügyesen kell fogni a gyeplőt és megfelelő emberek kellenek az alkotás mögé. Az sem elhanyagolható tény, hogy a játékból ismert karakterekkel is méltóan bánnak. Máig könnyes röhögésben török ki, ahányszor eszembe jut a Kaptár: Túlvilág Wesker karaktere. Röhej volt és a "színész" is pocsék választás volt. Itt mindenki úgy viselkedik és úgy néz ki, mint a játékban. Leon a megállíthatatlan, übermensch, bad ass mother fucker. Aki minden helyzetből kivágja magát. Ada továbbra is egy végzetasszonyszerű karakter, nem igazán lehet sejteni, mik is a céljai de továbbra is incselkedik és flörtöl Leon-nal. Természetesen vannak új figurák is. Van egy gonosz fejes, egy megtört lázadó és egy szószátyár vicces figura. Szerencsére egyikük sem fárasztó, teljesen jól beleillenek a történetbe.


Animációs filmről lévén szó, muszáj kitérni a látványra. Egy szó: mestermunka! A karakterek mozgása nagyon szép, sokkal jobb a Degeneration, kissé robot szerű mozgásainál. Az embereknek felismerhető mimikájuk van, jól néznek ki a helyszínek és karakterek. Főleg Ada! Az akciók is remekül festenek, követhetőek és baromi látványosak és jó Resident Evil-höz méltón, csak akkor reálisak amikor kell. Gond nélkül fejbe lőnek közvetlen közelről, tankkal egy óriást is, ha éppen az kell. A szinkron is nagyon jó lett. Bár Leon-nak és Ada-nak is már más a szinkronja, mint a korábbi játékokban, de őszintén szólva ezt csak az IMDb lista megnézése után vettem észre. Leon-nak például tök ugyanolyan a hangja, hiába más szinkronizálja. A magyar szinkront pedig felejtsétek el! Ugyanolyan gagyi, mint a Degenaration-nél. A zene választás is teljesen jó, tényleg semmi gond nincs a filmmel, ilyen szempontokból sem.


Kinek ajánlható a film? Nos, minden IGAZI Resident Evil rajongónak és azoknak, akik tudni akarják, hogy mitől lesz jó, egy Resident Evil film. Bár nekem van erről, egy velős véleményem. Attól, hogy nem olyanok, mint az élőszereplős okádások! A játék ismerete nélkül is élvezhető az alkotás, de azoknak fog nagyobb élmény nyújtani, akik már játszottak Resident Evil-lel.

Summary
9/10Minden Resident Evil rajongónak kötelező! Ki fogom kérdezni!

Összes oldalmegjelenítés