Hungamer Év játéka 2011

A HunGamer megtartotta az első (Év játéka 2011) GOTY elit szavazását, amiben kizárólag a szerkesztők és más oldal szerkesztői, valamint az általunk ismert barátaink vettek részt. A voksok leadását pedig minden egyén jól átgondolta, s a nagyobb döntéseknél az eszére, illetve a szívére hallgatott, persze minden külső nyomást félretéve. Magyarán saját belátásuk szerint döntöttek e nagy GOTY szavazás kapcsán.

Amennyiben lesz rá alkalom, természetesen olvasói szavazást is fogunk tartani. Ez csupán idő kérdése. Na de lássuk a medvét! Mit hozott a 2011-es év nekünk, játékrajongóknak!

Legjobb FPS

A legjobb lövöldözős játékok kategóriájában az idei termés meglehetősen szegénykés volt. A Battlefield 3 és a Modern Warfare 3 mellett csak a RAGE és egy picit talán a Bulletstorm tudta felvenni a harcot. Ami az FPS kategóriáját illeti, nem mehetünk el szó nélkül a BRINK és a FEAR 3 mellett. Mindkettő játék vegyes fogadtatásban részesült, bár a Bethesda fejlesztésében elkészült Battlefield-Team Fortress utánzatról elmondhatjuk, hogy az online versus része meglepően jóra sikeredett (PC-n ma is elég sokan játsszák a coop és versus részt), nem úgy mint a single player része. Hosszas szavazás után a privát tagok végül a Battlefield 3-at jelölték meg győztesként, mint a legjobb FPS-t. Természetesen fej-fej mellett haladt a Modern Warfare 3-mal. A RAGE-nek és a Bulletstormnak esélye sem volt eme cím megnyerésére. Íme a győztes:

Battlefield 3


Legjobb TPS 

A legjobb külső nézetes játékok terén a 2011 sajnos nagyon szegény lett. Csupán három arra méltó játékprogram (Dead Space 2, AC: Revelations, Batman Arkham City) felelt meg, hogy részt vegyen a legjobb TPS kategóriájában.  A GOTY 2011 jelöltek közül a Dead Space 2 nem tudta felvenni a versenyt a Revelationsszel, valamint az Arkham City-vel sem. Nagyon szoros állás alakult ki a Ubisoft és a Warner játéka között, amit végül az AC: Revelations nyert meg a TPS kategóriában.

Assassin's Creed: Revelations

Legjobb RPG

A Bethesda, a CD Projekt és a Square Enix nagyon kitett magáért, hiszen nagyszerű RPG játékokat készítettek nekünk.  Ha rajtam múlna a legjobb RPG játék győztesének kihirdetése, akkor tőlem mindhárom játék megkapná ezt a díjat. A privát szavazók szinte egyhangú szavazása után arra jutotottak, illetve jutottunk, hogy a Skyrim magasan megalázta Geraltot és Jensnent. A második helyet a Deus Ex, míg a bronzérmet a Witcher kaparintotta meg.

Skyrim


Legjobb akció-kalandjáték 

Akció kalandjátékok kategóriáját az egyértelműnek tűnő szavazás után a Batman Arkham City nyerte meg. Beleszólási lehetősége még az Assassins Creed: Revelationsnek sem volt.  Magabiztosan söpörte be ezt a címet a Rocksteady játéka.

Batman Arkham City
 

Legjobb logikai, ügyességi játék 

Logikai, ügyességi játékok területén a Portal 2, a Limbo és az év végén megjelent Trine 2 tudta felvenni a harcot. Mindhárom játékra jöttek a szavazatok, amit végül természetesen a Valve által kiadott Portal 2 nyert meg. Második pedig a Trine 2 lett.

Portal 2


Legjobb stratégiai játék

PC fronton az RTS játékok máig szinte kihalófélben vannak, csupán a SEGA Total War szériája tudja fenntartani az elvárt szintet, még pedig a Shogun 2 képében. Természetesen meg is nyerte a csatát, de a magyar fejlesztésű Heroes 6 még így is büszke lehet magára, hiszen majdnem elmarta ezt a címet a Shogun 2-től. Harmadik lett a Dungeon Defenders.

 
Shogun 2


Legjobb autós játék

Autós játékok terén a 2011-es év hozta a kötelező elvárásokat, bár a "jelöltek titulusát" a Shift 2 és a NFS: Run nem érdemelte meg. A felhozatalban óriási küzdelmet vívott a Forza 4, a DiRT 3 és a Test Drive Unlimited 2. Érdekesképpen az F1 2011-re a privát szavazóktól meglehetősen kevés voks érkezett. Ezt a diadalt végül magas arányban a Test Drive Unlimited 2 vívta ki magának. Tehát büszkén jelentjük ki, hogy az év autós játéka kemény küzdelmek után (s a PC-s voksolóknak köszönhetően) a TDU 2 lett.

Test Drive Unlimted 2


Legjobb sport játék 

A legjobb sport játék kategóriáját leginkább a FIFA 12 és a NBA 2K12 tudhatja magáénak. A Konami-féle PES 12-re egy szavat sem érkezett. A sportszerű csatát a 2K Sport játéka, az NBA 2K12 nyerte meg.


NBA 2K12


Legjobb digitálisan beszerzett játék:

Bár lehet furcsán hangzik, de gondoltunk egy merészet, és indítottunk egy "Legjobb digitálisan beszerzett játék" kategóriát is, amibe a Limbo-t, a Dungeon Defenderst és a Bastiont soroltuk be. A privát és az elit szavazók voksolása után arra a következtetésre jutottunk, hogy mind a három játék eszméletlenül jól szerepelt. Nagyon szoros csata után ezt a címet végül a Dungeon Defenders nyerte meg.

 Dungeon Defenders


A legjobb DLC:

Legjobb letöltethető tartalom: talán hihetetlenül hangzik, de ez a kategória is szerepet kapott a HunGamernél, annak ellenére hogy általában rókabőrlehúzós (na és pénzlehúzós) dolognak tűnik. Ezt a címet a Deus Ex: Human Revolution nyerte meg a Missing Link című DLC-vel. Megjegyzés: a Shogun 2 szamurájos kiegészítésére egy voks sem érkezett.

 The Missing Link (Deus Ex: HR)



A legszebb játék:

A legszebb játék kategóriájánál fontos megjegyeznünk azt, hogy a grafikai összkép érinti a PC, PS3 és az Xbox 360 platformokat is. Ezt a kategóriát egyébként a Battlefield 3 vitte el, meglehetősen magas arányban. A legszebb játékok jelöltjei: második helyezéssel a Batman Arkham City, harmadik helyezéssel a Skyrim és a Trine 2. A Witcher 2-re és a Crysis 2-re egy szavazat sem érkezett. Látszik, hogy a privát usereket a Battlefield 3 szépsége nagyon megérintette, még konzolokon is.

Battlefield 3




A legjobb zene:

A legjobb zene terén a jelöltek a következőek: AC: Revelations, Batman Arkham City, Portal 2, Skyrim és a Zelda Skyward Sword. Ezt a címet a Jesper Kyd által komponált Assassin's Creed Revelations  zsebelte be.


AC: Revelations

A legjobb horrorjáték:

Idén a horrorjátékokból nagyon keveset termeltek a kiadók. Év elején kaptunk egy Dead Space folytatást, valamint ősszel egy új IP címet, a Dead Island személyében. Ezt a kategóriát magasan a Dead Space 2 nyerte meg. Az év horrorjátéka tehát a Dead Space 2.

Dead Space 2


A legjobb Badass, kreatív/legötletesebb játék:

Furcsán hangzó kategória, ugye? Úgy gondoltuk megnyitjuk ezt a szavazói kategóriát is, hiszen alkotni, kreatívan játszani sokan szeretnek. A jelöltek: Saints Row 3, Dead Island, Dead Rising 2 és Bulletstorm. Utóbbi játék mindent vitt. A People Can Fly nagyon büszke lehet magára. Respect CliffyB!

Bulletstorm

Az év csalódása:

Ez az a kategória ami mellett szó nélkül nem mehetünk el csak úgy. Hát bizony, a fejlesztők tudnak ám hangulatrombolók és ígéretmegszegők is lenni. Emlékeztek milyen jó videókat adtak ki Carmackék a RAGE című poszt-apokaliptikus témájú játékból? Aztán meg mit kaptunk, amikor megjelent? Egy nagy rakás fost (sorry). De a sort  tudnánk még folytatni a Dragon Age 2-vel, és a Duke Nukem Forever-rel is. Utóbbi olyan népszerű volt privát köreinkben, hogy meg is kapta elég hamar a citromdíjat. Nagy voltál Gearbox. Tényleg alkottatok valamit 15 év fejlesztés alatt. Még egyszer bocsi. Visszatért a király, de csúnyán megbukott a kritikusoknál és a játékosoknál is. A RAGE őrülhet a 2K Games baklövésének, hiszen ha még most is késne Duke, akkor simán RAGE lenne az év csalódása. Megúsztad Bethesda!

Citromdíjas: Duke Nukem For(N)ever


Az év hőse, karaktere:

Bizony-bizony, a játékvilág főhőseiről sem szabad megfeledkeznünk. Ezt az évet jól teljesítette Isaac Clarke, Ezio Auditore, Batman, Adam Jensen, na és persze a legendás Price kapitány a Call of Duty játékokból. De hogy ki lett 2011 királya, hőse? A szavazás elején nagyon jól állt Bruce Wayne, de végül Ezio Auditore da Firenze lett az Év hőse.

Ezio


Az Év gonosza:

Ha már megszületett az Év hőse, akkor miért ne lehetne rosszfiúkra is voksolni? A jelöltek névsorát erősíti Joker, Ahmed (Szulejmán herceg nagybátyja, és egyben Ezio főellenfele a Revelationsben), Makarov és Letho. Ezért a címért ádáz küzdelem folyt Joker és Makarov között. Természetesen mi Joker mellett döntöttünk. Az Arkham City szinapszisa, illetve befejezése miatt végképp megérdemli ezt a tisztséget a gyilkos bohóc.

Joker


A leghangulatosabb játék:

A leghangulatosabb játékok közzé soroltuk be az L.A. Noiret, a Deus Ex Human Revolutiont, a Batman Arkham Cityt és az AC: Revelationst. Ezt a négyes párbajt a Batman Arkham City nyerte meg. Kifejezetten megérdemli ezt a titulust.

Batman Arkham City


Az Év PC-s játéka:

Mivel a HunGamer köztudottan PC orientált oldal, ezért kötelességünknek éreztük, hogy indítsunk egy "Év PC-s játéka" kategóriát. Ezt úgy kell értelmezzük az adott játékokra, amelyek PC exkluzívak és használják a DirectX 10-11 effekteket, mellőzve a konzolok befolyásolását. A jelöltek a HG stábnál a The Witcher 2, a Heroes 6, a Shogun 2, a Batman Arkham City és a Crysis 2. A csatát a CD Projekt szerepjátéka, a The Witcher nyerte meg. De elég sok voks érkezett a Batman és a Crysis játékokra is. Az ÉV PC-s játéka a HunGamernél:

 The Witcher 2


Az év konzolos címe:


Játékosok vagyunk, ezért tiszteletből megemlékezünk a konzolos címekről is, amit a Mortal Kombat és az Uncharted 3 nyert meg. Mind a két játékra egyforma szavazatok érkeztek. De játékmenet és a sztori szempontjából azt kell, hogy mondjuk: Uncharted 3.




2012 legjobban várt játéka

A GOTY 2011-et pedig szokás azzal lezárni, hogy 2012-ben milyen játékokat várunk. A legjobban várt játékok közül kiderült, hogy mi leginkább a Mass Effect 3-ra, a Diablo 3-ra és a GTA 5-re várunk. A legtöbb voks a Rockstar-féle GTA 5-re esett. 

GTA 5

Külön köszönet az alábbi játékosoknak, illetve nickneveknek, akik nélkül nem jöhetett volna létre az elit GOTY szavazásunk:  Zsoccc (Gamepod főszerkesztője), Lindi (DemonicPlayer társ-tulajdonosa) Sunny (DemonicPlayer szerkesztője), Jocó (Demonicplayer volt főszerkesztője), Daron (GlobalGame volt szerkesztője) MidgarD, valamint Muroplan, Septium, MerlinW, grebber, Csavez, Spartacus  és még sokan mások... Respect!
Újabb Régebbi