S.W.I.N.E HD Remaster - Teszt



2001-ben a Kite Games megalkotta a S.W.I.N.E című játékot. Sokak ismerős lehet ez a cím a mai napig, hiszen korának egy igen népszerű darabja volt - főleg hazánkban, és ez köszönhető a remek magyar szinkronnak is, amit készítettek hozzá - és teljesen indokoltan. Az akkori kornak megfelelő, mára már Hardcorenak titulált játékmenet és hangulat pazar egyvelege lett a S.W.I.N.E. A két ellenálló fél, a nyulak és disznók most HD átdolgozást kaptak, és megnézzük, hogy mai fejjel hogy lehet értékelni ezt a klasszikus darabot.


A játék indítása után indíthatunk egy gyakorlópályát, aminek végeztével jöhet is a kampány. Ha a disznó társadalom krémjével szeretnénk kezdeni, akkor számítsunk rá, hogy nehezebb lesz elérni a különböző pontokat, mint a másik oldalon levő nyúlhadak egyikeként kellene helytállnunk. A helytállást pedig nem lesz egyszerű. A játékban figyelnünk kell, hogy fejlesszük a katonák különböző eszközeit, de közben nem szabad elhanyagolni a pályák feltérképezését, amit egy folyamatosan jelen levő stratégia kihívás is megspékel. Eközben különböző speciális egységek állnak rendelkezéseinkre, akiket szintén lehet pótolni a harc közben, de, ha sikerül őket megóvni a következő eseményekre, akkor arányos nő a tapasztalata, ami idővel igazi kinccsé válik a küzdelemben. Persze, ha ez nem jönne mindig össze elsőre (és nem fog), akkor kapunk visszatöltési pontokat, ahonnan újragondolhatjuk a stratégiát és jobban elképzeléssel vethetünk véget az ellen seregeinek.


Azt kell, hogy mondjam, hogy tényleg a mai felhozatalhoz szokott embereknek felettébb erős játékmenettel kell számolniuk, ahol izzadni kell szinte végig. De ez pont jól is van így. Ami még szintén nagyon megfogott a játékban, az a remek szinkron. Ritka manapság az ilyen megoldás, sőt, talán annyira nem is igényli a gamer társadalom, viszont, ha már van, miért is ne. Jópofa szövegek és reakciók, és az átvezető videókban is jól használt humoros megjegyzések nagyot dobnak a játékon. Ha meglesz a kellő tapasztalat, még akár a multira is adhatjuk a fejünket, ahol 7 másik egyénnel válthatjuk meg a nyulak vagy épp a disznók világát.


Ha kellene persze találni (sajnos nem lesz nehéz) negatívumot a játékban, az mindenképp a mesterséges intelligencia lenne. Hogy pontos legyek, ezek ténylegesen azok a járművek megítélése, amikkel épp a csatákban indulnánk. Nem túl szívderítő látvány, amikor a tankjaink, vontatóink, stb. egymást akadályozva próbálnak eljutni egyik pontból a másikba, és ezt csak megtűzdeli, amikor pl. szűkebb folyosókon és területeken kell(ene) navigálnunk. És bár apróbb egyéb hiányosságok is vannak a játékban, főleg tartalmi részen (egységkínálat pl.), de ez a fő probléma, ami felett nem lehet átsiklani, mivel végig ott lesz az játékélmény közben, hogy rombolja azt.


A látványra nem lehet panasz – legalábbis ha összehasonlításba tesszük az eredeti verzióval. Nyilván nem a jelen játékainak (akár elég csak a stílusban nézni) a minőségi szintjét célozta meg a darab, de ez nem is baj. A retro hatás miatt ez a látvány üde színfolt, de persze aki most ismerkedik vele se fog csalódni az összképben. A hangok is jól vannak keverve, azzal sincs semmi féle negatív érzet.


Összességében egy remek játékot kapunk a Kite Gamestől, ami legfőbb erőssége a régi játékosok retro-érzetének kiszolgálása és az akkori játékerősségek mai köztudatba ültetése. Bár a régi negatívumok most is megmaradtak, viszont, aki akkor is szeretni tudta, az ma is fogja, aki viszont most ismerkedik vele, lehet nem lesz felhőtlenül boldog.

Review score
 7/10Remek retro móka új köntösben, de az nem fedi a régi hibákat. Viszont, ami akkor összességében jó volt, az most is az lesz, bár időtállóssága már egyáltalán nem garantált. 

Összes oldalmegjelenítés