2018. június 8., péntek

MotoGP 18 - Teszt


Elég nagy kihívás elé állított az élet a MotoGP 18 tesztével kapcsolatban. Először is nem csípem a sportjátékokat, pláne azokat nem, amik évi rendszerességgel jellennek meg, másodszor pedig a motorozás borzalmasan hidegen hagy. Na nem mondom, ha valami kart cucc lett volna, rögtön rákapok. Most viszont egy bonyodalom miatt jutottunk oda, hogy nekem kellett ezt a csodát tesztelni. Igazából nincs összehasonlítási alapom és nem is akartam lehúzni a játékot azért, mert én nem szeretem a témát. Igyekeztem objektíven megközelíteni, de ez is egy teszter dolga. Remélem úgyis kielégítőnek fogjátok találni véleményemet, hogy kb. közöm nincs a versenymotorozáshoz, de higgyétek el, mindent megtettem, hogy a lehető legalaposabban kiértékeljem.


Kétségkívül egy izgalmas sport és nem utolsó sorban látványos. Úgy gondolom az autóversenyzés hamar unalmassá válik a nézőnek, talán azért mert túl, hogy is mondjam, taktikai jellegű. Oda kell figyelni sok mindenre és apróságokon múlik az egész, de önmagában a küzdelem, amikor a pályán ledózerolják egymást az autók és előznek, az nehezebben kivitelezhető. Ez fakad a kocsi formájából és a rá ható fizikai törvényekből. Jó, ott a Nascar, ami egy modern Carmageddon, de az is hamar elunalmasodik, a rally pedig ritkán foglal magában klasszikus versenyeket, ott inkább a megadott távot kell gyorsan letudni és az nyer, akinek az ideje alacsonyabb. Most persze a valóságról beszélek, a videojátékokban kicsit kötetlenebbek a szabályok. Ám a MotoGP, mind a digitális és a valódi térben is, egy vérbeli küzdelmes sport. Erős motorok, veszélyes száguldás és igazi küzdelem uralkodik a pályákon. Az előzésekre nem kell köröket várni, hogy minden klappoljon, igazi húsdarálás uralkodik a betonon, ezért úgy gondolom, hogy messze a legizgalmasabb versenysportág.


A játék alapköve a realisztikus ábrázolás. A motorok sebesen gyorsulnak a valóságban is, szóval semmi perc alatt fent vagyunk 300 km/h-n, viszont nincsen kasztni vagy bármi más, ami megvédene, így fontos, hogy a kanyarokat mindig megfelelően vegyük be, különbön lezuhanunk a vaslóról. Persze nem történik olyan nagy baj, mint az életben, csak bibisek leszünk és időbüntetést kapunk, de a játék rögtön lefekteti a szabályokat: ne nyomd egyfolytában a gázt, mert a murvát fogja a sisakod súrolni. És hogy hol? Világra szóló esemény a MotoGP 18, hiszen az idei év versenysorozatát tudjuk végig játszani. Vetélytársaink az ipar bajnokai lesznek, akik közül én csak Rossit ismerem, de egy kis kutakodás után megtaláltam még Pedrosát, Bautistát meg Lorenzot, akik ha minden igaz valódi kemény motorosok.


A játékot egyébként a MileStone S.r.l. csapatnak köszönhetjük, akik szintén veteránok a témában, megannyi verseny cuccot adtak már ki. A karrier megkezdése során nekem nagyon szimpatikus volt, hogy nem valós személyiségek közül választunk, mint például egy focis játékban, ahol igazi csapatot kell keresnünk és élő sportolókkal mozognunk. Nem, itt amolyan RPG stílusban karaktert kell készítenünk. Már emiatt minimum 5 pontos nálam a játék. Persze sok opciónk nincsen, néhány előre generált fickó közül választhatunk, valamit versenyszámot írhatunk be, amit különböző pozíciókba a ruhánkra teszünk, érdekes módon az ülepünkre is lehet. Valamint nevet adhatunk meg. Gépileg a versenyzőnk a Mile Stone névre hallgat, ami nagyon szellemes, a fejlesztők szemszögéből, egyébként olcsó poén. Én ezen az úton elindulva a Kilo Meter nevet adtam meg, bár jobban belegondolva, a Kylo Meter találóbb lett volna, mert ezzel akár a Star Wars univerzumban is helyt állnék. Fenébe, most kezdhetek emiatt új kampányt. Miért most jutott eszembe?


A karrier módban tehát lehetőségünk van végig motorozni az idei szezon 19 pályáját. Ennek realisztikus ábrázolásról az Unreal 4 engine gondoskodik, így baromi részletes minden. Alkalmunk van a versenyek előtt végig pásztázni az aszfalt rengeteget. Közvetítés módjára drónok repülnek és kamerázzák a szurkoló tömeget, ami megalapozza a hangulatot. Jönnek a kebles hölgyek pózolni és bevonulnak a pilóták, akik arca a legmodernebb technológiával lett a játékban újraalkotva. Rövid seggrázás után jöhet maga a verseny, ami azt hiszem igazi kihívás. A realisztikus játékokban mindig ez jelenti a legnagyobb falatot, hiszen míg egy NFS-ben be tudunk úgy venni egy kanyart, hogy kilinccsel előre csúszunk és a farunkat a korlát meglöki, itt ha rossz sebességgel érkezünk egy kanyarba, már kicsúsztunk. Nem egy menet kell majd, hogy ezt megszokjuk, és akkor még nem beszéltem az időjárási viszonyokról, hiszen az eső nem arról híres, hogy tapad.


Számít a gumi megfelelő választása, a sebesség helyes megítélése és a dőlés szög is, valamint a féktáv. Nem olyan egyszerű az a kanyar, hiába rántjuk a kormányt a megfelelő irányba, az nem elég a helyes bevételhez. Éppen ezért kellően nehéz. Sőt, talán túl nehéz is. Persze sok könnyítés áll rendelkezésünkre: jelzések a megfelelő fékezésre és az ívek felrajzolása, bár meg kell hagyni, hiába rajzolja fel a játék, a pálya melyik szélén mozogjak, idő kell, mire ráérzünk, hogy az apróbb korigálásokhoz milyen erő kell.  A fizika tehát realisztikus, ám ez nem csak az erőhatásokban jelenik meg, hanem bizony a motor sérüléseiben is. Ha ráhajtunk 300-zal a rázókőre ne csodálkozzunk, hogy tönkremegy a felfüggesztés, ezenkívül a motorok törnek és zúzódnak is, amik kijavítása költséges.


A karrieren kívül számos lehetőség van még a játékra. Ott a Grand Prix, ahol nem vagyunk a saját karakterünkre rákorlátozva, vannak időmérők és persze az eSport opció, ahol online versenyeket vívhatunk. Utóbbi tényleg csak a hardcore motorosoknak való. Összességében egy kellemes játék, ám úgy vettem észre, hogy a grafikai újításon kívül nem sok minden van benne az előző MotoGP-hez képest. Bár nem is tudom, hogy mivel lehetne több, ezért nem értem az évente megjelenő sportjátékokat. Persze itt az új szezon, meg úgy érzem erőltetni fogják nagyon az online részét, de valami forradalmi újdonság hiányzik. Mindenestre szórakoztató, de nem a kezdőknek vagy a türelmetleneknek, a MotoGP 18-at ki kell tapasztalni, ami nem egy bukásba fog kerülni.

Review score
 7.5A MotoGP 18 egy realisztikus versenyjáték, ahol a motorsport nagyjaival játszhatunk vagy versenyezhetünk meg. Nem egy könnyű játék, idő, mire kitapasztaljuk milyen is a beton tapadása esőben, de a téma szerelmeseinek biztos elnyeri majd tetszését.