Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans - Teszt



Van az úgy, hogy egy játék megnevettet, van úgy, hogy elszomorít. A Slaps And Beans pedig mindezt egyszerre teszi. Megnevetett, mert a történet, a dialógusok átadják az egykori filmek hangulatát. Mosolyt csal az arcomra, amikor megszólal a Movin' Cruisin'. Emlékeket ébreszt a gyermekkoromból, mikor vártam, hogy új Bud Spencer filmet láthassak a tv-ben, felidézve a közös családos filmezéseket. Abból a korból, mikor nem szedték darabokra a filmeket és figyelték a logikai bukfenceket és csak élveztük őket. A Bud Spencer filmek a kultúránk részévé váltak. Ugyanakkor elszomorít, mert szembesít azzal, mennyire rohan az idő. Átölel az az érzés, mikor 1 perce még gyerek voltam és gondtalanabb. Most minden rohan, nincs lehetőség kiélvezni a dolgokat, mert egy másodperc múlva futni kell tovább. Könnycseppet csal a szemembe, amiért Carlo Pedersoli nem élhette meg, hogy egy játékot csinálnak az életművének egy részéből. Ez a játék egy olyan korosztályt is megszólít, akik még nem látták a filmjeit. És igen, ez a játék a fenti érzelmi hullámvasutat elérte nálam, pedig félelemmel de reményteljesen álltam hozzá.


Az egész 2016-ban kezdődött, egy kickstarter kampány keretében. A Trinity team vállalta a Slaps And Beans elkészítését, mely egyben az első hivatalos Bud Spencer, Terence Hill játék. Magáról a csapatról sok információ nincs a honlapjukon, csak kapcsolat felvételi lehetőséget találtam. Viszont a játék pénzgyűjtő oldalán, van egy korrekt leírás arról kik vannak a csapatban és mire kellet a pénz, mik voltak a terveik. Az egészet a nyolcvanas évek, egyik legnépszerűbb játék stílusába ültették, a beat-'em-up-ba. A korszak pixeles grafikájával megvalósítva, igényes formában. Aki nem ismerné a stílust: itt az a lényeg, hogy a pályákon balról jobbra haladva, át kell verekednünk magunkat egy kisebb tömegen, ami elég unalmasan hangzik, de nem kell aggódni! Kisebb mini játékokkal tarkított a bunyó, így tartva fenn folyamatosan az érdeklődést. A játék legfőbb erénye a körítés, ami egyenesen zseniális. Annak ellenére, hogy egy pixel halmaz a látvány, mégis hozza a filmek hangulatát. Minden karakter felismerhető, egy az egyben visszaköszönnek a filmes jelenetek. Viszont ez az egész kevés lenne, ha a zenék nem egyenesen a filmekből lennének átemelve, a hangeffektekkel együtt. Ráadásnak egy jukebox is elérhető a menüben, ahol kedvünkre hallgathatjuk a játékban szereplő zenéket. Ha még magyar szinkront is kapott volna, akkor egyenesen el lennék alélva, de hát elégedjünk meg a magyar felirattal, mely szintén a filmek dialógusait idézi. 



A legnagyobb félelmem a történettel kapcsolatban volt. Bevallom nem is olvastam utána, hogy mik voltak a készítők tervei. Azt hittem, hogy csak jeleneteket vesznek át a múltból, és nem lesznek átkötések. Viszont a legjobb megoldást választották. Tökéletesen összefűzték Az ördög jobb és bal kezét, a Különben dühbe jövünk-et, és a Kincs, ami nincs-et. Persze további filmekre is tesznek utalásokat, töménytelen mennyiségben. Ettől függetlenül szép, kerek egész storyt kapunk.

Legyen bármennyire tökéletes Bud Spencer életműve, azért a játékába kerültek apró hibák. A vége felé, ahogy a szigetre érünk a nehézség hatványozottan megnő. Egészen addig simán haladunk, de ott elég komoly falba ütközünk. Nincs meg az a megfelelő nehézségi görbe amit megszokhatunk már. A másik nagy probléma a hosszúság. Könnyű, akár három órán belül is végig lehet menni rajta. Igaz, ha az összes trófeát megakarjuk szerezni, akkor az jóval több idő, de a nettó mennyiségen ez nem változtat. Több játékos rész is található a játékban, ami elvárható ettől a stílustól, viszont a kanapéra korlátozódik. De ha jól tudom Hamachival megoldható a probléma. A chakpoint rendszer is csinál néha furcsaságokat. Volt, hogy teljesen a pálya elejére rakott vissza, de előfordul az is, hogy csak az akadály elé. De nem ezek a legfájóbb dolgok, hanem az ára, ami a 20 eurót verdesi. 




A hibák, hiányosságok ellenére mégis tudom ajánlani a játékot, mert átjárja a hangulat, ami a Bud Spencer korszakot jellemezi. Épp ezért minden rajongónak kötelező beszerezni a játékot. Mások meg várjanak egy picit, hogy normalizálódjon az ára. Én meg várom a folytatást, ami remélem hosszabb lesz és nem kell éveket várni rá.


Review score
9.0Szinte tökéletes adaptáció, érződik a szeretet és a tisztelet filmek iránt amik ihlet forrásként szolgálta. Az Online múltiviszont nagyon kéne.

Összes oldalmegjelenítés