TT Isle of Man - Teszt


A Man sziget, Anglia és Írország között található és az évenként megrendezett Isle of man Tourist Trophy motor versenyről híres. 1907 óta folyamatosan a naptár része és az egyik legnagyobb hagyománnyal és presztízzsel rendelkező kétkerekű megmérettetés a Földön. 1949 és 1977 között Moto Gp-t is rendeztek, csak a pálya veszélyessége miatt megugrott halálozások száma, ezért befejezték a rendezését. 110 év alatt eddig összesen 255 motoros lelte a halálát, valaki edzés, más futam közben, így nem is meglepő, hogy minden újoncnak végrendeletet kell írnia és a dög cédula elkészítése és hordása is kötelező. Veszély ellenére, mégis minden év májusának végén, elkezdődik Isle of Man TT, és hét gép osztályban mérik össze erejüket és teszik kockára az életüket. Így nem kis fába vágta a fejszéjét Kylotonn Racing Games, Tisztelettel kell báni az alappal, ráadásnak az pálya izgalmát és a fesztivál hangulatát is vissza kell tudniuk adni. Eddigi munkájuk a hivatalos WRC széria volt. Évről-évre jobb lett, fejlődési tendencia érezhető. Ami jó ómen elsőre, viszont motorokkal soha nem foglalkoztak.



Első indításkor egy hangulatos intró fogad, igazán lelkesítő beszéddel, szép vágásokkal. Utána kapásból motorral ültetnek, ami én sose szeretek. Szívesebben kezdek a menüben barangolni. De nem gond, az Xbox One kontrollert azonnal felismerte, és az első kőr alatt, el is magyarázott mindent, mit látunk a képernyőt és melyik gomb mire való. Ami érdekes volt, hogy az első és a hátsó fék, két külön helyen van. Ilyen például nem nagyon volt a Moto GP játék sorozatban. Végre főmenü és az egyjátékos mód felé vettem az irányt. Itt ért az első nagy pofon. Összesen tizenegy pálya van az egész játékban, igaz az egyik a hatvan kilométeres Snaefell Mountain Course teljesen lézer szkennelve, amit szakaszonként is megtehetünk. A szakasz felosztással nem hangzik rosszul, de mikor a karrier módban huszadjára megyünk az egyik tíz kilométer hosszú körpályán, akkor elégé unalmassá válnak a dolgok. Motor választék viszont tisztességes, rengeteg gyártó megtalálható és ráadásnak a hivatalos TT motorok eredeti festéseivel, a supersport és a bike kategóriában. Az előbbiek 600 köp centisek, míg a sperbikeok 1000-et verdesik. Amik viszont nagyon hiányoznak, azok az oldalkocsisok, megérdemelték volna, hogy szerepeljenek a gyűjteményben, és pár történelmi kétkerekűt is el tudtam volna viselni extraként.



De hát ne akarjunk mindent, igaz? Itt van nekünk egy karrier mód. Ahol a név megadása, és a ruhánk kiválasztása után, meg is vehetjük az első motorunkat, ugyan azok a szponzorált verziók vannak mint amiket a quke race-be találunk. Nem kell támogatókat keresnünk mind a codemasters-es játékokban. Minden adott és fix, csak is a következő futamot tudjuk eldönteni mi legyen. Nincs motor fejlesztés, cicomázás és állítás, ruhánk is adott, minden pénzt amit szerzünk, majd csak a következő moci költhetjük el. Tartalom picit kopár, de semmi gond majd, remélhetőleg a motorozás elviszi a hátán az egészet. Háromféle futam van a játékban. Az egyik, mikor egyszerre többen indulunk. A másik keltőnél pedig egyesével van a rajt, mint a rally-ban, viszont itt, nem csak szakaszok vannak, hanem kör futamok. Egyébként az utóbbiak jobbak, mert ha itt összeérsz valakivel, akkor általában esés a vége. Kezdetben nagyon élvezetes a futamok, kis szűk utcák, gyors kanyarok váltják egymást, már már Dirt rally, dark souls hatása jön át, viszont pár óra után rájössz, hogy ez nem áll össze. Egyik nagy hiányosság, hogy nincs idő visszapörgetés és már hallom is, hogy ez milyen lúzer noob dolog, pedig az unalomba fulladást némileg megakadályozná. Általában három körösek a futamok még akkor, is mikor szakaszonként indítanak miket. Egy kör akár tíz kilométer is lehet. Így egy futam nettó 10 perc. Csak hogy, esni-kelni fogunk, néha indokolatlanul, mert mondjuk van valami a bug az útban, ami miatt eldobjuk a motort (komolyan mondom nyomvonalon mentem adott sebsebéggel, még is málnásba kerültem a maci mellé). Néha saját hibánkból, vagy csak azért mert szimplán hozzá értünk valakihez és máris repülünk. Ha pedig megtörténik vagy négyszer, akkor már is kezdhetjük elölről az egész futamot és megint ugyan azon a pályán megyünk, amin előzőleg is mentünk egy másik bajnokságban. Remélem most márt érthető miért garantált a unalomba hajlás. 




Grafikával viszont nincs nagy gond, hozza a kötelezőt, bugokat nem láttam, igaz statikus a látvány, nem szebb a Moto Gp-nél, mondjuk a 2015-nél. A nézők a sapkáikat mind egy helyen vették, egy leárazás folyamán. Sőt talán egy családfából is származnak. Ami viszont tetszetős az a műszerfal nézet, jó látni ahogy a plexi remeg és tényleg visszajön az, hogy 300km/h repesztünk, akár egy VR támogatást is eltudnék képzelni játék eme részéhez. Hagokat még annyi panasz se érheti mint a grafikát, menü zenéje kellemes, motorok, hangja is élethű hallani ahogy süvít a szél, hozzáad az élményhez. A játék fizikája viszont hát hagy némi kívánni valót maga után. Főként ahogy a motoros viselkedik a nyeregben, szó szerint egy testtartást tudd semmi többet. Nincs rásegítés mint a Mailstone morotos játékában, hogy ne essen el. Itt ha kibillensz akkor véged. Ezenkívül vannak még apró kellemetlenségek. Például a kontroller kikapcsol és vissza kapcsolod akkor a játékban nem veszi vissza az irányítást, vagy addig kiabál a zene míg a menübe nem érsz. A különálló fékeket szokni kell, és nem állíthatjuk a motoros testtartását, hogy előre vagy hátra dőljön, nincsen vissza játszás, nincsenek rendesen közölve az időeredmények futamok közben. Apróságok, de alapvető funkciók hiánya ez.



Minden alkalommal elég rossz száj ízzel lépek ki. Leginkább azért, mert sokkal jobb is lehetett volna. Annyi minden hiányzik, tartalom, funkciók, elszalasztott lehetőségek. Így épp, hogy megüti a tisztes iparosmunkát, de sok kellet volna még ahhoz, hogy maradéktalanul élvezhető legyen a termék. Jobb fizika, és érezhető fesztivál hangulat, mert nincsenek futamok előtt videók, és csak a rajtnál van közönség, pálya többi részénél nincsenek. Klasszikus motorok, több pálya, és idő visszapörgetés funkció jelenlére is nagyon indokolt. Egyedüli ami vigasztal, hogy ha lesz második rész akkor az sokkal jobb lesz, legalábbis a WRC tendenciát figyelembe véve. Mert a gárda fejlődő képes és ez volt az első próbálkozásuk ebben a stílusban.

Review score
 6.8Sok hiányossággal rendelkezik, de van benne potenciál. Snaefell Mountain Course-on végig repeszteni pedig tiszta élvezet. Akik élnek-hallnak a motorokért, azok kis leárazással bátran vegyék meg. Akik meg nem, azok kerüljék el, nem ezzel kedvelik meg a stílust.

Összes oldalmegjelenítés