Gravel - Teszt



Milestone, ma már egybeforrt az autó, motor sport játékakol. Minden évben több címmel jelentkezik. Van, hogy akár hárommal is. Persze néha rányomja a minőségre is a bélyegét ez a tömeg termelés. 2010 elején két fő licence szerepelt a repertoárjukban. Az egyik a WRC volt, nagyon lassú fejlődést mutatva, a másik Super Bike sorozat, amit később leváltott a MotoGP. Aztán a hivatalos rally világbajnokság jogai átkerültek a Bigban Interactive-hoz. Ma már 3 official szériával rendelkeznek. Az egyik már említett MotoGP, a másik kettőben a  motorcross bajnokságok világába látogathatunk. Az MXGP széria a hivatalos motokrossz világ bajnokságát mutatja be, idén jön a negyedik rész belőle. A másik ami már megjelent de új széria a Milestone életében az a Monster Energy Supercross, ez is mint a nevéből kiderült a krossz motorok világába visz minket, de itt a stadionokban történek a futamok, nem a szabadban. Mint látjátok nem éppen a fő profiljuk az autó versenyzés, sőt a cég történetének legjobb játékában is a két kerekűek vannak a középpontban a Ride 2 személyébe, de azért néha kiadnak egy-egy autós címet is, mint ahogy most a Gravelt.



 Kicsit visszatértek a rallyk világába, de nem csak WRC-k és régi group b kocsikat hozták magukkal, hanem a stadiumtrackak, Rallycross-ok is megtalálhatók a programba. De ne szaladjunk ennyire előre. Első irányunk az Off-road bajnokság lesz, ami az alapja az egész játéknak. Történet kimondottan nincs de átitatja az egészet a TV-Show hangulat. Ahogy elindítjuk a karriert egy igen "menő" műmájer videó fogad minek, ahol a széria legjobb pilótáit mutatják be. A célunk pedig az, hogy mind az őt rivális legyőzök fej-fej melletti párbaj során. Ahhoz, hogy lehetőségünk legyen kihívni őket, csillagokat kell szerezni. Minden egyes versenyen hármat lehet maximum, és ennek eléréséhez elég ha elsők vagyunk a futamon. Fejlődésünk viszont nem ezekhez kötöttek. Itt nincsen csapatunk, nem kell pénzt gyűjtenünk ahhoz, hogy autót vegyünk vagy fejlesszünk. Itt tapasztalati pontokat szerzünk, minden futam után, emelet a driftelés, teljes sebességgel haladás és egyéb hasonló manőverek után is szerzünk fejlődéshez szükséges pontokat, Amikkel új autókat, festéseket tudunk kinyitni.

Futamok nagyon is változatosak, tízen őt helyszínen zajlanak. Találunk köztük stadion futamokat, lesz lehetőségünk az óceán partja mentén romantikus sár dagasztásra, de van, hogy egy las vegasi speed cross pályán csapatunk. Emelet rengeted játék mód is vár ránk. Vannak a szokásos futamok, szakaszok vagy kör formájába. Van, hogy a legjobb idő eredményt kell elérni három kör alatt, de a személyes kedvencem, mikor szó szerint előttünk pörgeti ki a játék melyik táblát kell elütni, ha rosszat csapunk el, akkor lelassulunk, ha meg egyiket se akkor, vissza helyez eléjük. Ehhez még hozzá csapunk negyvenhat autót, akkor a változatosság garantált.



Eddig minden szép és jó lenne, a problémákkal hamar fogunk szembesülni. Először is maga fizika elég kezdetleges. Olyan mintha az autóknak nem lenne súlya. Nem érezni azt, hogy ezekben van erő, nincs nagy eltérés mondjuk egy Mini countryman rx és egy Suzuki Grand Vitara Country Corss között. Talajhoz való viszonyunk is inkább két oldalú, nem nagyon van eltérés aközött, hogy jégen, sárban vagy homokban megyünk. Valójában van az aszfalt és minden más. Az autók finomhangolására viszont van lehetőség, a menüben pedig részletes tájékoztatást kapunk arról, melyik állítás mit eredményez, de közepes nehézségi szinten nem éreztem szükségét. Emelet vannak vezetési segéltetek, mint a fékrásegítés, ideális ív (komolyan egy rally játékba minek) kipörgésgátló, és lehetőségünk van kiválasztani a törés mértékét, csak vizuális legyen, vagy fizikai hatással is meg legyen áldva. Mondjuk ütközések után, inkább olyan az autó mint egy dobozos ücsi benyomva. Igen még a lámpa is elformálódik. Persze ez egy arcade autós játék, minek és panaszkodok. De azért nem kéne hasonló fizikával megáldani egy ötven eurós játékot mint a Forza Horizon 3.



Sajnos a megjelenítésről sem tudok sok jót mondani. A környezet elégé szép, nagyon jól tükröződik a lámpák fénye a vízen sötétben. Maguk az autók megvalósítása, kinézete, részletei, annyira otromba, hogy rossz ránézni. Pedig mindegyiknek van egy tűrhető belsőnézete. Gépigény kissé elnagyolt részleteknek hála, nem magas pc legalább, részben ez az Unreal enginek is köszönhető. Azt hozzá kell tennem, úgy fest most használták ezt a motor először és még tanulgatják mik lehetnek a határai. Hangok jók minden autónak más duruzsolása van. Igaz nem csinálunk magunk alá tőle, mint a Projekt Cars-ba, de a kötelezőt hozza. A futamok előtt hallható narráció pedig hozza a show hangulatot, a zenével ellentétben. Azt azonnal kikapcsoltam, mert három perc után a monoton riffek lefárasztottak, és inkább Disturped-del hangolódtam a futamokra. Emelet ott vannak még a bugok. Volt, hogy kirepültem a pályáról és a gép visszarakott egy idő után, de én nyomtam egy idő visszapörgetést, aminek hatására a kocsi eltűnt, Menni tudtam és ütköztem is az ellenféllel de az autómat abszolút nem láttam. A másik kedvencem mikor összekoszolódik az kaszni és vízpart mellé érünk, ahol gyakorta felváltódik víz és a poros talaj, gyakorlatilag átmenet nélkül változott festés tisztasága.



Mivel Milestone játékról van szó, így a DLC-k sem hiányozhatnak Eddig öt prémium kiegészítő van bejelentve és abból kettő már megjelent. Az egyikben két Porshce található, a másik az Ice and Fire, tíz pályával gazdagítja az amúgy sem gyenge repertoárt. További dlc-k katonai járműveket buggikat és öt Wild Rush pályát fog hozni. De folyamatosan jönnek ingyenes autók is, eddig négy érkezett és használhatóak is.



Tudom elégé lehangoló képet festettem, ráadásnak a multi is olyan hallott mint az a környék amire négy atomot dobtak. Mindenhol közepes hanyag megvalósítással találkozni. Átvezetők inkább kínosak, pedig ha maguk a fejlesztők lennének a videókban még jó néven vettem volna. Zene is katasztrófa. Fizikai modellezés picivel jobb talán mint a Horizon 3-ban, pedig illene a Dirt első részének színvonalát elérni, sőt a grafikai szintjét is. Ennek ellenére még is jó néha elővenni, mert kelően változatos és szórakoztató tudd lenni. Egy fél órára jó kikapcsolódás, egy nehéz nap után.

Review score
 7.0Egy combosabb leárazás keretében tudom ajánlani, de ha kíváncsiak vagytok pontosabban mi vár rátok? Akkor ott a demó, azzal tisztában lesztek a látvánnyal és a fizikával. Ha elfogadjátok akkor tartalommal nem lesz bajotok.

Összes oldalmegjelenítés