Darwin Project - Early Access Teszt


Minden évnek megvannak a maga kis kedvenc stílusai. Voltak zombis, kártyás játékok tömegtermelésben, de most úgy fest, hogy a battle royale műfaj lesz kifacsarva. Maga a fogalom 1999-ben került leginkább köztudatba, Koushun Takami író által, amikor kiadta Battle Royale című 666 oldalas regényét. 2006-ban megjelent magyarul is az Ulpius-ház gondozásába. Igaz, maga a könyv nagy siker lett, de 2000-re filmet is csináltak belőle japánban, amely kultusz státuszt ért el és meglett a maga rajongói tábora, de globálisan nem lett népszerű. Aztán jött az Éhezők Viadala, a többit már tudjuk. 2008-ban a könyv még nem mozgatta meg a világot, ám a film megjelenése igen, és hatással volt a játékpiacra is. A recept nem bonyolult. Egy zárt területre ledobnak pár embert, egy szál gatyában és a pályán elszórva találhatnak felszerelést, melyek segítségével egyedüliként életbe kell maradni az arénában. Maga a stílus váza nem ad sok variációs lehetőséget, de a körítésen rengeteg változót lehet eszközölni. Ebbe a feltörekvő zsánerbe szeretne belépni a kanadai Scavenger Studio.

A csapatot 2015-ben alapították és egészen a tavalyi E3-ig nem lehetett hallani felőlük, amíg a Microsoft konferencia keretén belül be nem mutatták a Darwin Projectet. A huszonhárom főt számláló csapat egy nagyon hangulatos videót közölt, mely rajzfilmszerű túlélőjátékot vetített előre, sok részletet viszont nem tudtunk meg a projektről. Első gondolatom az volt, hogy még egy csöpp a tengerbe, mely már lassan el is van telítődve és hogy mitől lesz ez különb a zsáner nagyjaitól, miért érdemes elővenni a két nagyágyú mellett?



Az első furcsaság, amikor elindítjuk az első mérkőzést, hogy nem száz vagy annál több játékost felvonultató játszmák vannak, hanem csak tízen esünk egymásnak, plusz egy játék rendező (erről később), ami jó döntés a Scavenger szempontjából. Gyorsan találunk meccset, nem kell akkora szerverparkot fenntartani, logikus és ésszerű lépés. Természetesen a pályát is, szintén ehhez a játékos mennyiséghez optimalizáltak. De hogyan is zajlik egy kör és mitől is lesz izgalmas egy tíz főt számláló battle royale? Mindenkit ledobnak a pálya egy-egy véletlenszerű pontjára. Nincs ejtőernyőzés, nincs területválasztás. Fegyverből is csak kettő van. (Na jó három, ha hógolyót is ideszámoljuk). Az egyik fegyver egy íj a másik pedig a balta. Minden mérkőzés három dologgal kell foglalkozunk, a lootolással, a hideggel és az ellenfelekkel. De haladjunk sorjában mert mindegyik dolog hordoz magában egy kis különlegességet.

Általában az ilyen típusú játéknál csupaszon kezdünk és a pályán kell összeszedni a felszerelésünket, itt viszont nem teljesen igaz ez a megközelítés, mert kezdetben minden fegyver a kezünkben lesz. Az alapanyagok, ami fa, bőr és elektronika, a kraftoláshoz kellenek. Néhol ládákat is találunk, amikben egészségügyi csomagot, egyéb speciális felszereléseket találhatunk, amiket más módon nem szerezhetünk be. A ruhánkat, csizmánkat és baltánkat is tudjuk fejleszteni, melyeket speciális tulajdonságokkal láthatunk el, de a nyilakat is nekünk kell legyártani, mert csak öt darabbal kezdünk és az nagyon kevés lesz. Az alapanyagok a fentiek mellett még csapdák előállítására is jók, akár medve vagy halálos ládát is előállíthatunk belőle. Az elektronika mely ha megjelenik, akkor eléggé felhívja magára a figyelmet és ugyanolyan fontossággal bír mint a Pubg dropja. Speciális képességek alapanyaga, védőpajzsot, teleportálási képességet szerezhetünk ezáltal.


Mint korábban írtam az ellenfelek mellett a hideg a másik nagy ellenfelünk, ami szintén egy érdekes színfoltja a játéknak. Az idő folyamán szépen lassan kihűlük és ezáltal fagyhalál közelébe kerülünk. Ez ellen pedig vagy csinálunk egy tűzrakást amit mindenki láthat majd és más is melegedhet mellette, de rakhatunk melléje csapdát, amibe könnyedén beleszalad a fagyoskodó egyén. De ha szerencsénk van akkor a ládákban találhatunk forróitalt is, ami szintén felmelegítheti a szívünket. A hógolyóval pedig a fagyhalálig dobálhatunk bárkit.

Viszont ha megvan a felszerelésünk, muníciónk, akkor jöhet az embervadászat. Annak ellenére, hogy csak tízen vagyunk, hamar lehet találkozni ellenféllel mivel plusz nyomokat is hagynak maguk után ha kivágtak egy fát, vagy meglőttük őket a nyíllal. Számomra pont a harc nem tetszett a játékban, mert hiába vannak tárgyak, felszerelések ahhoz, hogy embervadászat legyen, mikor így is úgy is párbajba csap át az egész. Egy fejlövéssel, vagy egy ütéssel nem lehet végezni senkivel. Nincs lopakodás, nincs settenkedés, mindig egy nyilazással kezdődik és ha kifogytunk akkor cséplésbe csap át az egész. Elveszik a taktika játékban, pedig megvannak hozzá szükséges eszközök, csak a harcnál elveszítik az értelmüket, mert csak addig segítenek, míg az első sebzést be nem visszük.

Viszont van még egy érdekes újítás a játékban, mégpedig a Game director mód, mely pár mérkőzés után nyílik meg. Valójában ő vezényli le a mérkőzést. Lát mindenkit a pályán, látja hol vannak a térképen a játékosok és masszívan beleszólhat a meccs alakulásába. Lezárhat végleg bizonyos területeket, mellyel összeterelheti a játékosokat. Elektronikát dobhat le egy területre, hogy összehozzon egy-két embert. Atomot dobhat le, hogy kiűzze az embereket valahonnan, de segíthet egy-egy játékosnak is akár az esélyek kiegyenlítése érdekében. Amit itt hiányoltam leginkább az a több kamerás megoldás, főként a végén. Jó lenne látni a játékosokat egyszerre tps nézetből, nem csak egyet-egyet, vagy mindenkit madártávlatból és jobban örültem volna több funkciónak és annak is ha láthatom a mérkőzés végén, hogy milyenre értékelték a munkámat.

Mint látjátok, az egésznek nagyon is tv show érzete van. Negyed óra hosszú maximum egy menet, pörgősek, gyorsak, folyamatosan megy a kergetőzés. De nincs az az izgalom, ami a Pubg mérkőzéseket jellemzi. Én örülnék, ha egy fejlövés azonnali halált okozna, vagy egy hardcore mód is megférhetne a mostani játékmenet mellet.

Technikai téren nem találkoztam problémával, az Unreal négyes engine szépen fut, zárt hatvan fps-el. A grafika a Fortniteot juttatja az ember eszébe. A hangokkal sincs kimondottan gond, mindennek jellegzetes zöreje van, viszont az alt+tabot nem mindig díjazza és fagyással honorálja, a shift+tabot pedig töltés közben meg nem engedélyezi. De minden gyorsan és flottul töltődik és laggal sem találkoztam.



Tizenöt eurós árral nyitott Steamen a Darwing Project, korai hozzáférés formájában. Technikailag nincs gond, egy pályát és két játék módot tartalmaz. Ez egy nagyon jó kezdet, stabil és jó ötletekkel van tele, érdekes megvalósításokkal. A játékmester mód nagyon jó és újszerű, ha csak pár perc kikapcsolódásra van idő, akkor is nagyon jó választás a program.

Sajnos a road map-et, amiben jegyzik mik várhatóak a rendes megjelenésig, nem találtam. Az egyik, ami biztos, mivel a játék menüjében jelzi is az érkezését, az a co-op mód, ahol majd, őt darab, két fős csapat eshet egymásnak majd. A másik, ami csak tipp részemről, a kozmetikai tárgyak érkezése. Mivel a menüben személyre szabhatjuk a karakterünket egy eléggé foghíjas a tartalom keretében, így nagy a valószínűsége a loot ládák érkezésének. Viszont aminek örülnék az a többféle pálya. Igaz ha havas rész elhagyjuk, akkor magával a kihűlés mechanikájával mit kezdenek majd vagy mit raknak a helyére, azt nem tudom. A fent vázolt hardcore mód ahol tényleg ember vadászat lenne, elférhetne a repertoárban, a többféle fegyverről nem is beszélve.

Hogy ajálom-e megvételre? Igazából nem tudom. Engem személy szerint zavar, hogy nem tudom mi várható a jövőben, de ami van az tényleg minőségi. Akinek picit is felkeltette az érdeklődését a játék, az nézzen meg pár videót. Egyénként nemrégiben rendeztek egy ötvenezer dollár összdíjazású bajnokságot Twitch-en pár streamerrel, ott meg lehet nézni hogyan is zajlik tényleg a mérkőzés.

-Adi86

Összes oldalmegjelenítés