Secret World Legends - Teszt


A napokban indult útjának minden idők egyik legnépesebb World of Darkness játéka, a The Secret World Free-to-Play verziója. Annak idején a TSW különlegességnek számított, mivel nem túl sok MMORPGben lehetett látni ennyire vegyes körítésű világot. Leginkább a Hellgate: London volt ehhez hasonló, ám ott sajnos a kiváló hangulata ellenére a játékmenet ütötte be a szöget a koporsóba (grindfesztből állt a játék). A Secret World annyival szerencsésebb volt ezügyben, hogy az elmúlt évek lappangó játékos bázisát a manapság trendinek mondható F2Pé válással sikerülhet meglendíteni. Az új kiadásban rengeteg új dolgot ígértek, ami meg is látszódik a játékon. Sokak szerint nem biztos, hogy jót fog tenni a TSWnek az átalakulás, de azok számára közlöm, hogy megérte, mivel sok tartalmat nyújt az új jövevényeknek a free verzió.



A történet a WoD világra jellemző vonásokat hordozza magában: az általunk ismert valóságot vegyíti az ősi maja, kelta, és egyéb mitológiai lényekkel, különféle szektákkal, titkos társaságokkal. A karakterünk elkészítése után egy rövid bevezető fogad minket, ahol emberünk az igazak álmát alussza, ám egy színesen villogó légy belerepül a szánkba, majd furcsa álmok sorozata veszi kezdetét. Itt derül ki, hogy hősünk jövőjét már régóta megjövendölték, és mentességet kínál a totális pusztítás elől az Ítélet Napján, cserébe hűséget kell fogadnia egy idősebb Istennek, eközben két angyal próbálja döntésre bírni karakterünket (egyikük az Isten elárulását akarja, a másik az erejének kihasználását). Az álomból felriadva megmagyarázhatatlan erők birtokába jut hősünk, és mindennapi élete romba dől emiatt. Bármit akar megérinteni, azonnal elrepíti, emiatt depressziós lesz, napokig bezárkózik, várva hogy valaki magyarázatot adjon neki. A napok múlásával sikerül erejét kordában tartania, amire mások is felfigyeltek, és a választott frakció küldöttje fog kopogtatni az ajtón, egy meghívóval hozzájuk. Kalandunk Londonban, Brooklynban vagy Szöulban fog folytatódni, ahol különféle próbákat kell teljesítenünk. Ezután a főhadiszálláson a felszerelés tréning elvégzésekor Solomon Island-ra küldenek minket, ahol hatalmas ködfelhő és élőholtak tömkelege járja az utcákat, feladatunk kideríteni, hogy ki okozta az egész incidenst.


A fejlesztők szerint a játék helyszíneit híres írók horror történeteinek alapjain nyugszik (pl. H.P. Lovecraft, Stephen King, stb.), így nem kell csalódnunk a látványban és a történetben sem. A TSW hangulatos világa rengeteg féle paranormális jelenséget mutat be a közönségnek, szerencsére ez a játék egyik erőssége. Egy nagy problémát tudnék felróni a játékkal kapcsolatban: a grafikája, ugyanis nem annyira szép már a mai MMOkhoz képest, de azért a hangulat és az atmoszféra kiválóan kompenzálja. Ha már az atmoszféránál tartunk, rengeteg féle városban, illetve természetfeletti helyen fogunk megfordulni, ami szerencsére a Free verzióban mindenki számára teljes egészében elérhetővé tették, vagyis az eddigi összes fejezetet végigjátszhatjuk. Az egyetlen limitáció a karakter slotokban rejlik (ami annyit jelent, hogy csak egy karaktert tudunk kreálni felhasználói fiókonként), avagy ha vásárolunk játékban elkölthető prémium kreditet, akkor mindenféle kozmetikai kinézeteket, boostokat, mountokat, plussz karakter slotokat, és még sok más csecse-becsét vásárolhatunk.


Játékelemeiben ugyanaz, mint az eredeti alkotás. Karakter generáláskor el kell döntenünk, hogy karakterünk milyen fegyvert preferál: közelharci (puszta kéz, pengék, kalapácsok), távolsági (pisztolyok, shotgunok, assault rifle) vagy mágia (elementalista, vér mágia, káosz). Külsőre jó pár vad arc festést tudunk beállítani emberünknek, amik egyaránt jól állnak férfinek és nőnek is. Amint az már említve lett, három féle frakció közül kell döntenünk, hogy kikhez akarunk csatlakozni:

  • Illuminátus: általában a színfalak mögött meghúzódó jellem illik hozzájuk, akik szeretik manipulálni a körülöttük levő környezetet.
  • Keresztesek: a már jól ismert középkori rend modernkori változata, annyi különbséggel, hogy sokkal lazábbak, de céljuk még mindig ugyanaz: megkaparintani a tudást a természetfeletti dolgokról.
  • Sárkányok: röviden-tömören a káosz urai, nem számít más nekik csak az, hogy ők legyenek azok, akik az eseményeket irányítják. Nem kegyelmeznek senkinek sem, és nem várnak el senkitől semmit, csak a káosz az, ami élteti őket.
Érdemes átgondolni a frakció választáskor, hogy hova szegődünk be, mivel a későbbiek folyamán képbe jönnek a deckek is, amik plussz képességeket fog adni, és a különféle deckek általában két bizonyos fegyvernemre fognak specializálódni (ugyanazon fegyvernem kombinációk megtalálhatóak mindhárom frakciónál, viszont a képességek összetétele már nem).



A nagy átalakulás elég sok mindent foglal magába. Legfőbbképp a Free-to-Playé való alakulása miatt lett Secret World Legends a TSW-ből, viszont a harc rendszert is átalakították egy minimálisat (legalábbis én nem láttam túl sok változást az előző verzióhoz képest), plussz menü pontok, pár felújított grafikai effektet is bekerült, a questeket is átalakították (ez annyit takar, hogy a fő küldetést automatikusan megadja a játék, így az új játékosoknak könnyebb dolguk lesz a tovább haladásban) és napi szinten ajándékokat kapnak a játékosok (ez is manapság trendi az MMOk között). Más dologban nem tér el. Egy fontos dolgot viszont kiemeltek, ami a régi játékosokra vonatkozik: azok, akiknek még megvan a TSWben a karakterük, még egy jó ideig (nem mondtak időpontot meddig üzemel a régi szerver) megmarad, és ha úgy tartja kedvünk, át transzferálhatjuk a régi karakterünkről az új szerverre az in-game storeból vásárolt dolgokat, viszont maga a karaktert (szint, itemek, stb.) nem lehet átvinni, mivel az egy teljesen új szerverről üzemel, és külön kliensként is működik.


Jelenleg a Legendset csak a játék hivatalos weboldalán keresztül tudjátok elérni (itt), de későbbiekben Steamre is felkerül, ami sokak számára kényelmesebb opciónak számít. Számomra a játék ugyanúgy élvezhető volt, nem tapasztaltam eget rengető különbséget játékmenetben a két verzió között, de a Free-to-Play üzleti modellje mindenképp kiegészítette a játék életét még jó pár évvel.

Review score
 8.3
A Legends nyújtotta plusszokkal sikerült újjá éleszteniük a fejlesztőknek a TSW -t. Akik szeretik a fantasy, dark atmoszférájú MMO -kat, azoknak mindenképp ki kell próbálniuk a Secret World Legends -t.

Összes oldalmegjelenítés