World of Warcraft: Legion - Teszt

Már megint azok a fránya démonok...

World of Warcraft. Ez a cím az olyan játékok közé tartozik, amit nem kell bemutatni, amiről mindenkit tud valamicskét, annak ellenére, hogy sosem próbálta ki. Egy legenda, ami képes igen erős ellenszenveket is kiváltani. Na nem akkorát, mint amit LoL vs. DOTA 2 fanok gyártanak, de mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki ellövi azt a poént, hogy: egyszer megpróbáltam WoW-ozni, de az elején megölt egy vaddisznó. Haha, nekik üzenem, ez már lejárt lemez és baromi unalmas. Mégis, minden ember, aki kicsit is foglalkozik játékokkal, biztosra veszem, hogy ha nem is szereti a szériát, vagy sérelmeznek egy halált egy ártatlan malaccal szemben, valami információt szerez az új kiegészítőről, hiszen ki az, aki kihagyná a jól megkomponált CGI intrót? Senki, és ez rendben is van. A World of Warcraft: Legion-re keresztelt új epizódja, már hónapok óta lázban tartja a világot. A szerencsésebbek élvezhették már a játék rejtelmeit a zárt béta során, de hivatalosan augusztus 30-tól, szóval egy hete érhető el a kaland.


A történet bonyolódik tovább, melynek gyökerei még mindig a Pandaria-ból indulnak. Ahogy Garrosh megkavarta az idő kerekét, Azeroth népének szembe kell néznie azokkal a fenyegetésekkel, amik Draenor-t szétszaggatták. Jelen esetben minden szál Gul'dan kezében fut össze, aki előszeretettel keveri a forró levest. Előkerül Sargeras neve, aki egy ősi titánból lett sötét isten, és munkásságai közé tartoznak a démonok és maga a fel energia is. Így újra összeáll a démoni légió, melynek egy célja, hogy tüzes hadjáratában felperzseljen mindent. Persze mi ezt nem akarjuk. Szerencsére mi sem vagyunk annyira védtelenek, hiszen a tudás hatalom, és mi tudjuk, hogy a Pillars of Creation-re keresztelt tárgyak nagyban tudnak segíteni a háború végkimenetelében. Természetesen ezekről a dolgokról a légiónak is van sejtése, ezért elkezdődik a versenyfutás a megszerzésükért. Maga a történet hű lenne egy igazi Trónok Harcra kötetre is, hiszen a Blizzard írói nem egy főkaraktert végeznek ki a történet során. Érdemes ezért előre egy halom zsebkendőt készíteni az egér mellé.


Kalandunk helye a Broken Isles, ami talán nevetségesnek fog tűnni, hiszen Azeroth térképére megint odasűrítettek egy új szigetcsoportot, de mentségére szolgáljon a játéknak, hogy ez már az eredeti rajzokon is ott volt, amikor még nem volt felfedezve Northrend sem, csak éppen sokkal kisebbnek volt ábrázolva. A World of Warcraft kiegészítők ismérve, hogy az előzőleg már többször leegyszerűsített játékmenetet még tovább egyszerűsítették, most viszont ellenkezőleg történtek a dolgok. Részben. A fő elemek bonyolódtak, amik leginkább a karakterünk testreszabásán látszik, ráadásul, a nagy Blizzard végre eljutott arra a szintre, hogy olyan elemeket emeljen át más játékokból, amik már mindenhol jól működnek. Erre a legjobb példa az, hogy a Broken Isles-en minden ellenfél és tárgy a saját szintünkhöz van finomítva. Ez azt jelenti, hogy nincsen kezdő terület és elhagyták a szinthez kötöttséget is, minden arányosan igazodik a karakterünkhöz. Szóval ha 103-as szintűek vagyunk, akkor akármelyik területen kalandozgatunk, persze egy kivétel van, ahová csak max szinten lehet menni, minden lény 103-as lesz és a szintünknek megfelelő erősségű tárgyakat találunk. Éppen ezért nincsen kezdőterület, hanem a lehetséges 4 közül el kell döntenünk, hogy melyiken kezdjük, illetve a későbbiekben folytatjuk a támadást.


De minden előzetesen az artifact fegyverünk megszerzésével kezdődik, ami talán a játék legkülönlegesebb része. Az összes osztálynak és ezek után minden specializálódásnak van egy különleges fegyvere, amit a játék elején egy igen hangulatos küldetéssorozatban tudunk megszerezni. A Legion pedig úgy van kitalálva, hogy később nem fogunk fegyvereket vagy pajzsokat találni, hanem ezeket az artifact-okat kell továbbfejlesztenünk. Találunk majd olyan tárgyakat, amik az artifact power-t növelik, és minél több ilyen erők van, annál több passzív képességet, perk-et tudunk kirakni a fegyverünknek, amikkel egyébként az item level-t is növelhetjük. A lényeg tehát, hogy  nem lesznek új fegyverek, mindenki az elején megkapja az osztályához és a specializálódásához a legmegfelelőbbet és onnan már csak fejleszteni kell. Kicsit kétélű kard ez a rendszer, hiszen így nincs lehetőségünk cserélgetni őket, csak a kinézetét változtathatjuk. Minden artifact fegyverzetnek 4 különféle skin-je van, amik az osztályküldetések során válnak elérhetővé, valamint 4 színt is választhatunk nekik, ezen felül szabadon transmogolhatjuk őket, de ha a shadow priest-nek botot akarnák rakni, vagy a holy paladinnak pajzsot is kardot, erre már nem lesz lehetőségünk.


Sokak nem tetszését fejezte ki, amikor már nem is tudom melyik kiegészítőben, tán a Cataclysm-ban megerőszakolták és a végletekig lebutították a talent rendszert. Már csak 15 szintenként oszthattunk el 1 pontot és 3 szinte teljesen felesleges képesség közül választhattunk. Persze voltak olyan szintek, ahol kicsit gondolkodni kellett, hogy melyikre érdemes rakni az adott specializálódásnak, de nem volt megterhelő. A Legion-ben viszont helyére került a rendszer és talán újra régi pompájában ragyog. Na még mindig nem 2 szintenként tudunk elosztani 1 pontot, hanem maradt a 15 szintes felállás, viszont sokkal kedvezőbb az, hogy a különböző specializálódásoknak teljesen más talent rendszereik vannak. Szóval a paladinnak van 3 alosztály, a proetcion ami ugye tank, a holy a gyógyító és a retribution ami sebző, de mind a 3-nak teljesen más talent rendszere van, sőt, az alap skillek közül, amiket az elmúlt évtizedben már megszokhattunk, van amelyik nem érhető el mindegyik  változatban. Ez utóbbi igaz minden más osztályra is. Én paladinnal játszom előszeretettel, ezért vele tudok példálkozni, hogy a buffot adó képességei nem érhető el holy-ban, ami érdekes, mert ott lenne leginkább indokolt. De hogy még tovább bonyolódjon a dolog, elérhető egy honor rendszer, ami a PvP győzelmek alapján növelhető és egy vadonatúj talentrendszert nyit meg. Ez ugyan csak PvP zónákban használható, de úgyszintén különböző képességeket jelent, és egy plusz dolog, amit érdemes kifarmolni, és így talán csábítóbb lesz ez a játékstílus is.


Na de nézzük mi egyszerűsödött, mert ilyen is van bőven. Rögtön ott van az glyph ügy. Ezekkel ugye a varázslatainkat tudtuk picit módosítani. Szinte teljesen eltűntek. Már nincsen glyph könyvünk, ahol válogattathatnánk a beállításokból, hanem minden osztálynak nagyjából 4-5 lehetősége van, de ezek is olyan passzív képességek, minthogy a shadow priest-nél a petek is megkapják az árnyék formát, vagy a paladinnak világít a lova. Ezenkívül a Draenor egyik legnagyobb és szerintem legjobb dolga, a Garrison és a Shipyard, ahol ugye egy egész helyőrséget tartottunk fent, fejlesztettük az épületeket és ebből király dolgokat kaptunk, szintén eltűnt. Helyette van egy class hall, ami azt jelenti, hogy az osztályunknak van egy olyan helysége, ahol minden ugyan olyan karakter, lényegtelen, hogy hordás vagy allis, megtalálható és itt minimális, a Garrisonhoz képest eltörpülő lehetőségeink vannak. Egyszerűen csak osztagokat tudunk gyártani és járőrözni küldeni őket. Az erősebb karaktereket is az osztályunk küldetéseiből is szerezzük meg, amit azt jelenti, hogy limitáltak, ráadásul csak szintet lépnek, míg az előző kiegészítőben nekik is oda kellett figyelni, hogy milyen item level-lel vannak megáldva.


A Broken Isles viszont nagyon remek helyre sikerült. 4+1 területével számtalan új küldetés és achievement vált elérhetővé, melyek alatt sokszor leszünk szomorúak, de vicces pillanatok is várnak ránk. Minden zónán belül vannak bónusz objektívek, ezeket a térkép is jelzi keresztbe tett kardok ikonnal. Ez tulajdonképpen egy küldetés, annyi különbséggel, hogy a kritériuma sokkal nagyobb az átlagnál. Olykor 30 lényt kell leölni, ami viszonylag sokáig tart, főleg a kiegészítő elején, mikor hemzsegnek a játékosok a területen. Megéri viszont foglalkozni vele, mivel körülbelül hatszor annyi XP-t és goldot kapunk belőle, mint egy átlagos questből. Sok rejtett tárgy van eldugva észrevehetetlen helyekre, barlangokban vagy fák mögött, érdemes odafigyelni, mert ezek bizony nem kevés jót tartogatnak nekünk. Nagyon sok rare elite van, amiknek az a különlegességük, hogy igen kicsi a respawn idejük, tehát ha le is késünk a harcról, 1-2 perc és újra ott találjuk, viszont nem lehet a végtelenbe ölni ezeket, hiszen ha végeztünk vele, a következő alkalomnál már csak sima mob lesz belőle és abszolút semmilyen lootot nem fog adni. Egyébként goldot, artifact power növelő tárgyakat és páncélt dobhatnak leginkább, de nem ritka a toy vagy a non-combat pet sem.


A végjáték jelenleg a tárgyaink fejlesztése, hiszen a raid content első része csak egy hét múlva lesz elérhető, de egyelőre a mostani dungeon rendszer is megteszi. 12 dungeon áll rendelkezésünkre, ami egy kiegészítőhöz képest nagyon sok, ráadásul a 7.1-es patch hozza nekünk még a Karazhan-t is. Ezek az 5 fős insták egyelőre rémálom szerűek heroic-ban, de még a normal is megdolgoztatja az embert. Nem mindegyik borzalmasan nehéz, de van olyan boss, amit izzadva tudtam kihealelni. Ezenkívül vannak még world quest-ek, amik akkor válnak elérhetővé, ha minden Legion frakcióval elértük a friendly szintet. Ezek a küldetések nem instance alapúak, hanem a térképen elszórva találhatóak, viszont max szintű eliteket kell ölni, szóval az 5 fős csapatok indokoltak. És persze ott van az új faj, a Demon Hunter, akiket maga Illidan kovácsol ki. Nekik az érdekességük, hogy csak elfek lehetnek, és összesen kettő darab specializálódásuk van: egy tank és egy sebző. Heroic class, ami annyit tesz, hogy instant 100-on kezdenek, persze előtte egy rövid küldetéssorozatot meg kell csinálni, hogy megismerjük őket.



A World of Warcraft: Legion talán történetileg a legepikusabb lesz, hiszen borzalmasan nagy veszedelem fenyegeti most Azeroth világát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy megannyi barát és hős adta már életét a jobb ügyért, de megnyugodhattok, a mi karakterünk biztos a győztesek oldalán fog állni, de ehhez nagyon sok raid áll még előttünk. A széria fáradságát kicsit mutatja, hogy a Draenor nem húzta ki 2 évig, ellenben a Legion olyan újításokat tartalmaz, hogy a játékosok száma régen nem volt már ilyen magas. Lehet ez lesz az a kiegészítő, ami helyreállítja a WoW fényét, ami egyébként is borzalmasan erős, de tény, hogy már nem vakító. Minden esély meg van rá, hogy a kezdeti sikert fenntartsa és én nagyon remélem, hogy sikerül is. Ha kedvet kaptatok akkor éljetek a starter edition lehetőségével, amivel ingyen kipróbálhatjátok a Warcraft világát egészen 20-as szintig, de ha veteránok vagytok és azon morfondíroztok, hogy ezek után beruházzatok-e a Legion-re, akkor naná! Hajrá gyerünk most!

Review score
 9.3
Sosem kellett csalódnunk a Blizzard egy játékában sem, és ez most is így van. A Legion méltó folytatása a szériának és kiváltképp nagy figyelmet igényel, hiszen hosszú idő után először olyan újításokat hozott be, amik nem egyszerűsítik, hanem bonyolítják a játékmenetet. A történet még mindig lebilincselő, talán ez lesz a legepikusabb epizód a World of Warcraft történelmében.

Összes oldalmegjelenítés