Farm Expert 2017 - Teszt



Egyszer régen valaki, elment szántani...


A mezőgazdasági szimulátorok már egy jó ideje itt vannak közöttünk, s habár átütő sikernek eddig egyik sem volt nevezhető, a maguk vevőkörét mindig megtalálták és úgy tűnik, van is rájuk igény: még ha rétegjátékok is. Az ezek közül leghíresebbnek számító Farming Simulator sorozat is már évek óta fut, de emellett számos más próbálkozás is napvilágot látott. Egy hasonló vadhajtás a Farm Expert 2017 is.


Hogy mi a sorozat előélete, vagy ez-e a csapat első játéka, őszintén szólva nem tudom, mert nem is igazán követem nyomon az ilyen szimulátorok fejlődését, illetve már annyira telítődött velük a piac, hogy sokszor még egymástól is nehéz megkülönböztetni két ilyen játékot, így a más, hasonló kategóriában induló címekkel való összehasonlítás hanyagolnám is inkább. Koncentráljunk inkább a száraz tényekre: mit tud a Farm Expert, és amit tud, hogyan vitelezi ki, miként tálalja a játékosok elé. A játék kezdésként 4 különböző területet kínál fel, amely egymástól nem csak méretben eltérő, de azok környezete és időjárási viszonyai is mások. Kis extraként van, ahol több kezdőtőkével indulhatunk, máshol a gépparkunk nagyobb, de mindegyik pálya úgy van balanszolva, hogy ne rontson túlságosan sokat a játékélményen. Ennek fényében mindenki megfogja találni a maga számára leideálisabb kezdést. Innentől pedig kezdetét veheti a gazdaságunk menedzselése. Ismeretlensége ellenére a Farm Expert viszonylag széles alternatívákat kínál a karrierünk igazgatásához. A klasszikus, saját magunk által végzett művelés és betakarítás mellett sok különféle lehetőséget kínál fel a program. A szokásos megszántom, megtárcsázom, bevetem, vegyszerezem majd learatom procedúra a sztenderd itt is, amit az adott naptári év áprilisától kezdve szeptemberéig kell elvégeznünk. A mechanika igazán jól felépített, mert a játékbeli időt nem csak a valósághoz hűen tudjuk kalibrálni, de egész, illetve egyszerre több naptári napot is ugorhatunk, ami főleg akkor tud igazán hasznos lenni, ha gyorsan szeretnénk egy kis pénzhez jutni.


Sajnos a földművelés azért nem okoz igazán sok kihívást. Mármint persze, amint végigmentünk a kötelező procedúrákon, három alkalommal kell permeteznünk a földet a gyom, kártevők és gombák ellen, s az augusztusi aratás így máris garantált. Nincs olyan, hogy a vetés fele kimegy, a sok esőzés miatt tönkremegy, de még a piaci tényezőket sem kell szem előtt tartanunk. Persze valahol jó is, hogy ezt a fajta komplexitást kihagyták belőle, de üdítőként hatott volna a játékmenetnek. Így viszont hamar önismétlővé válik a játék és hát valljuk be: kinek van kedve ugyan ezt, kézzel elvégezni egymás után 5 nagyobb területű földön is? S itt jönnek a képbe a bérmunkások, akik egy kis pénzért cserébe mindennemű munkát elvégeznek a számunkra, így ránk gyakorlatilag csak a kész termék leadása vár a felvásárlónál, amivel minimálisra csökkenthető a tényleges játék aránya. Ez a megoldás nekem kifejezetten tetszett, mert őszintén bevallom, a harmadig föld felszánátsa után és marhára kezdtem unni az egészet, hiába szólt a háttérben valami zene, vagy podcast, az sem mentette meg az élményt. Persze nem csak haszonnövényeket, de ugyan úgy gyümölcsöket is termeszthetünk, amelyek értelemszerűen más gondozást igényelnek, de akár állatok tenyésztésével is foglalkozhatunk, igaz, azt is csak menüs kattintgatás formájában. De legalább lehet.


Farmunk fejlesztésére is megannyi lehetőségünk van. Építhetünk garázst, autómosót az eszközeink tisztán tartsa végett, karámokat az állatoknak, raktárat a termény és vetőmag tárolásához, silókat a különféle gabona típúsoknak és még megannyi mást. Nem számítottam rá, hogy egy ilyen, gyakorlatilag a semmiből előbukkanó játék ennyi mindenre figyel, de meg voltam lepve. A géppark fejlesztésére két módunk van: vehetünk gépeket és kiegészítőket használtan, olcsóbb áron, viszont a használt gép üzletekben a kínálat is kevesebb, mint ha újonnan vásárolnánk bármit is. Az árak egyébként nem húzósak, három, négy évnyi okos gazdálkodással könnyen beruházhatunk egy jobb pótkocsira, vagy combosabb traktorra, így viszonylag erősen érezhető az előrehaladás a játékban. Hogy meddig tart a motiváció, az már játékosfüggő, mert az évek egymás után pörögnek ugyan azzal a monotonitással, nem változik semmi sem, nincs célja a játéknak. Amint a birtokunkban van az összes felső kategóriás gép, kiegészítő és a mi tulajdonunkban áll minden felvásárolható föld, onnantól egy céltalan pénzfarmolássá válik az egész játék, de aki ebben leli örömét, nos... az jó helyen jár.


Meg kell dícsérnem a játék segítőkészségét, mert nem csak játék közben segíti a játékost állandóan, de a különböző termelési folyamatokat kicsi részletekre felbontva, oktató játékok keretein belül magyarázza el, amivel egy-másfél óra alatt könnyen elsajátítható az egész játékmechanika. Persze ezt is csak annak kell magyarázni, aki nincs benne ebben az egészben, szóval a falusi gyerekek előnyt élveznek. A grafika terén azért már neccesen teljesít a program. A gépek és a kiegészítők viszonylag okésnak tűnnek, de maga a környezet és az egész táj, az effektek elég csúnyák, nem felelnek meg a mai sztenderdeknek. Habár egy ilyen szimulátor játéknál azért soha nem is várunk csodákat, de talán ideje lenne már ezen továbblépni és kicsit technológiailag is fejlődni egy hangyafaszányit. Ezen kívül akadnak még itt olyan apróságok, hogy a traktor valamilyen furcsa módon hepe-hupán közlekedik még közúton is, egy pótkocsit vontatva is lazán oldalraborul a több tonnás traktorunk, néhány játékelem véletlenszerűen bebugol, vagy az egyik számomra legnagyobb probléma, hogy sehogy sem lehet visszajutni a főmenübe. Ha be szeretnénk fejezni az aktuális játékot, muszáj vagyunk kilépni az egészből. A magyar fordítás elég gány munka, sokszor google fordítós után érzete van és rengeteg helyen egybefolynak a szövegek, amitől olvashatatlanná válik az egész, de ahogy olvastam nem csak a mi nyelvünk esetében vannak ilyen problémák, ami elég nagy szégyen.


Tudtam, hogy egyszer eljön az a nap, amikor leülök egy ilyen tematikájú játék elé, s habár nem gondoltam volna, hogy pont a Farm Expert 2017-re esik a választás, ez most mégis így alakult. Hiszem, hogy ennél jobban kivitelezett mezőgazdasági szimulátorok is léteznek, s talán a Techland közreműködésével készülő Pure Farming 17 ennél minőségibb alkotás lesz, azért ezt sem nevezném egy rossz játéknak. Kezdésnek talán nem is rossz kiindulópont.






Review score
 8Egy közepes erősségű nyolcast adok a Farm Expert 2017-nek, mert sokoldalú, vannak benne okos megoldások és egyáltalán nem egy rossz, vagy élvezhetetlen játék, még a hibái ellenére sem - amiket folyamatosan javítanaka fejlesztők, így talán érdemes esélyt adni neki.

Összes oldalmegjelenítés