Cossacks 3 - Teszt



Egy régi klasszikus újjáéledése...

A stratégia mint műfaj, habár nincs haldoklóban, manapság azért viszonylag kevés ezen témájú játékkal találkozni a piacon. Persze indie próbálkozások vannak, az általam legutóbb tesztelt Folk's Tale és Act of Aggression sem volt kifejezetten rossz játék, de a nagyobb hírnévvel rendelkező stúdiók mára már többnyire felhagytak egykori címek ápolgatásával, s ezért is hiányolok nagyon egy újabb Age of Empires játékot. Nos, a GSC Games World nem így tett, és idén elhozta nagynevű sorozatok legújabb tagját, a Cossacks 3-at.


Tartozom egy vallomással: Ezelőtt nem ismertem ezt a sorozatot, ami az én tekintetemben nem is igazán meglepő, hiszen én nagyon ritkán játszom stratégiai játékokkal. Így hát teljesen Cossacks "szűzként" vetettem bele magam a játékba és hagytam, hogy magával ragadjon. Sikerült-e neki? Nos, hát olyannyira nem. Pedig a körítés maga egészen kecsegtető. Végre nem egy modern militarista korban játszódó játékot kaptunk, hanem visszatértünk 17-18. századba, amely a sorozat múltját tekintve nem is meglepő, de az elmúlt év játéktrendjeit alapul véve mindenesetre frissítő.


Annak ellenére, hogy a sorozat egyetlen darabjával sem játszottam még, mind a kezelőfelület, mind pedig a játékmechanika egész hamar elsajátíthatóvá vált számomra. Nagyban hasonlít az Age of játékokra, így nem is csoda, miért tudtam ilyen hamar belemélyedni. A legfontosabb cél, természetesen az ellenség leigázása előtt az, hogy a rendelkezésre álló nyersanyagokat megteremtsük magunknak, amelyek a fa, kő, vasérc, arany és szén. Ezekből természetesen új egységeket képezhetünk és fejleszthetjük azok felszereléseit. Mindezek mellett talán az egyik legfontosabb dolog a folyamatos ételutánpótlás, mivel seregeinknek és dolgozó munkásaink ellátásról percről-percre gondoskodnunk kell, és ha ebből kifogyunk, akkor bizony nagyon nagy pácban találhatjuk magunkat rövid időn belül. Persze ha egy bizonyos nyersanyagból túltermelünk azt könnyen a hasznunkra fordíthatjuk és egy piac kiépítése után szabadon kereskedhetünk bármilyen nyersanyagra, amiből éppen kifogyóban vagyunk. Tudjátok, csak a szokásos.


Maga a központi cél sem lett túlbonyolítva. Nagyon gyorsan fel kell húznunk kis, vagy nagy főhadiszállásunkat, képezni egy erős és egységes sereget, aztán odapörkölni az ellenségnek, mielőtt még ők állítanának be egy vednéglátás gyanánt. A kampány viszont már más tészta. Az addig tiszta sor, hogy minden pályának van egy maga kis kerettörténete, amelyben általában 2 vagy 3 nemzet harcol egymás ellen, ki-ki oldalán egy szövetségessel. Általában adott egy cél, hogy juss el ide, pusztítsd el azt az ellenséget, foglalj be X mennyiségű erődöt, de ez önmagában nem minden. A további célokra is figyelnünk kell. Például nem hagyhatjuk, hogy a vezérünk meghaljon a csata során, mert az azonnali vereséggel jár, vagy éppenséggel a munkásaink épségére kell odafigyelnünk és ehhez hasonló extra feladatok színesítik a játékot. Ez nem egy rossz rendszer, szerintem nagyban megdobja a játék hangulatát és egy plusz stratégiai réteget képez az egésznek. Az egyjátékos mód egyébként 6 kampányt tartalmaz, amelyek során összesen 12 nemzet et irányíthatunk. Ennek a teljesítésével elegendő órát el fogunk majd tölteni, így a játék tartalmi részére nem lehet panasz.


Grafikailag a Cossacks 3-nek nincs szégyenkezni valója, mert remekül fest minden környezeti elem, épület és egység, még közelről nézve is. A motor képességei is dicsérendőek, mert egy nagyobb egységet is zökkenésmentesen képes megjeleníteni, szóval egy nagyobb összecsapás során sem kell jelentős lassulásoktól tartanunk. A hangok és a zene rendben vannak, habár maguk az egységek nem beszélnek parancs kiadásakor, és a dialógusokat is megoldották egy egyszerű szövegdobozzal, ami szerintem 2016-ban egy kissé fura, bár nem eget rengető hiányosság. Nagyobb baj van viszont a mesterséges intelligenciával, ami sokszor nem hajlandó magától cselekedni, vagy dönteni, még akkor sem, ha az ellenséges csapatok egyébként 5 méterre az orruk előtt mészárolják le a közeli falu lakosságát. Az útvonalkereséssel szintén vannak problémák, egy nagyobb csapat több részre való szétszelése is komoly kihívást jelenthet, főleg azért, mert mindegyiküket külön kell istápolni, merre is haladjanak. Eleinte problémáim akadtak a különböző egységek kijelölésével is, hiszen nem teljesen volt egyértelmű számomra vizuálisan, mégis hány katonát irányítok valójában, és a mini térképre kattintva nem lehetett őket elküldeni egy távolibb pontra, muszáj voltam az egeret használva végigtekerni a térképen. Ezeket egyébként az időközben érkező frissítések kijavították, így panaszra nem lehet okom, de mégis frusztráló volt, hogyan is fordulhatnak elő ilyesmik egy ilyen játékban, amikor ezt már a lassan 20 éves stratégiák csípőből meg tudták oldani. Vannak még furcsa elemei a játéknak, amelyek kitapasztalása nagyon sok türelmet igényel, s egy idő után élményromboló is tud lenni, de ha ilyen tempóban foltozgatják a játékot, úgy gondolom nem lesz vele különösebb probléma.


Review score
 6.5Összességében a Cossacks 3 egy jó stratégiai játék, amely rengeteg tartalommal lett megtömve, de technikai oldalról elég nagy defektjei vannak jelenleg, ami komolyan élményromboló lehet. Jelen állapotában leginkább azoknak ajánlanám, akik nagy rajongói a sorozatnak, de aki csak egy remek stratégiára vágyik, az várjon még vele egy kicsit, amíg ki nem kupálódik a program.

Összes oldalmegjelenítés