The Culling - Előzetes

Vágytatok már egy Éhezők viadala játékra? Na, most itt van...

Na, ez egy igazi túlélő játék. Leginkább a Battle Royal-hoz tudnám hasonlítani, de mivel az nem annyira populáris, mint az Éhezők viadala, ezért maradjunk az utóbbinál. A The Culling lényege, hogy fiatal harcosok vagyunk és ledobnak minket egy meseszép trópusi arénába, ahol 20 perc alatt túl kell élnünk egy igazi nagy mészárlást. A játék abból áll, hogy a végén csak egy valaki lesz győztes, míg a többiek elhaláloznak. Ez több féleképpen is kinézhet: vagy megöljük őket, vagy megvárjuk míg egymást levadásszák, csapdákat állítunk, elbújunk és reménykedünk, hogy valamilyen balesett folytán öngyilkosságot követnek el, merthogy ez is gyakori. Rövid, gyors és izgalmas meccsek, ez a The Culling.


A játék megkezdése előtt érdemes a tutorialt megcsinálni, ahol megismerkedhetünk a mechanikával. Túlélős cuccról van szó, ami nem csak abban merül ki, hogy túl kell élnünk az arénát, hanem a mai modern és divatos alkotások sajátosságait is viseli. Ez azt jelenti, hogy rengeteg craftolási lehetőségünk van, ami azért fontos, mert a játék nem úgy kezdődik, hogy fegyverek ad a kezünkbe, hanem szépen lassan nekünk kell mindent megszereznünk és összeraknunk magunknak. Kőből és botból csapdákat vagy dárdákat készítünk vagy éppen nyilat és kötszereket. A játék elején tehát meg kell tanulnunk, hogy miből mi lesz, mert az a 20 perc az arénában 15 vérszomjas versenyző ellen, nem lesz elég, hogy mindenre rájöjjünk. A gyakorló feladatok pedig azon kívül, hogy segít megérteni a játék mechanikáját, irányba igazítanak minket, ugyanis ha készítünk egy versenyzőt, akit természetesen kozmetikailag testre tudunk szabni, el kell döntenünk, hogy milyen passzív képességre gyúrunk rá. A perks-szek közül kiválaszthatjuk, hogy melyik stílusra kapjunk bónuszokat: közelharc, távolságiharc, élet és stamina, védelemre vagy az offenzív elemekre.


Mindezek után jöhet végre a harc. Egy nagy arénában találjuk magunkat a dzsungel közepén. Mivel az elején csak a puszta öklünk áll rendelkezésünkre, értelmetlen lenne harcba kezdeni, ezért a legjobb barátunk a felfedezés. El kell indulnunk valamerre ebben a trópusi paradicsomban és keresgélnünk kell a földön botok és kövek után. De tényleg, a játék eleje ebből áll. Persze vannak építmények is a pályán, házak, ahol ládák és egyéb tároló alkalmatosságok vannak. Ezek jobb alapanyagokat és fegyvereket tartalmazhatnak, de a kérdés, hogy megéri-e kockáztatni a harcokat. A gyűjtögetés után felállíthatunk egy baromi durva csapdarendszert, amibe még a Predátor is belesétálna simán.


Persze a korán megszerzett erős fegyver döntő lehet az arénában. Arról nem is beszélve, hogy az idő elteltével, a ládák kinyitogatásával és nem mellesleg a gyilkosságokkal F.U.N.C.-ot kapunk, ami a játék fiktiív fizető eszköze. Ebből fedezhetjük a jobb tárgyak craftolását, illetve tölthetjük az életünket bizonyos állomásokon, de vannak olyan pontok a pályán, ahol például légi támogatást tudunk kérni, ha elegendő váltónk van. Ez persze nem légibombázást jelent, hanem egy drón hoz nekünk valamilyen ládát, amiben modern fegyver vagy kötszerek lehetnek. A játék egyik problémája az, hogy egyelőre csak egy térkép van benne, amit ha kiismerünk, könnyű csapdát állítani azoknak, akik újak. Persze early access-ről beszélünk, szóval ez valószínű változni fog. Felettébb mókásnak tartottam a balesetteket, hiszen olykor az ember magát robbantja fel, ha túl sokáig tartogatja a markában a dinamitot vagy a gránátot, de olyat is láttam, akit a saját csapdája végzett ki. Az aréna közepén van egy eredményjelző tábla, ahol a játék kiírja, hogy melyik játékos milyen körülmények között halt meg. Gáz, ha a neved mellett az aki megölt, ugyan csak a te neved.


A játékot játszhatjuk egymagunk vagy két fős csapatban, de a lényeg az, hogy mindenképpen csak online meccsek vannak. Amit én nehezményezek, nem vagyok nagy PvP fan, sosem bíztam az mmr-ben. Viszont pozitív dolog, hogy a team fight-ban nem szükséges baráttal join-olnunk a meccsre, mert a gép összerak minket mással is, aki szintén egyedül csatlakozott be. Van egy kommentátor, aki folyamatosan közvetíti a játék nagyobb eseményeit, így még inkább egy Éhezők viadala az egész. Jó móka, meg minden, de handicap-pel indul az, aki nem ismeri a pálya felépítését. Az épületekben sokszor vannak eldugva jó cuccok, és ha valaki nem tudja, hogy merre keresse, akkor könnyen lehet, hogy amíg mi bottal vagyunk felfegyverkezve, a tapasztaltabbak már láncfűrésszel jönnek. És miért küzdünk? Természetesen kozmetikai nyereményekért. Színes haj, több ruha. Persze a The Culling lényege a gyors harc és a túlélés.



A Xaviant Games egy jó kis játékot rakott nekünk össze, ami egyelőre early access állapotban van, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Egyedüli hibája talán a kevés térkép, amit bizonyára korrigálnak majd, de a mechanika addig is kárpótol minket. Szóval irány a dzsungel, 20 percetek van, vajon életben tudtok addig maradni? Ha erre a kérdésre keresitek a választ, uzsgyi a Steam és próbáljátok ki! Egyébként nem is drága cucc.

Összes oldalmegjelenítés