Verdun - HG Interjú


Kérdez-felelek a Verdun készítőivel...

A nagy sikernek örvendő Verdunt már mi is leteszteltük, és természetesen nem kellett csalódnunk benne. Ezen felbuzdulva tettünk fel néhány kérdést a fejlesztőcsapat felé, melyekre készségesen válaszoltak:

HG: Mi inspirált titeket a játék elkészítésekor?

BlackMill Games: A csapatunk egyik tagja ellátogatott Verdun-ba, amikor még kicsi volt és remek élményekkel gazdagodott. Néhány barátunknak (akik egy kis régészeti kutatást is végeztek) pedig szintén van házuk Verdun közelében, ahová néha kilátogatnak. Verdunban a mai napig nyoma van a háborúnak, van, hogy fegyverek, gránátok, sőt, még csontok is kerülnek elő a földből. Ez nagyon megfogott minket és megpróbáltuk ezt a lehető legjobban újraalkotni egy tiszteletreméltó módon, többjátékos formába öntve. Továbbá néhány fénykép megnézése, vagy egy érdekes történet elolvasása már önmagában arra ösztönöz, hogy újraalkosd a helyszínt egy játékon belül és megpróbálj a lehető leghitelesebb maradni a történelemhez. Egy másik inspiráló faktor a közösség visszajelzése, amely elképesztő volt és tovább ösztönzött minket. 

HG: Mi volt a fő cél, amit el akartatok érni a Verdunnal?

BlackMill Games: A Verdun készítése folyamán a fő célunk az első világháború eseményeinek újraalkotása volt és hogy azt jól csináljuk. Egy mindent átfogó első világháborús élményt akartunk megalkotni, amely játékélményben is magával ragadó és számtalan történelmi tartalmat is biztosít. Másodszor, fontos volt számunkra, hogy egy egyedi játékot alkossunk és be is fejezzük azt, nem úgy, mint a legtöbb stúdió, akik el sem jutnak a játékuk befejezéséig és bizonyára nem egy jelentős nagyságú többjátékos FPS a céluk. Szerettünk volna létrehozni egy király közösségi élményt, amely mindemellett tartalmaz egy átfogó osztag rendszert is, ami szintén a játék része. 

HG: Miért az első világháborút választottátok témaként?

BlackMill Games: A csapat nagyon vonzódik a téma iránt, mint már említettük, és többször jártunk is a helyszínen. Az Első Világháború jó pár egyedi vonással rendelkezik, amely mind ezidáig nem volt kihasználva egyetlen realisztikus FPS-ben sem, kivéve persze néhány kisebb modifikációt. Ez remek lehetőséget nyújtott számunkra, hogy álmainkat megvalósítsuk. 








HG: Mennyire volt nehéz megalkotni a fegyvereket? (modellezés, hangrögzítés)

BlackMill Games: Ez nagyban múlott magukon a fegyvereken is. Néhánynál nehezebb volt a munka, mint a többinél. Egyes fegyverekhez találtunk konkrét építési terveket is, így ezeket könnyebb volt megcsinálni, de másoknál sokkal nehezebb volt viszonyítási alapot találni. Főleg a kicsi darabok, például a retesz rész megalkotása kifejezetten nehéz volt. A hangok esetében még ennél is nehezebb dolgunk volt, mivel nehéz hozzájutni az 1. Világháborús fegyverekhez és a mi országunkban nem szabad csak úgy lövöldözni sem. Emiatt sok esetben videókat kellett használnunk és hozzáigazítanunk a hangot. 

HG: Tervezitek-e további többjátékos módokkal bővíteni a játékot a jövőben?

BlackMill Games: Igen, legalább további 3 játékmóddal szeretnénk bővíteni a Verdunt. Jelenleg ez az egyik legnagyobb prioritása a fejlesztőcsapatnak. 

HG: Számíthatunk-e a jövőben egy rövidebb egyjátékos kampányra, vagy esetleg botok elleni mérkőzésre?

BlackMill Games: Vannak terveink a játékos vs. NPC módot illetően. Ez a játékmód remek 1. VH-s érzéssel fog szolgálni, ahol neked és az osztagodnak kell visszaverni a hullámokban érkező botokat, akik megpróbálják elfoglalni a lövészárkotokat. 








HG: Milyen mértékben befolyásolta a munkátokat az Early Access?

BlackMill Games: Az Early Access (Korai Hozzáférés) sokat segített a játék csiszolgatásában, hogy végül a játékosoknak megfelelő alakot öltsön. Sok dolgot kellett teszteltünk és az ezekre reflektáló azonnali visszajelzések segítettek mindezt tökéletesíteni. Ami minket illet, a másik nagy előnye az volt az Early Access programnak, hogy amíg folyt a fejlesztés, némi haszonra is szert tettünk, így tudtunk finanszírozni további szabadúszókat, felgyorsítva ezzel a fejlesztés sebességét. Összegségében az Early Access remek volt számunkra és rengeteg dicséretet kaptunk a játékosainktól a fejlesztés ezen szakaszában 

HG: Volt-e a fejlesztés során olyan ötlet, vagy már kész játékelem, amit a későbbiekben végül kihagytatok a játékból?

BlackMill Games: Valójában ennek a fordítottja igaz. A célunk a Verdun-nal mindig is kicsi volt, mivel mi is egy kicsi csapat voltunk. Az alapötletünk egy FPS megalkotása volt klasszikus játékmódokkal megspékelve, mindezt átültetve az 1. Világháborús helyszínre. De tudtuk, hogy ennyi nem elég a figyelem felkeltésre, ezért hozzáadtunk néhány különleges ”cuccot”, mint a Frontlines játékmód, az osztagrendszer és a Rifle Deathmatch. 








HG: Mi miatt döntöttetek úgy, hogy a Unity motort használjátok a fejlesztéshez?

BlackMill Games: Először is nem akartuk az időnket vesztegetni egy saját motor megírásával. Ehelyett inkább a játék létrehozására koncentráltunk. Szóval még régen, amikor elkezdtük a fejlesztést, limitált választási lehetőség állt rendelkezésünkre: Unreal vagy Unity. A Unity licensze olcsó volt, amelyet csak egy alkalommal kellett kifizetnünk mindenféle jövőbeli limitálások nélkül, viszont az Unreal motor nagyon drága volt és még részesedést is kértek volna a játék eladásaiból. Mivel mi egy kicsi csapat vagyunk, akik nem rendelkeznek hatalmas anyagi háttérrel, rá voltunk kényszerülve a Unity használatára, viszont nem bántuk meg a döntésünket, mert jelentősen megkönnyítette a fejlesztést és rengeteget is fejlődött a motor, hogy felérjen a mai elvárásokhoz. Akkoriban az Unreal-el való munka sokkal nehezebb is volt , de mára a dolgok megváltoztak. Ha valamikor is új játék fejlesztésébe kezdünk, újra kivizsgáljuk a lehetőségeinket. Még az is lehet, hogy ránézünk a CryEngine-re is. 

HG: És az utolsó kérdésünk: Terveztek-e más játékot készíteni a Verdun után?

BlackMill Games: Jelenleg a Verdun fejlesztésére és a bővítésére koncentrálunk, mindaddig, amíg van érdeklődés a játék felé és elegendően játsszák. A megjelenéssel egy időben készítettünk egy céltervet, amelyet ITT találtok meg. Ezen megtekinthető mindazon ingyenes tartalom, amelyet a jövőben fogunk kiadni. Azután, ha a Verdun még mindig sikeres lesz, lehet készítünk néhány, az 1. Világháborúhoz hű kiegészítőt, mint például a Keleti és Déli front. Van még néhány remek és kreatív ötletünk, szóval egészen biztos, hogy a jövőben még fogunk más játékokat is fejleszteni.

Összes oldalmegjelenítés