FOLK TALE - ELŐZETES



A polgár Úrhoz, a Jenőhöz...

Ha városmenedzselős játékról beszélünk, szerintem legtöbbünknek akarva, akaratlanul a SimCity sorozat jut eszébe, vagy netán a nemrégiben megjelent és elég nagy sikernek örvendező Cities: Skylines. Hasonló ligában mozog a Folk Tale is, bár nem üti meg azt a mércét és nem is kíván akkora szeletet vágni magának a tortából, mint az előbb említett társai.


Érdekes utat járt be eddig a játék. A Steam adatlapját átböngészve észrevehetjük, hogy a megjelenés dátuma idestova 2 hét híján már 2 éve volt, de a játék még mindig az Early Access státuszban stagnál. Ezek alapján jogosan fejezhetjük ki aggodalmainkat, hogy de mégis miért? Mi a fenét ülnek rajta 2 éven át? Nos, ez valóban egy jó kérdés, utánanézve a dolgoknak nekem is csak annyit sikerült kiderítenem róla, hogy a fejlesztők menet közben a szkriptelt, történet alapú játékmenetet meg akarták változtatni egy sandbox alapú játékká, és ezen kívül azóta semmi plusz információt nem sikerült találnom.


Ez a játék egyik fő alappillére. Teljesen a játékos kezébe adja az irányítást, nem rendelkezik semmilyen történettel. A tutorial mapon való végigkattintgatás után az embernek hamar feltűnhet, hogy a fejlesztők sok helyről merítettek ötletet. Egyes játékelemek megegyeznek az Age of Empires sorozattal, de találunk olyan alkotórészeket is, amelyeket én személy szerint leginkább a Civilization sorozathoz hasonlítanék. Lényegében: ha röviden és tömören akarnám összefoglalni a játék lényegét, ez egy falu szimulátor. Nem kell egy egész városról gondoskodnunk, elég csak egy kisebb települést felépítenünk a normál méretű pályán és az ide érkező emberek felügyelete lesz a legfőbb dolgunk. Az ilyen alap dolgok, mint a nyersanyaggyűjtés, lakóházak és különböző létesítmények építése itt is mind-mind megtalálható. Külön kell kiképeznünk kovácsot, favágót, vadászt, de még olyan dolgokat is szem előtt kell tartanunk, mint a helyes táplálkozás és az általános jókedv fenntartása. Az építményeken belül indíthatunk különböző kutatásokat, ami segíti az adott iparág fejlődését, például a gyorsabb halászatot, vagy fafeldolgozást, és stb. Arra is külön ügyelnünk kell, hogy mindig legyen mit enniük az embereinknek, és változatosan táplálkozzanak a betegségek elkerülése érdekében. Ha ez nem lenne elég, akár személyenként külön-külön fel is ruházhatjuk őket különféle minőségű ruhákkal és páncélokkal. Egyszóval egy valóban részletes és aprólékos odafigyelést igényel a játék, amivel egész jól el lehet szórakozni.


De a problémák jelentős része sajnos a technikai oldalon áll. A fejlesztők úgy látszik még nem igazán sajátították el a Unity motor csínját-bínját. A töltési idők kínosan hosszúak és ilyenkor a játék nagyon instabillá is válik, egy-két egérkattintást követően teljesen kifagy a program. (Érdekes, hogy ez is csak leginkább a 64 bites rendszerrel rendelkező játékosoknál fordul elő) A falusiak nagyon sokszor nem hajlandóak elvégezni a számukra kiadott utasításokat, és olyan helyekre ragadnak be, ahol látszólag lenne elég szabad hely a továbbhaladáshoz. Ilyenkor manuálisan az egérrel kell istápolnunk őket, ami elég élményromboló. Ehhez hozzájön az is, hogy a GUI néhány eleme még most sem üzemel. Többek között említhetném a teljes térkép funkcióját, amit jelen álláspont szerint nem használhatunk. Nem tudjuk nyomon követni az éppen szabad falusiakat, állandóan pásztázni kell a térképen utánuk. A kamerakezelés kissé nehézkes és szaggatottan megy, még akkor is, ha alacsony beállítások mellett futtatjuk a játékot, cserébe viszont elég részletesen forgathatjuk a kameraszöget, és akár olyannyira is beközelíthetünk a játékba, mint ha egy FPS lenne az egész. A szinkronnal nincs gond, helyenként nekem túlzottan gyerekesnek is tűnt a falusiak megszólalásai. Bár ezt valóban így is tervezték, némi humorral megfűszerezve, ennek ellenére a játékot mégsem ajánlják gyerekeknek. Érdekes kombináció, bár az biztos, hogy hozzáad a mesés hangulathoz. A tutorialban lévő tanácsadó szinkronja pedig rendre csúszik körülbelül 5 másodpercet, mondjuk ez viszont nem annyira zavaró, de mégiscsak feltűnik az embernek játék közben. Szegről végre végül is ez is egy stratégiai játék, de aki AOE szintű csatákra számít, azt ki kell ábrándítsam. Az a baj, hogy a Folk Tale-ben rengeteg olyan apró dologra kell odafigyelnünk, amihez az átlagos játékosnak egy idő után nem lesz türelme, pontosan emiatt nem is akar majd hadsereget toborozni és befoglalni a különböző építményeket és dungeonokat. Pedig egy idő után rá leszünk kényszerülve, mert amilyen rohamtempóban építkeznünk kell, úgy fog fogyni a hely is az épületek számára, és ezért a harc elkerülhetetlen részévé válik a játéknak. Persze aki akar, az építhet saját pályát is a mellékelt pályaszerkesztővel, és egy probléma máris megoldva.


A sok negatív értékelés ellenére azt kell mondjam, nincs ezzel olyan nagy baj. Kis menedzselős, falugondozó játéknak már most is megfelel, bár aki összetettebb stratégiai élményre vágyik és nem szeretne leragadni ennél a szintnél, az lépjen át a Folk Tale-en, mert egész biztosan nem ez az a játék, amit keres. Persze sok hibája van még, ami javításra szorul, de már most is remekül el lehet szórakozni a játékkal, még ha csak néhány óra erejéig is. 

Hasonló játékok: Tropico Sorozat, Banished, Towns, Stronghold 3

Összes oldalmegjelenítés