Need for Speed World: Visszatekintő



Véget ért egy korszak...


Nos… ennyi volt. 5 év után végül bezárja a kapuit az Online Need for Speed: World (és mellette olyan EA-s Free2Play játékok, mint a Battlefield Heroes, Battlefield Play4Free és a FIFA World). Az évek óta tartó vergődés a végére ér, egy korszak zárul le. Egy korszak, ami sokkal fényesebben ragyogó csillag is lehetett volna, ha az Electronic Arts nem veszi félvállról a játékot úgy, mint ahogy azt a fő sorozattal is teszi már évek óta. Engedjétek meg, hogy ebben a cikkben visszatekintsek az elmúlt 5 évre és felidézzek néhány gondolatot, mert ennyit megérdemel ez a játék.


Talán kevesebben tudják, de az EA 2001-ben már megpróbálta meglovagolni az online NFS ötletet, kevés sikerrel. A főleg amerikai izomautókra építő játék nem volt hosszú életű, kiadását követően mindössze alig 2 évig üzemeltek a szerverek, mielőtt végleg lekapcsolták őket. Ezután a sorozat tovább bővült, jobb, még jobb és kevésbé jobb címekkel, de olyan rész, ami csakis az online mókára fókuszál, egészen 2010-ig nem jelent meg.


A Need for Speed: World (leánykori nevén World Online) sokat ígért és még kevesebbet sikerült ezekből az ígéretekből betartania. A fejlesztők hebegtek-habogtak, fűt-fát ígérgettek, melyek nagy részéből nem lett semmi. Már a rajt sem ment zökkenőmentesen, hiszen a beígért térkép (a Most Wanted Rockportja és a Carbon Palmonja együttvéve) sem volt még kész teljes egészében az induláskor. Habár ezt a hiányosságot hamar orvosolták, a jelentősebb tartalombővítésekre hosszú-hosszú ideig várnunk kellett. Persze új autók szinte minden héten jelentek meg, amelyeket eleinte csakis SpeedBoostért vásárolhattunk meg, (ez volt a játék pénzes tartalma) később viszont némi idő elteltével játékbeli pénzért is elérhetővé tettek a fejlesztők. Bár versenyek terén közel sem volt ilyen fényes a helyzet. A fent említett két játékból megismert összes körverseny és sprint szakaszvonalait átemelték, és a Free Roam rendőrös mókázáson kívül semmilyen más játékmód nem volt elérhető. Később megérkezett a csapatos szökésre és rongálásra specializálódott Team Escape nevezetű játékmód, ami még a játék aranykorában került be, de egy év elteltével az egész kezdett egyre lejjebb és lejjebb csúszni.


Mivel 2011-ben az EA ismét a Black Box-nak adta meg az esélyt, hogy utoljára még bizonyítsanak a The Run-nal, ezzel párhuzamosan a World fejlesztése háttérbe szorult. Ez meglátszott magán a tartalom hiányán is. Ebben az időciklusba leginkább csak új autók érkeztek a játékba, amelyeket a sorozat többi epizódjából emeltek át, hogy amíg stagnál a játék, legyen bevétel a World-ből is. És volt is. Rengetegen ugrottak rá rögtön az éjjeli frissítés után az új járművekre és ezt tudta az EA is, mert ezek után semmi mással sem törődtek, csak a fizetős tartalmak, vagyis az autók bővítésével. Ez a lista végül 157 különböző járműig duzzadt, amelyek nagy része több, speciális kiadást is tartalmazott, szintén SpeedBoostért árulva. Mivel a The Run elég nagy bukta lett, az EA berághatott, és szélnek eresztette az akkor 9 éve fennálló Black Box csapatát és ezzel megkezdték a World sírjának ásását is. Csak egy kicsit tovább tartott a pöcegödör kivájása, mint az vártuk.


2013-ban az újonnan verbuvált, ezelőtt főleg Need for Speed és Skate játékokon dolgozó egyénekből létrehozott Quicklime Games vette át a fejlesztést. Ez egy új reményt is jelenthetett volna, de sokan már ekkor elkezdték temetni a játékot. Teljesen jogosan. Habár a Quicklime-os idők alatt olyan módokkal bővült a játék, mint a gyorsulási versenyek, a napi teljesítésért jutalomban részesítő Treasure Hunt, megjelentek az erősebb alkatrészek, alapjaiban átformálták a skill rendszer, ez mégsem volt elég a játék népszerűségének fenntartásához. A játékosok száma rohamosan csökkent, a folyamatos hackertámadások és a csalók számának jelentős növekedése nagyon sokáig komoly problémát jelentett és sok borsot tört mind a játékosok, mind a fejlesztők orra alá. Végül aztán eljutottunk odáig, hogy a tavalyi évben már szinte nem is jött frissítés a játékhoz. Az egyetlen valamire is említendő változást a hackerek kipucolása jelentette.


Ami igazán szomorú ebben a történetben az az, hogy ha végignézzük a játék 5 éves pályafutását, megint az EA pénzéhségén lyukadunk ki. Ez a szaros vállalat semmiből sem tanul. Pedig a World-ben igazán komoly potenciál rejlett és rejlik a mai napig, ha gondos odafigyeléssel lett volna fejlesztve. A régi-új pályarészek hozzáadása, új versenymódok, folyamatosan bővülő autókínálat, részletesebb vizuális tuning és több szociális lehetőség mind-mind egy kiaknázatlan lehetőséget jelenthetett volna a játék számára, ami temérdek játékost vonzott volna. Odáig is elmerészkedek, hogy a Need for Speed: World a legkomolyabb, legjobb és legsikeresebb arcade autós MMO-vá nőhette volna ki magát, de nem… az EA inkább kihagyta ezt a ziccert a pénzéhsége miatt és akkor vágta le a tehenet, amikor az már nem adott elegendő tejet a családnak. Piszok ideges vagyok emiatt és talán ez volt az az utolsó csepp a pohárban, ami miatt mostanra már majdnem teljes egészében bojkottálom az EA-s játékokat. Szégyen és gyalázat.


Aki kimaradt a mókából, sajnos annak már nem is lesz lehetősége belekóstolni. Új profilokat már nem lehet regisztrálni, a SpeedBoost vásárlás lehetőségét a mai nap megszüntették, a szerverek pedig Július 14.-én végleg bezárják a kapuit. Jó volt az a 3 év, ami több, mint 1300 óra önfeledt és vidám szórakozást biztosított a számomra, és habár mindig is tudtam, hogy a mókának egyszer vége szakad, reméltem, hogy nem ilyen csúfos zárása lesz ennek az érának. Talán majd egy másik időben, másik recepttel, egy más gondolkodásmódú EA-vel az élen újra online vizekre evez a Need for Speed, de ez bizony nem a közeljövőben lesz.

Összes oldalmegjelenítés