Infinite Crisis - Teszt

Most akkor Joker legyen elsőnek, vagy Batman...

Infinite Crisis. Egy újabb MOBA játék, ami a napokban jelent meg ám ennél régebbre tehető a rajongók várakozása, ugyanis olyan hősök szerepelnek benne, melyeket azt hiszem mindenki elég jól ismer. A DC univerzum karakterei közül mazsolázhatunk és harcolhatunk ebben a free to play, azaz ingyenes játszható dologban. Kérdés: lehet egy játék rossz annak ellenére, hogy a mai kor legnépszerűbb stílusát használja és mindenki által kedvelt szereplők vannak benne? Hogy a viharban ne! Vajon az Infinite Crisis is ilyen lenne? Tartsatok velem pár sornyi kalandban és elmondom a véleményem, hogy milyen rejtelmeket tartogat nekünk a Warner új alkotása.


Nem mondanám pozitívumnak azt, hogy ingyenesen játszható, hiszen a MOBA stílusú játékoknak muszáj annak lennie, különben megbuknak. Persze így is van rá esély. Amint elkezdődik a móka lehetőségünk van egy nagyon nagyon nagyon hosszú tutorial végig játszására, ami egyébként hasznos több szempontból is. Egyrészt betekintést kapunk a játék menetébe, az újoncok belekóstolhatnak a MOBA stílus rejtelmeibe, valamint kapunk pár hőst, hogy később változatosan tudjunk majd játszani igazi ellenfelek ellen.


Noha az Infinite Crisis nem tartogat sok újdonságot a többi hasonló játék mellett, azért van itt pár apróság. A karaktereknek négy plusz egy passzív képessége van, amikre eloszthatjuk skill pontaikant szintlépésenként. Természetesen ehhez robotokat, vagyis minionokat kell ölni és jobb esetben hősöket is. Ami nagyon érdekes, hogy ha nem tudunk saját kezűleg kivégezni egy kegyencet, a megöléséért kapott pénz nem veszik el, mint mindenhol máshol, hanem elszóródik a csatatéren és fel tudjuk venni. Ez mondjuk valamivel kevesebbet ér, viszont osztódik azok között, akikkel együtt vagyunk a saját lane-ünkön.


A játék nagyon kezdeti állapotban van, úgy értem, kevés pálya található benne. Jelenleg háromból kettő ami aktív, egy sima 1v1 és egy 5v5 térkép, aminek az a különlegessége, hogy a 10 játékos ellenére csak 2 lane-en történik a csata. Mondjuk meg kell hagyni, hogy igen terebélyes a pálya és viszonylag nagy a jungle, ami egy igazi sikátoros részlet a városnyi csatatérből. Kicsit kiábrándító, hogy itt is robotokat kell ölni, de ez csak az én véleményem. Ami nagyon szembetűnőbb lehet a király hősöknél, meg a jó grafika mellett, az a hányadék kezelőfelület. Olyannyira zsúfolt az UI, hogy az valami borzalmas. Valaminek túl nagy értéke van, valaminek túl kicsi. Kövezzetek meg de szerintem rémes. Mikor nyomok egy tab-ot, hogy megnézzem az ellenfeleim milyen tárgyakat vásároltak, szinte hunyorognom kell, hogy lássam miről van szó, ez pedig időt vesz el és tudjuk, hogy a MOBA játékoknál minden egyes pillanat számít.


Ha már itt tartunk, szerencsére lehet tárgyakat venni a hősöknek és ezáltal fejleszteni és erősíteni őket. Mindenkinek van élete, akarata, ami gyakorlatilag a mana, valamint fizikális ereje és képesség ereje. Minden karakter más-más értékekből sebez és ez határozza meg, hogy milyen tárgyakat alakítunk ki nekik. Amit meg kell szokni, hogy itt nem tank vagy dps vagy support van, hanem olyan nyalánkságok, mint: bruiser, enforcer, marksman, blaster és controller. Persze ezek csak elnevezések, a valóságban az előbb említett három játékstílus keveredik ezek között.


Hát kell egy kis idő, még a gyakorlott játékosoknak is, hogy beleszokjanak az Infinite Crisis-be. Erre példa a rengeteg passzív képesség, amiket karaktertől független tudunk kiválasztani. Kettő ilyet vihetünk magunkkal a számosból, és ezeknek az a különlegességük, hogy valami bónusz dolgot adnak, viszont sok rajtuk a töltési idő. Nem idegen ez, láttunk már ilyet például a League of Legends-ben, viszont itt nagyon különbözőek. Persze meg vannak a klasszikusok, a teleport, a gyorsítás, a pajzs, de például itt kell kiválasztanunk azokat a képességeket is, amikkel a csapatunkat akarjuk segíteni. Így az őrszemek lerakását. Nagyon király dolog szerintem, hogy a pályán vannak mozdítható elemek, mint mondjuk egy autó, amit simán rá lehet dobni az ellenfelekre, viszont ehhez is egy előbb említett passzív képességet kell használnunk. E mellett magasabb accountszintnél erősítőket is kiválaszthatunk, az úgynevezett Amplifliers-eket, amik modokból és augmentációkból tevődnek össze. Ezek a modulok arra jók, hogy bizonyos képességet minimális százalékkal/ponttal feltudunk erősíteni.


Visszatérve a pályákra, a jungelen belül vannak különböző kontroll pontok, amiket elfoglalva erősebb robotokat tudunk kiküldeni harcolni a csatatérre. Ez igen hasznos abból a szempontból, hogy az ellenfelünk nehezebben öli le ezeket, így szakszóval pusholódik a lane, lehet menni ostromolni a turreteket. Ami nekem abszolút nem szimpatikus, az, hogy a vásárlás kapcsán nem kell hazatérnünk a bázisra, hanem elég csak a tornyunk alá sétálni és máris le lehet bonyolítani az üzletelést. Ez szerintem kicsit igazságtalan abban az esetben, ha alacsony életerővel kergetünk valakit, aztán az utolsó autoattack nem fogja megölni az ellenfelet, mert hopp bevesárolt egy kis védelmet és máris 1 élettel megússza az egészet.


Mint említettem a játék egyelőre elég kezdetleges, de már így is rengeteg hős áll rendelkezésünkre. Sőt, még gonoszok is. Említhetem itt Poison Ivy, Batman, Green Lantern, Robin és még sok egyebet, mind mind elérhető, akár többszörösen is. A DC univerzum olyan nagy, hogy ezek a szuperhősök már megannyi formában szerepeltek a képregényekben, így a fejlesztők azt találták ki, hogy természetesen mindenkihez van skin, amit pénzért megtudunk vásárolni, de egy karakternek több formáját is megalkották játszható hősnek. Így például van Batman, Gaslight Batman és Nightmare Batman. De van több alakja Green Lanternnek vagy éppen a Jokernek is. Személy szerint nem tudom eldönteni, hogy a játék elején ez jó ötlet vagy annyira nem. Kíváncsiak az emberek még plusz 2 másik Batmanre, vagy inkább játszanának másik kettő hőssel. Ezt mindenki döntse el maga.


Zeneileg és grafikailag azt gondolom nincs probléma, minden szempontból helytálló és jól optimalizált. A hősöket meg tudjuk venni a játék fiktív fizető eszközével, persze ezért jó sokat kell játszanunk, valamint igazi pénzért is. Viszont a különféle skineket csak utóbbiból tudjuk megszerezni. Ami vonzó lehet a későbbiekben is, hogy a különféle karakterek még pluszban szintet lépnek a harcok után így új lehetőségek nyílnak meg, érdemes tehát mindegyikkel játszani. Végezetül azt tudnám mondani, hogy az Infinite Crisis is csak egy MOBA a sok közül. Engem annyira nem ragadott meg, de a DC univerzummal kapcsolatban sokan elfogultak, még szerencse, hogy én utálom Superman-t. Ha választani lehet az ingyenes játékok között, akkor azt mondanám, hogy a DOTA 2 a legösszetettebb és legnehezebb, a League of Legends a legnépszerűbb és talán a legszórakoztatóbb, a SMITE a legkülönlegesebb, a Heroes of the Storm a leggyorsabb és a legkönnyebb és az Infinite Crisis, nos, nagyon szórakoztató és közepesen nehéz. Steam-en el tudjátok érni, mint említettem ingyen és a következő MOBA-rota epizód alanya is ez a játék lesz, szóval figyeljétek az oldalt, hamarosan érkezik a videó!

Pro:
+ DC hősök
+ Egy hősnek több alternatív fajtája is játszható
+ Friss közösség
+ Jó szinkronhangok

Kontra:
- Rémes kezelőfelület
- Kevés pálya

                                                                                                          --- Entomofob ---

Értékelés
8.5
Játékmenet:

Pici változtatások mellett a jól megszokott MOBA stílust kapjuk, persze kell idő a felfedezéséhez.
9
Hangulat: 

DC hősök, DC gonoszok, lerombolt város és robotok. Kérdés?
 8
Grafika: 

Nem egetverő, de tudjuk, hogy a MOBA-nak nem szabad az lennie, hiszen minden gépen el kell tudni futnia. Szerintem szép, jó effektek vannak benne, nem lehet rá rosszat mondani.
 8.5
Hangok: 

Hősies zene és remek szinkronhangok. Nagyon sokáig fog úgy játszani vele az ember, hogy nem teszi be a saját zenei válogatását alá.
8.5
Szavatosság:

Mint minden MOBA játéknál, így itt is a szavatosság elég magas. Van lehetőség a felhasználó fiók szintlépésére, a hősök szintlépésére és nem kevés időbe teleik, mire mindenkit kifarmolunk. És még nem beszéltem a PVP soha megunhatatlan mókájáról.
Review score
8.5
Az Infinite Crisis egy olyan MOBA játék, mely sajátos képességeivel sokáig maga elé tudja rögzíteni a felhasználót. Nem túl sok újdonságot tartalmaz az igaz, de ami más mint ahogy azt megszoktuk, az teljesen egyedi és élvezhető.


Összes oldalmegjelenítés