FIRE - TESZT



"Nem jó a tűzzel játszani." DEHOGYNEM!...


A logikai játékok jók. Főleg akkor, ha egy kis kreativitás is szorul beléjük. Tény, hogy a piac dugig van a különféle logikai játékokkal, és hogy a legtöbb független fejlesztő egy ilyen címmel próbál betörni és nevet szerezni magának, és ezzel nincs is semmi baj. Ma is egy hasonló kis alkotást fogok bemutatni, mely egyszerűen a Fire nevet kapta.


Az ilyen típusú játékok többsége nem is rendelkezik történettel, mert valljuk be: egyáltalán nincs rá szüksége. Ezzel a Fire is hasonlóan van. Nem történetet akar elmesélni, egyszerűen csak felvázolja azt az alapszituációt, hogy ősemberünknek valahogyan tüzet kell szereznie, ha visszaszeretne térni kicsiny falujába, ahonnan gondatlansága miatt kitiltották. Egy ”látomás” keretén belül pedig meg is tudjuk, miként hajtsuk végre feladatunkat.


Ami igazán tetszett ebben a játékban, az az egyszerűsége. Habár a játékban egy deka szöveg és szinkron sincs, mégis annyira jól képes kommunikálni a játékossal, hogy rögtön megértjük a mondanivalóját. Ez rendkívül jó dolog, mert így a fiatalabb korosztályhoz is sokkal könnyebben eljuthat a játék. A rendelkezésünkre álló 10 pálya meglehetősen szűkös, mégis bő tartalommal van ellátva, így könnyű kiigazodni rajta és nem is igényel nagy megerőltetést a végigjátszásuk. Vannak feladványok, ahol bizony gondolkozni kell, de pár perc után az ember mégis könnyedén rájön, mit is kell csinálnia. Ettől eltekintve sosem válik repetitívvé és a különböző fejtörők is mind-mind más játékelemen alapulnak, melyek megoldásához különféle trükkökre lesz szükségünk. Ehhez képest a helyszínek is elég változatosak. Habár legtöbbször csak őskori helyszíneken járunk, kilátogatunk a világűrbe is és egy pálya erejéig az időben is ugrálhatunk. Máskor pedig önmagunkat átváltoztatva egy másik élőlénnyé kell különböző feladatokat végrehajtanunk és kombinálnunk a siker érdekében. Zseniális húzás.


A játék képi világa egyszerű 2 dimenziós, rajzolt elemekből áll, ami igencsak szép és illik a játék környezetéhez. Mint említettem, szinkron nincs (ha a nyögdécseléseket nem számoljuk bele) viszont a zenék kifejezetten dallamosak. Képesek megragadni az embert és ezt még játékelemként is felhasználták. A baj csak az, hogy mindezek ellenére a Fire a maga szűkös 3 órájával nem nyújt hosszú távú szórakozást. Az is csak a legelső végigjátszás során nyújtható ki ennyire, amíg az ember még nem tudja, mivel is áll szemben. Többszöri nekifutásra ez a szám akár felezhető is, így az újrajátszás faktora a játéknak igen alacsony. Nagyon remélem, hogy valamilyen formában ki fog bővülni a játék.


Egy nyúlfarknyi játékról csak egy nyúlfarknyi élménybeszámolót lehet létrehozni, de ez ne tántorítson el senkit sem a vásárlástól. Aki sokallná érte a 10 eurót, annak talán igaza van, de egy feláras címke társaságában már igazán meggondolandó a vásárlás. Főleg, ha kicsi gyerek is van a családban, mert garantáltan ő is élvezné a játékot, némi segítség mellett.

Pro: 
+ Kommunikatív elemek nélkül is remekül működik
+ Okos és változatos fejtörők
+ Remek zene

Kontra: 
- Nagyon rövid


Értékelés
 9.5Játékmenet:

A fejtörők nagyon jók, nem túl nehezek és remekül kombinálták őket a készítők. Könnyen elsajátítható a játék.
 9.5 Hangulat: 

A többféle környezet és a játék primitívsége nagyon jól működik, ami képes a képernyő elé szegezni az embert.
 8Grafika: 

A grafika hozza az elvárható szintet, bár senki se számítson innovatív újításokra. Olykor nehéz egyes elemeket észrevenni, de ettől eltekintve nagyon rendben van.
 9Hangok: 

Szinkron nincs a játékban, viszont a zenék nagyon jók. Megalapozzák a játék hangulatát.
 7Szavatosság:

Sajnos a játék eső nekifutásra sem nyújt többet 3 óránál, ami nem bizonyul erős érvnek az újrajátszás mellett.
Review score
8.6Indie játékhoz képest ez egy valóban kiváló alkotás. a maga módján egyedi és újat mutat, de sajnos a jóból csak kevés jut. A műfaj szerelmesei mindenképpen tegyenek vele egy próbát!

Összes oldalmegjelenítés