ASTEROIDS: OUTPOST - ELŐZETES



Houston, egy kis baj van...


Még csak alig kezdtünk neki az évnek, máris feltudunk sorolni egy tucat olyan rebootot és más játék újragondolása alapján készített címet, amelyek már megjelentek, vagy az elkövetkezendő hetekben válnak elérhetővé. Például a 3 hét múlva esedékes Carmageddon: Reincarnation, vagy a Dungeon Keeper szellemi örökösének tekinthető War for the Overworld és a nemrégiben felkerült Asteroids Outpost is ezt a sort bővíti. A szebb napokat is megélt Atari mostanában a régi puskaporait lövöldözi elfele, sajnos ahogy látszik, inkább kevesebb, mint több sikerrel. (lásd: Alone in the Dark: Illumination) Van egy olyan sejtésem, hogy ebbe a sorba lassan, de biztosan beáll az új Asteroids is.


Aki valamennyire is komolyabban mozog a játékok világában, az biztos ismeri az Asteroids nevű csodát. Hogy az Outpost most ennek a 21. századi újragondolása lenne, vagy mellékága, az bizony egy elég jó kérdés, de felesleges is ezen agyalni. Játékmenetét tekintve egy fikarcnyiban sem hasonlít a megboldogult elődjéhez. Miután létrehoztuk a profilunkat és kiválasztottuk a nekünk megfelelő szervert, létrehozhatjuk saját bázisunkat, ami egy mindenes, fejlesztő szekcióból és meteoritokat lövöldöző ágyúból áll. A feladatunk pedig a meteorokból kinyerni a különféle nyersanyagokat, amelyekből építkezhetünk, vagy eladhatjuk az ásványokat pénzért, amiből fejlesztéseket vásárolhatunk. Éééééééés kifújt.


Azért ennyire mégsem egyszerű a helyzet. Az ágyú habár automatikusan is képes kilőni a felénk hulló kődarabokat, nyersanyagot csak akkor nyerhetünk ki belőlük, ha manuálisan robbantjuk szét őket. Így aztán megkezdődik a folyamatos oda-vissza rohangálás a bázisunk és a lelőtt meteoritok között. A kilőtt kövekből többféle nyersanyagot bányászhatunk ki, mint például alumínium, vas, titánium, arany, jég, stb… De hogy melyik meteoritból milyenféle nyersanyagot szedhetünk össze az teljesen véletlenszerű. És ezzel telik el az összesen 3 órát kitöltő játékidő. Lelövünk 4-5 meteort, kiszaladunk kibányászni őket, (mert ha sokáig állni hagyjuk őket akkor kevesebb nyersanyagot adnak) aztán visszafutunk a bázishoz némi oxigénért, megint lelövünk párat, visszaszaladunk kibányászni őket és így tovább egészen addig, amíg fel nem fejlesztettük teljesen a ruhánkat, oxigén palackunkat, jetpackünket és járművünket. Már ha az Upgrade menü hajlandó működni. Elég sokszor megesik az ellenkezője. Monoton, semmi élvezetes nincs benne hosszútávon és ez meglátszik a szerverek ürességén is.


Ezenfelül a játék tele van hibákkal. Tálcára egyáltalán nem lehet letenni a programot anélkül, hogy össze ne omlana, a szerver olykor hajlamos elfelejteni, hogy már kiépítettünk egy bázist és újra megépítteti a következő csatlakozásunkkor, a chat ablakból nem lehet visszatérni a játékba, ha a profilnevünk melletti kis nyílra kattintunk az összes eddig elért játékállásunkat elveszítjük, és még sok ehhez hasonló kellemetlenség övezi az egész játékot. Jelenleg nincs benne semmi olyan érdemi újítás, amiért azt mondanám, hogy ez akár egy remek túlélő, kraftolós, építkezős játékká nőheti ki magát. A többi játékos bázisára habár ellátogathatunk, de semmit nem kezdhetünk velük, és ha már a többieket említem, maximum csak legyilkolni tudjuk egymást, már ha éppenséggel sikerül is belefutnunk valakibe. Az anyagokkal nem kereskedhetünk, így egy járműpadot kimondottan nehéz megépíteni, ha már csak egy ritkább típusú fémből lenne szükségünk, de az valamiért nem hajlandó esni. Azt pedig végképp nem értem, hogy miért kell Online alapúnak lennie, amikor semmiféle interakció sem hajtható végre a többi játékossal a gyilkoláson kívül?


Az, hogy az Asteroids: Outpost még alpha előtti változatban van, az lerí a játékról, de hogy ezért bárkinek is megérné kiadni 30 eurót, (igen, jól olvastátok, nincs szó elgépelésről) na attól óva intenék mindenkit. Mint minden hasonló típusú játék esetében, én ebben is látom a potenciált, és néhány jó ötlet bevezetésével korrekt kis játékot lehetne összehozni belőle, de ez így ebben a formában nagyon kevés és nem működik. Kedves Atari, ezt nem szabadott volna ilyen formában elérhetővé tenni!

Hasonló játékok: The Repopulation, Perpetuum, Star Conflict

Összes oldalmegjelenítés