Victor Vran - Előzetes

Meglepően jó lett/lesz...


Itt van nekünk ez a Victor Vran, amit a talán ismert Haemimont Games alkotott. Nekik a produktumuk az Imperium Romanum meg a Tropico jó néhány része. Egyébként a srácok bulgárok. Szóval most elkezdtek ügyködni egy izometrikus akció-RPG-n, ami nem nagyon illik a képbe. Engem baromira nem érdekelt a játék, aztán mikor kiderült, hogy én tesztelem, meg is ijedtem, vagyis inkább elkönyveltem magamban, hogy ez is olyan nem jó lesz, mit a többi hasonló kategóriájú alkotás, mert ha ARPG-ről van szó, akkor én rendíthetetlenül csak kettő darab játékot tartok jónak, vagyis két szériát: a Diablo és a Torchlight az, ami szerintem maximálisan szórakoztató. És kövezzetek meg, de nekem se a Path of Exile se pedig a Van Helsing játékok nem tetszettek. Szóval elkezdtem játszani a Victor Vran-nel, és alig 1-2 óra után azt mondtam, hogy jéé, meg azt hogy: wow!


Pedig tele van olyan dologgal, ami nekem nem szimpatikus, mégis valahogy annyira jól el lettek találva a dolgok, hogy nagyon szórakoztató így is, hogy még csak early acces. Victor Vran egy démonvadász, aki a különböző fegyvereket kombinálva igen hatékonyan tudja irtani a szörnyeket. Sok típusú harci eszköz lesz a játékban, jelenleg még csak 4 érhető el, de ezekkel is élvezetes a dara. Ami különlege, hogy szintlépésenként, nem skill point-okat kapunk, nincsen talent fa, mint ahogyan azt eddig megszokhattuk, hanem valamilyen tárgyak közül választhatunk, illetve végzet kártyákat kapunk, amik valamilyen passzív képességet biztosítanak. Az aktívan használható tálentum attól függ, hogy milyen fegyvert részesítünk előnyben éppen, így ha megunjuk a kardot, nem kell egy új karaktert kezdenünk, hanem csak átváltunk a kalapácsra és újra felfedezhetjük a harc örömeit.

 
Később persze több fegyvert tudunk egyszerre hordani és egy gomb aktiválásával bármikor lecserélhetjük az előzőt az újra, így hatékonyak tudunk akár távolsági és közelharci lenni egyszerre. Ezenkívül Victor Vran rendelkezik más képességekkel, amiket kalandozásunk közben találunk és használhatunk. Ilyenek a potion-ok és az erők, amiken nagyobb a töltési idő, mint a fegyveres varázslatokon, de persze jóval szélesebb területen és többet sebeznek.


Én a magam részéről hiányolom a karakter testreszabást. Mert oké, hogy van olyan játék, ahol nem lehet megszabni, hogy most lövész, vagy varázsló vagy harcos akarunk lenni az elejétől, de azért a kinézetet lehessen már variálni. Victor Vran viszont egy és ugyanaz minden esetben, ami szerintem elég fura lesz, majd ha a teljes verzióval bekerül a multiplayer opció.


Egyébként a játék sok mindent nélkülöz jelenleg. Átvezető animációkat, szinkronhangokat. Kisebb-nagyobb hibák is vannak benne. Nekem sokszor szaggat a játék, de nem úgy, mint amikor a gép kapacitása meg van terhelve, hanem olyan, mintha lag-olna, és ez eléggé zavaró. Ezenkívül az effekt hangok laposak, semmi élvezet nincs abban, ha a tömegbe lövünk vagy ezer sörétet, csak egy sima puskalövés hangeffekt. A tartalom sincs még készen: a sztori nem indul el, csak a játék elején adott területeken bóklászhatunk, valamint a maximális szint a 10-es az early acces-ben, ami azt jelenti, hogy egy laza 3-5 óra alatt ki lehet végezni a játékot. Persze a Victor Vran lényegesen több tartalmat fog nekünk tartogatni, de még várni kell egy kicsit.

  
Amiben különbözik a többi ARPG-től, hogy nem egérrel mozgunk, hanem WASD-vel és a környező billentyűkön vannak a képességek parancsai. Valamint tudunk ugorni és kitérni, ami sokszor jól jön. Nem csak meneküléskor, hanem ha nincs kedvünk minden tereptárgyat megkerülni, mondjuk egy labirintusban, akkor csak átugrunk a falon és mehetünk tovább.


A játék területe egyébként külön kis térképekre van bontva, amely tartalmaz mini dungeon-öket. Annyira nem is kicsik ezek, 20-30 percet el lehet bennük tölteni. Minden ilyen bejárható egység rendelkezik 5 mellékküldetéssel, melyeket ha teljesítünk vagy pénzt, vagy tárgyakat, esetleg tapasztalati pontot kapunk, ami megjegyzem, bitang lassan jön. Ilyen opcionális küldetések lehetnek: ölj meg 70 szörnyet anélkül, hogy megsebződnél, ölj meg 500 pókot közelharci fegyverrel, vagy használj 10 erő képességet és hasonlók. Ez garantálja azt, hogy ne csak átrohanjunk a pályán, hanem jó sokáig el is időzzünk ott. Valamint sokszor van olyan küldetés, hogy titkos helyeket kell megtalálni. Ezeket tényleg nehéz meglelni, hiszen sokszor falról-falra ugrás kombóval érhetjük el, amilyet még tényleg nem láthattunk ARPG-ben.


A játék egyébként nagyon szép, teljesen egyedi ez a grafikai megjelenés. Hangok terén, ahogyan írtam, vannak problémák, de a zene igazán jó. A fejlesztők próbálják bele vonni a játékosokat a fejlesztésben. Minden töltőképernyőn ki van írva, de még olyan NPC is van, aki felhívja a figyelmet rá, hogyan tudunk írni a készítőknek a véleményünkről, illetve beépített hiba küldő opció is van, ami egy fényképet is csinál az aktuális képkockáról.


Azért tartom jónak, a Victor Vran-t, mert tudott újat mutatni a sivatagi szintre száradt ARPG-k terén. Az ugrálás, a mellékküldetések, az egyedi fejlődési rendszer mind-mind remek ötlet és szórakoztató. Kérdés az, hogy mivel elég egy karaktert készítenünk, hogy mindent kipróbáljunk a játékban, mi lesz az az újrajátszási faktor, ami miatt nem fogjuk letenni a játékot az első végigjátszás során. Ne feledjétek, a Victor Vran még csak early acces állapotban, habár szinte naponta jönnek ki hozzá az újítások, teljes egészében valószínűleg nyár elején lesz elérhető. Steam-en el tudjátok érni, nem is kerül olyan sokban. Ne habozzatok megvenni, már most is nagy élményt okoz. Csináltam nektek egy kis gameplay videót, tekintsétek hát meg:



--- Entomofob ---


Preview
A
A Victor Vran egy olyan akció-RPG, ami ha nem is sokat, de tud újat mutatni, ami miatt érdemes rá odafigyelni. Rendkívül szórakoztató játékélményt biztosít, amely köszönhető a rengeteg opcionális küldetésnek és az egyedi megjelenésű világnak.

Összes oldalmegjelenítés