Planet Explorers - Előzetes

Kipróbáltuk a Planet Explorers korai változatát...


A Planet Explorers-ben a játékos kiélheti kreativitását, aminek leginkább csak az idő hiánya és a lustaság szabhat gátat. Így lehetne a játékot összefoglalni egy mondatban. Pár éve még nagyot szólhatott volna, de ma már annyi hasonló játék van, hogy követni sem lehet és szinte kivétel nélkül mindegyik félkész állapotban van (ahogy ez is). A Planet Explorers-t a Pathea Games fejleszti és adja ki, a hivatalos oldalon lehet nyomon követni a fejlesztést.


A legfontosabb, amit tudni kell: ha nem vagyunk otthon az angol nyelvben, el se kezdjük. Ez nagyon sok játékra lehet mondani, erre viszont kifejezetten igaz. A Planet Explorers műfajából adódóan rengeteg szakszó van benne, aminek értése erősen ajánlott.
A Planet Explorers legelső ránézésre úgy néz ki, mint bármelyik mai MMORPG. Ennél sokkal több. A játék lényege, hogy felfedezzük a bolygót és azt építsünk, amit akarunk. A Planet Explorers két fő játékmódja a Build és a Story. Mindenképpen érdemes a Story-val kezdeni, ugyanis ez szolgál a játék tutorialjaként. Először az alapokat mutatja meg, aztán ahogy haladunk előre a sztorival és küldetésekkel, megtanítja nekünk a komplexebb dolgokat is (harc, kraftolás, scannelés, bányászás). A Build mód meg pontosan az, ami a címe: miután kiválasztottuk a világot, azt csinálhatunk, azt építhetünk, amit akarunk. Nincs korlátozás.


Story módban scripteket kell elhasználni, hogy aztán az összegyűjtött alapanyagokból mi is képesek legyünk legyártani azt. Ezeket küldetésért kaphatjuk vagy a boltból vehetjük. A játék fizetőeszköze a hús (ami logikus, hiszen egy idegen bolygón rekedtek és a túlélés a lényeg). Alapból a B gomb lenyomása után tudunk építeni (például házakat). Ez a része még nem túl bonyolult, csak kiválasztjuk a használt anyagot, azt, hogy milyen legyen a test, aztán csak lerakjuk a földre. (Shift/Control-lal lehet magasítani, illetve "teríteni".) Választható még egy Create mód is, ahol MI alkothatunk meg tárgyakat, járműveket! vagy bármi mást, amiket aztán a játékon belül is elkészíthetünk. ITT meg is lehet nézni, hogy a játékosok miket készítettek.


A Story játékmódban töltöttem a legtöbb időmet. Fokozatosan tanultam meg a dolgokat, és habár még nem tudok kocsit építeni, pillanatok alatt fel tudok húzni egy épületet. Választható még egy Adventure mód is, de az kicsit ilyen "in medias res", új játékosoknak nem ajánlott. A Planet Explorers többjátékosan is játszható (ahogy a fenti videóban is látható).


A játék még nincs kész. Karaktergenerálás szinte nem is létezik, nincs mindegyik szöveg felmondva (vagy szándékosan nincs?), az AI nagyon buta és a harc is elég bénácska. Szerencsére a készítők most éppen az utóbbi kettőn dolgoznak, és ha minden igaz, következő nagyobb frissítésben bele is kerül a játékba. A Planet Explorers-nél mindenképpen ki kell emelnem a zenét, ami nagyon jóra, nyugtatóra sikerült.  Általában zene nélkül játszok, de itt nem voltam hajlandó kikapcsolni. A játék tud szépen kinézni, részletesen meg lehet adni a grafikai beállításokat... viszont erős gép kell neki. Lehetne még jó pár oldalt írni, de az a legegyszerűbb, ha az előzetes elolvasása utána megnézitek a videókat.


Időről időre biztos vissza fogok nézni, mert érdekesnek találtam és én is szeretnék egyszer olyanokat építeni, mint amiket a fenti linken lehet látni. Biztos vagyok benne, hogy nem mindenkinek fog bejönni a Planet Explorers. Ez nem egy olyan játék, amit felkapok, játszok vele 10 percet aztán ennyi... csak akkor érdemes beleugrani egy vásárlásba, ha több időt tudtok rá szánni. Érdemes az adatlapját és videókat nézegetni róla. A STEAM-en jelenleg 23 euróért árulják


Preview
A+Kevés olyan játék van, ahol ennyire kiélheti az ember a kreativitását. A Planet Explorers jó úton jár, hogy a műfajának egyik legjobbja legyen.

Összes oldalmegjelenítés