MEDIEVAL ENGINEERS - ELŐZETES



Kipróbáltuk a Medieval Engineers korai változatát...


A Minecraft sikere vitathatatlanul nagy nyomot hagyott az egész játékiparban, sőt, akár odáig is elmehetnénk, hogy új műfajt teremtett a sandbox stíluson belül. Elég végigböngészni a Steamen megtalálható Indie játékok listáját, melynek egy része biztos valami Craft, sandbox túlélő játék csak éppen nem zombikkal, hanem valami más mutánsokkal vegyítve. Ez van. Úgy látszik, mostanában erre ugrik leginkább a nép. S ezzel a Medieval Engineers sincs másképp, habár ez a játék még azért nincs olyan státuszban, hogy egyből ráaggassuk ezeket a jelzőket.


A nagysikerű Space Engineers-t is jegyző csapat új fába vágta a fejszéjét, és a már megismert stílust felhasználva átültették azt egy új, középkori környezetbe. Hogy mi a Medieval Engineers célja? Nos, jelenleg az építkezésen kívül nem sok. A rendelkezésre álló elemekből építhetünk gyönyörű várakat, faházakat, tornyokat és hajítógépeket. Mivel még nem kerül olyan sok elem a játékba, ezért a lehetőségek tárháza elég szűkös, de ezzel a repertoárral is bőven lehetőségünk adódik a gyakorlásra. Kreativitásunkat egyelőre még csak az egyetlen egy elérhető Kreatív módban élhetjük ki, ahol végtelen mennyiségben rendelkezésünkre álló anyagokból építhetünk csodás szerkezeteket és épületeket. Hogy mit is szeretnénk, az a játékosra van bízva. A rendszer nem túl bonyolult, mert a játék a térképet kisebb kockányi egységekre szeleteli fel és ennek segítségével az építés tényleg gyerekjáték. Olyan könnyen pakolhatjuk egymásra a különféle építőelemeket, mint ha legoznánk és még a szintkülönbségekkel sem kell foglalkoznunk, mert a játék azt is viszonylag jól kezeli. Persze akinek ez nem elég és kihívásra vágyik, az építkezhet dinamikus módban is. Ez annyit tesz, hogy a négyzetes felosztás eltűnik, és milliméterre pontosan pakolhatjuk le a kockákat, de számolnunk kell a fizika törvényeivel is, mert itt már nem cuppannak olyan könnyen egymáshoz az elemek.


Az ostromgépek terén kicsit már más a téma. Habár tényleg nincs megkötve a kezünk és olyan pusztító eszközöket építünk, amilyeneket csak szeretnénk, azért ehhez már kell némi mérnöki tudás és kreativitás is, mert a játék nem nyújt semmiféle támpontot sem azzal kapcsolatban, miként induljunk el. Természetesen kiskapuk vannak, és a Workshopból már rengeteg csodálatos szerkentyűt le lehet tölteni, illetve azok elkészítésének módját is megtalálhatjuk. Így akik nem jeleskednek ezen a területen, azoknak sem kell aggódniuk. Ha pedig kész a pusztító szerkezetünk, akkor lerombolhatjuk vele az előbb gondosan felhúzott várat. Az elemek viszonylag elég sok darabra összetörnek, ami tényleg nagyon látványos, viszont ez olykor az építkezésnél is megnehezíti a munkánkat, mert egy-két blokk sajnos még nem úgy reagál egymás jelenlétére, ahogy azt elvárnánk.


A grafikáról sokat nem mesélnék. Ne várjunk világmegváltást. Ezt a szintet ma már bármely Unity motor hajtotta Indie játék lazán hozza, viszont szerintem egy ilyen típusú játéknak nincs is szüksége részletesebb megvalósításra. A zenéken kívül más hangok nem igazán vannak a játékban, szóval ezt még kár is ecsetelni és az újonnan bekerült barbárok mesterséges intelligenciája sem merül ki többen a rombolásnál, azt is meglehetősen furcsán hajtják végre, vagyis véletlenszerű pontokat kiválasztva ide-oda rohangálnak és belevernek egyet a falba. Semmi extra, de a jövőben ez még sokat javulhat, főleg, ha egy túlélő mód is helyet kap. Amire nagyon nagy szüksége lesz a játéknak az a többjátékos mód, hogy végre ostromokat is szervezhessen a közösség és ledarálhassák egymás várait. Az tényleg nagyon szórakoztató és egyedi lenne. Az egyetlen igazi nagy negatívum a kevés építőelem mellett a talaj formálhatósága jelenti. Habár több különböző alakzatú elemek segítségével módosíthatjuk a talaj formáját, (gödröket vájhatunk, feltölthetjük a mélyedéseket vagy automatikus szintkiegyenlítést is kérhetünk) a rendszer mégsem működik rendesen és eléggé megizzasztja az erre vállalkozó játékost. Ez jelen formájában nem igazán működik és sajnos pályagenerálásnál sem módosíthatjuk még a talaj szintmagasságát és egyenlőtlenségét. Vagyis arra akarok kilyukadni, hogy tökéletesen sík felületű pályát nem generálhatunk. Egy külső, felülnézetes, több lehetőséggel megáldott szerkesztő erre a célra tökéletesen alkalmas lenne szerintem.


Szeretnék még többet beszélni a játékról, de az igazság az, hogy jelenleg ennyiben ki is merül az egész. Nincs túlélő mód, nem kell nyersanyagokat gyűjtögetnünk és nem kell mindenféle barbár népséggel felvennünk a harcot. Még! Persze érdemes lesz a jövőben is odafigyelni rá, mert rohamtempóban érkeznek az újdonságok és a fejlesztőknek már számos ötlet van a tarsolyukban, amelyek megvalósításra várnak. No meg odafigyelnek ám a rajongók visszajelzéseire és ezek alapján is csiszolgatják szemük fényét. Aki nem bír várni, most is beruházhat a játékra, mert megéri a pénzét, de ha vártok vele egy fél évet, akkor sem veszítetek semmit.


Preview
B+Jelenleg még kevés építőelem áll a rendelkezésünkre és a játékmódok tárháza sem bővelkedik, viszont nagyon egyszerű benne az építkezés, és egészen elképesztő szerkezeteket lehet megvalósítani, ha van rá az embernek hajlandósága. Mindenképpen érdemes lesz odafigyelni rá, mert már most közönség kedvenc!

Összes oldalmegjelenítés